În perioada 8-9 aprilie, la Düsseldorf, a avut loc Workshop-ul UEFA pentru echipele calificate la turneul final EURO 2024.

UEFA a organizat în aceste zile sesiuni de lucru cu reprezentanții echipelor calificate la EURO 2024.

Antrenorii și oameni din staff de la toate cele 24 de selecționate calificate au participat la evenimentul UEFA de la Düsseldorf. S-a discutat despre arbitraj, obligații media, marketing, dopaj, integritatea jocului, securitate, sustenabilitate, transport și organizare.

Delegația României a fost formată din:

  • Edward Iordănescu – Selecționer
  • Cătălin Gheorghiu – Team manager
  • Michele Ianucci – Analist video
  • Paul Zaharia – Transport manager
  • Alexandru Nicilă – Ofițer de securitate
  • Cătălin Popescu – Ofițer de presă
  • Iulia Cuciurean – Manager marketing FRF
  • Claudiu Stamatescu – Medic

Roberto Rosetti, directorul general al arbitrajului UEFA, a prezentat câteva dintre directivele și liniile care vor fi trasate arbitrilor la competiția din această vară, punându-se un accent clar pe respectarea oficialilor de meci.

“Avem exact aceeași slujbă ca și dumneavoastră când ne pregătim să ne alegem echipa”, le-a spus Rosetti antrenorilor, care a continuat: “Suntem în proces de selectare a arbitrilor, iar cei mai buni arbitri vor fi selectați, fără altă condiție”.

“Comportamentul inacceptabil al jucătorilor este o problemă pentru arbtirii. Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră. Jucătorii vă urmărescu și, dacă voi sunteți calmi, la fel vor fi și ei”, a explicat Rosetti. “Haideți să evităm cartonașele inutile și să protejăm imaginea jocului”.

Arbitri la UEFA EURO 2024

Între 18 și 20 de arbitri și colegii lor asistenți vor fi selectați pentru EURO 2024, aceștia urmând să fie confirmați la sfârșitul lunii aprilie. Arbitrii își vor avea baza în timpul turneului la Frankfurt, iar oficialii VAR vor avea sediul la Leipzig. În perioada 13-16 mai va avea loc un atelier de lucru cu arbitri selectați pentru a fi prezenți la EURO 2024.

Tehnologie și arbitraj la EURO 2024

EURO 2024 va fi cel mai avansat EURO din punct de vedere tehnic până acum, cu tehnologie de minge conectată la sistemul VAR, ofsaid semi-automat și tehnologie pentru linia de poartă pentru prima dată.

Mingea oficială conține senzori de mișcare care trimit date precise în timp real, ajutând oficialii UEFA de meci și VAR să identifice fiecare atingere individuală a mingii, reducând timpul petrecut în rezolvarea incidentelor de ofsaid, henț și penalty. Datele vor fi, de asemenea, folosite pentru a crea grafice și vizualizări TV, asigurând beneficii fanilor de acasă, precum și jucătorilor de pe teren.

Rosetti a explicat abordarea VAR cu sintagma “Interferență minimă pentru beneficii maxime”. Cu alte cuvinte, VAR va interveni doar atunci când există dovezi ale unei greșeli clare și evidente. Vrem ca arbitrii să ia decizii pe teren. Ne dorim să folosim VAR numai atunci când există dovezi clare ale unei greșeli”, a spus Rosetti. .

“În cazul unor faze de ofsaid la limită, le cerem arbitrilor asistenți să țină steagul jos. Să îl ridice doar dacă sunt siguri. Dacă nu sunt 100% siguri, trebuie să țină steagul jos. Avem tehnologia avansată care poate interveni în cazul unor erori”, a explicat Rosetti.

Discuție despre mărirea numărului de jucători la EURO 2024

În timpul evenimentului, UEFA a profitat de ocazie pentru a discuta cu antrenorii adunați despre mărimea echipelor pentru viitorul turneu. Echipele EURO 2024 sunt în prezent limitate la 23 de jucători, o revenire la reglementările angajate înainte de EURO 2020, când a fost permisă o creștere la 26 din cauza pandemiei de COVID-19.

Discuțiile pozitive au evidențiat puncte de vedere diferite în rândul antrenorilor, majoritatea exprimându-și dorința de a crește numărul de jucători, cu mai multe opțiuni disponibile pentru a face față amenințării accidentărilor și solicitărilor fizice intense impuse jucătorilor. Unii și-au declarat preferința de a limita numărul echipei la 23, subliniind dificultatea de a antrena și de a gestiona grupul cu jucători suplimentari.

UEFA a luat act de punctele de vedere împărtășite, urmând a lua o decizie finală în săptămânile următoare.

2147707314