Egalitate perfectă contra Spaniei, campioană europeană și mondială: 5-5-5. La debut, în 1962, ne-au dat șase!!!

Până la partida de la Cluj, cu naționala Spaniei, de trei ori campioană europeană (1964, la ea acasă), 2008 (în Austria și Olanda, turneu final la care a participat și naționala noastră) și 2012 (Polonia și Ucraina) și o dată campioană mondială (2010, Africa de Sud), am disputat 15 meciuri. Deși la debut, pe 1 noiembrie 1962, ibericii ne-au zdrobit cu 6-0 (4-0), per total, bilanțul este perfect egal: cinci victorii ei, cinci rezultate de egalitate și cinci izbânzi ale noastre.

Ploieșteanul Sfetcu a luat șase

Pe finalul lui 1962, Spania începea să-și contureze echipa care, peste doar un an și jumătate, la ea acasă, avea să devină a doua campioană europeană din istorie. 80.000 de oameni veneau pe ”Santiago Bernabeu” pentru a vedea cum băieții lui Jose Villalonga fac instrucție de front cu trupa lui nea Titi Teașcă: 6-0. Vicente Guillot, jucătorul Valenciei, se afla la debutul său sub tricolor, dar n-a avut milă de ploieșteanul Vasile Sfetcu, aflat la al doilea meci ca internațional. Guillot a marcat de trei ori, Nunweiller III a punctat în propria poartă, iar driblingurile marelui Titus Ozon, căpitanul echipei, n-au avut efectul scontat. ”Paco” Gento se număra printe vedetele iberice.

Peste mai puțin de o lună, tot 80.000 de suflete veneau la revanșă, la București, pe ”23 August”. Tătaru I și Manolache, de la Știința Timișoara, aflat la primul său meci, marcau de două ori în primele 10 minute, Vicente, portarul oaspeților, neavând vreme să se dezmeticească. ”Profesorul” Constantin făcea 3-0, de la spanioli nelipsind Amancio, Veloso sau Gento. Cu toate acestea, naționala noastră era eliminată din preliminariile Euro 1964.

1987: ”Infernul” de la București

Pe 29 aprilie 1987, spaniolii veneau pe ”Ghencea”, în campania de calificare la Euro 1988. Michel marcase unicul gol al partidei din Spania. La București, Ienei a început cu: Lung – Iovan, Negrilă, Bumbescu, Belodedici, Ungureanu – Mateuț, Boloni, Klein (82 Balint) – Lăcătuș, Pițurcă, Hagi. La oaspeți nu lipseau Zubizarreta, Sanchis, Camacho, Michel sau Butragueño. În șapte minute de pe finalul primei reprize, Pițurcă, Mateuț și Ungureanu au puncat pentru 3-0. Lăcătuș îi faulta dur pe Camacho și Goicoetxea (acesta avea nevoie de șase puncte de sutură), spaniolii își reveneau greu și presa titra că oamenii lui Miguel Muñoz au pierdut în ”Infernul de la București”.

Cu Spania ne-am văzut și la primul nostru EURO, 1984. A fost 1-1. Povestea e AICI!

Ultimul partidă, ultimul succes românesc

Ultima oară ne-am duelat la Cadiz, acum 10 ani, într-o partidă amicală. Luis Aragones punea bazele trupei care, peste nici doi ani, avea să câștige titlul european, cu Morientes, Sergio Ramos, Iker Casillas, David Silva ori David Villa. Dar Marica (cel care punctase cu Bulgaria sau Belarus) continua seria bună, îl învingea pe portarul lui Real Madrid și plecam victorioși de pe ”Ramon de Carranza”.