Regula U21 a debutat în sezonul 2016/17 al Ligii 1 iar analiza noastră urmărește parcursul tuturor tinerilor jucători de atunci până azi, pentru un lot ideal de 23 de jucători!

Au fost luați în calcul toți fotbaliștii născuți începând cu 1 ianuarie 1994 care au prins măcar 90 de minute pe teren în sezonul Ligii 1 2016/17, primul în care s-a aplicat regula jucătorului U21. Continuăm analiza noastră cu episodul IV, dedicat atacanților!

Descoperă episoadele analizei dedicate portarilor (AICI), fundașilor (AICI) și mijlocașilor (AICI)!

În acest ultim episod, misiunea “selecției” a fost cel puțin la fel de grea ca pentru celelalte posturi, dacă nu și mai dificilă! Din lotul imaginar de 23 au mai rămas 4 poziții dedicate atacanților, pentru configurarea acestuia spre un sistem de joc 3-5-2.

Mențiuni

Evaluând atât forma lor actuală cât și parcursul lor din 2016 până în prezent, trebuie să menționăm, întâi de toate, jucătorii care ar fi putut face parte din acest lot subiectiv și care au avut un traseu profesional bun.

Daniel Popa (Chindia), Alexandru Tudorie (Arsenal Tula) sau Alexandru Buziuc (Mioveni) au fost toți jucători U21 în primul sezon de implementare al regulii, 2016/17. La fel cum atacanți buni din Liga 2 de azi au îndeplinit același criteriu acum 5 ani: Andrei Sîntean (Hermannstadt), Robert Răducanu (U Cluj), Gabriel Dodoi (Viitorul Pandurii Tg. Jiu) sau Cristian Ciobanu (FC Buzău).

Careul ofensiv

Doi din cei patru atacanți la care ne-am oprit jucau în 2016 pentru Viitorul, astăzi Farul. Este vorba de Gabriel Iancu și Florinel Coman. Primul a plecat ulterior în Polonia, a revenit în Liga 1 devenind golgheter iar azi joacă în prima ligă din Rusia la Akhmat Groznîi, devenind în tot acest interval și fotbalist al echipei naționale. Cota lui de piață s-a dublat pe transfermarkt în perioada aceasta!

Florinel a ajuns la FCSB și, în ciuda accidentărilor recente, a făcut performanță în intervalul 2016-2021, fiind semifinalist la EURO U21 cu România, debutând pentru prima reprezentativă și evoluând cu cota de piață printr-o creștere de peste 4 milioane euro!

Ceilalți doi atacanți sunt Dennis Man și Andrei Ivan, nume de asemenea obișnuite pentru convocările echipei naționale din istoria recentă. Man a ajuns la Parma de la FCSB iar Ivan a revenit la Universitatea Craiova după experiențele la Krasnodar și Rapid Viena. Creșterea cotei de piață la Dennis este impresionantă, de la 0,2 milioane euro, la 10 milioane euro în prezent!

LOTUL IDEAL U21 PRIMA EDIȚIE

Portari: Andrei Vlad, Eduard Pap, Valentin Cojocaru

Fundași: Iulian Cristea, Vladimir Screciu, Mihai Bălașa, Bogdan Țîru, Andrei Miron

Mijlocași: Răzvan Marin, Dragoș Nedelcu, Alexandru Cicâldău, Darius Olaru, Olimpiu Moruțan, Ronaldo Deaconu, Dorin Rotariu, Adrian Păun, Deian Sorescu, Mihai Căpățână.

Atacanți: Dennis Man, Florinel Coman, Andrei Ivan, Gabriel Iancu