Stadionul din Comuna Leșu (Bistrița Năsăud)
Stadionul din Comuna Leșu (Bistrița Năsăud)

Ediția a 5-a a proiectului Football in Heaven, susținut de Federația Română de Fotbal, a avut loc la finalul lunii octombrie în județele Suceava și Bistrița-Năsăud.

45 de fani din India, Marea Britanie, Norvegia și Polonia au asistat la 7 jocuri organizate în cele două județe pe parcursul a 4 zile. Suporterii au urmărit meciuri în ligile a 4-a și a 5-a la Frasin, Iacobeni, Poiana Stampei, Falcău, Câmpulung Moldovenesc (în Suceava), Feldru și Leșu (în Bistrița-Năsăud). Toate stadioanele alese pentru această ediție de Football in Heaven au spus povestea zonei și a oamenilor care dau viață fotbalului în comunitățile lor.

Zerin Rahiman, un antreprenor indian, a călătorit aproape 10.000 de kilometri pentru a lua parte la meciurile de amatori din nordul României.

“Am zburat de la Bangalore la Londra, apoi la Manchester. De acolo am plecat spre Budapesta și din nou spre Târgu Mureș, de unde am luat un taxi spre Suceava. E o călătorie care a durat mult, însă a meritat orice efort”, a spus Zerin.

“Oamenii sunt deosebiți, la fel și spiritul călătoriei. Sunt atât de pasionați de fotbal și iubesc prietenia creată în jurul meciurilor! E dragostea pentru joc care face ca restul să vină de la sine”, a completat suporterul indian.

În grupul de britanici care a călătorit în România s-a aflat și delegatul UEFA scoțian Scott Struthers. Oficialul a renunțat la costum și a făcut drumul până la Suceava pentru a se bucura de atmosfera autentică Football in Heaven.

“Ne bucurăm de toată experiența de care avem parte: fotbalul, mâncarea locală, peisajele, stadioanele fantastice, prietenii… Totul e special într-o astfel de călătorie”, a explicat Struthers.

Obișnuit cu arene de sute de milioane de euro de la inspecțiile pe care le face în calitate de expert UEFA, Scott a fost impresionat de terenul de liga a 5-a de la Iacobeni.

“A fost ceva unic. A trebuit să trecem calea ferată, apoi un pod care tremura serios. A fost o situație cu care nu te întâlnești în fiecare zi, m-am bucurat din plin să o trăiesc. Locul te lasă fără cuvinte”, a comentat scoțianul.

Tot din grupul de britanici a făcut parte și Robert Banks, fiul lui Gordon Banks, portarul legendar al Angliei campioane mondiale în 1966.

“Football in Heaven își propune să aducă oameni pasionați împreună și să-i învețe despre fotbalul și locurile speciale ale României. Există stadioane fantastice unde se poate urmări fotbal, precum și povești de viață pe care trebuie scoase în lumină. Nu vin în fiecare zi să te urmărească zeci de suporteri din străinătate, așa că experiența este valoroasă și pentru cluburile, jucătorii sau antrenorii din ligile inferioare. Se leagă multe prietenii, se fac poze ca în Champions League și se pleacă acasă cu foarte multe amintiri”, a spus Emanuel Roșu, managerul de proiect.

Football in Heaven 5 a fost organizat cu sprijinul președinților AJF din Suceava și Bistrița-Năsăud, Ciprian Anton, respectiv Dan Jiga. În precedentele 4 ediții, suporterii străini au fost la partide din județele Brașov, Sibiu, Prahova și Neamț. În total, aproape 200 de fani din Marea Britanie, Irlanda, Franța, Germania, Spania, Norvegia, Polonia, Cehia, Denemarca sau Turcia au trăit experiența celor 5 excursii Football in Heaven în România.