Naționala de futsal a României va debuta duminică, 2 februarie, la Brno, în Cehia, cu selecționata similară a Kazahstanului, confuntare contând pentru Grupa D a Elite Round-ului calificărilor la Cupa Mondială, competiție care se va desfășura în Lituania, în perioada 12 septembrie – 4 octombrie 2020.
Din Grupa de la Brno mai fac parte Slovenia și naționala țării gazdă, Cehia.
În urmă cu 13 ani, prima noastră reprezentativă juca la primul său turneu final, cel al Campionatului European, ediție găzduită de Portugalia. România încheia competiția pe locul șase din opt echipe. Într-o grupă infernală, România era învinsă de Italia și de Portugalia, dar învingea Cehia cu 8-4, prin golurile reușite de Florin Matei (3), Cosmin Gherman, Robert Lupu (câte 2), Gabriel Molomfălean și Szőcs Lóránd.
Zoltan Jakab, cel mai titrat antrenor din istoria futsalului românesc și omul care a dus România la EURO 2007, este optimist înaintea debutului tricolorilor la Brno. Membru în Comisa Tehnică a Federației Române de Fotbal, Zoltan Jakab crede că experiența jucătorilor noștri poate fi decisivă.
– Domnule Zoltan Jakab, cum vedeți grupa de la Brno?
– Este o grupă echilibrată. Cred că am avut puțin noroc la tragerea la sorți, unde ne-am aflat în urna a treia, pentru că am evitat, de exemplu, o grupă cu Italia și Portugalia. Aici, e clar, Kazahstan e favorită la primul loc, deși, până la urmă, orice e posibil.
– Cât de mult vor conta absențele din primul meci?
– Cristi Matei, Felipe Oliveira și Paulo Ferreira sunt oameni de bază, jucători importanți pentru echipa noastră. Dar, dacă privim și jumătatea plină a paharului, putem spune că e o șansă faptul că îi vom putea avea la celelalte meciuri. Ar fi fost mult mai dificil să nu îi avem contra Cehiei, în meciul al doilea.
– Cum vi se pare naționala Kazahstanului?
– Nu mai are nevoie de vreo prezentare. Kazahstan e o echipă de top, cu mulți jucători de mare valoare naturalizați și cu un antrenor foarte bun, Paulo Ricardo Kaka.
– Despre Cehia ce știți?
– Cehii au avut mai tot timpul o națională de valoare. A fost la trei ediții ale Campionatului Mondial și aproape nelipsită de la Europene. A ratat la ultima ediție, Slovenia 2018, când România s-a calificat. Cehii au același antrenor de mai bine de 20 de ani. Tomáš Neumann era pe banca Cehiei și la Europeanul din 2007, la primul turneu final din istoria naționalei României, când am învins cu 8-4! Campioanele Cehiei și României, Sparta Praga și Imperial WET Miercurea Ciuc, s-au întâlnit chiar în actuala ediție a Ligii Campionilor. Au învins cehii. Și, să nu uităm poate cel mai important amănunt, Cehia evoluează acasă.
– Slovenia cum vi se pare?
– A ajuns în sferturile de finală la ultimul Campionat European. E o echipă puternică și ea.
– Acum caracterizați naționala noastră.
– Din punct de vedere fizic sunt convins că echipa e foarte bine pregătită. La acest nivel, pregătirea fizică e o condiție obligatorie. Avem jucători cu mare experiență, care evoluează de mulți ani împreună, între ei relațiile de joc fiind excelente. Mimi Stoica, căpitanul echipei, are peste 250 de meciuri în naționala României. Când am fost numit selecționer, în 2003, Mimi era acolo! Mai sunt Cristi Matei, László Szőcs. Avem jucători foarte buni. Putem surprinde adversarii la fazele fixe, îi putem surprinde la orice. Avem doi portari, Toniță și Grigoraș, valoroși. Dacă ei sunt în formă, iar Robert Lupu va fi inspirat în alegerea titularului, atunci va fi bine. Suntem buni în jocul „5 contra 4”, dacă va fi nevoie. Trebuie să facem sacrificii, toată lumea să pună osul la treabă, să nu se menajeze niciun jucător. Am înțeles că atmosfera este una foarte bună, iar asta contează foarte mult.
– Sunteți optimist înaintea acestor partide?
– Sunt optimist, recunosc. Repet, avem o echipă valoroasă, iar două dintre adversare, Cehia și Slovenia, sunt aproape de nivelul naționalei României.
Prima noastră reprezentativă se află încă în cantonamentul de la Timișoara. Mâine, vineri, 31 ianuarie, naționala lui Robert Lupu va pleca spre Brno, iar duminică va disputa primul meci din Grupa D.
Programul Grupei D:
Delegat UEFA: Joao Rocha (Portugalia)
Arbitri: Vladimir Kadykov, Iurii Neverov, Ivan Shabanov, Irina Velikanova (toți din Rusia)
Observator pentru arbitri: Antonio Jose Fernandes Cardoso (Portugalia)
2 februarie: Cehia – Slovenia; Kazahstan – România
3 februarie: Cehia – România; Slovenia – Kazahstan
5 februarie: România – Slovenia; Kazahstan – Cehia
Câștigătoarea grupei se califică la Cupa Mondială, în timp ce a doua clasată va disputa o dublă de baraj cu locul doi din Grupa C, din care fac parte Rusia, Croația, Slovacia și Azerbaidjan.
Lotul convocat de selecționerul Robert Lupu pentru Brno:
Petrișor Toniță (Dunărea Călărași), Andrei Grigoraș (United Galați), Vlad Iancu (Autobergamo Deva) – portari
Cristian Matei, Adrian Pânzaru, Bogdan Covaci, Hadnagy István, Sávio Valadares (toți 5 de la Imperial WET Miercurea Ciuc), László Szőcs (FK Odorheiu Secuiesc), Mimi Stoica, Andrei Crăciun (ambii de la United Galați), Ionuț Movileanu (Dunărea Călărași), Felipe Pinto Viana de Oliveira (Feldi Eboli / Italia), Ique Ribeiro (Cartagena / Spania) și Paulo Ferreira (Futsal Clube Azeméis / Portugalia)
Articol de Adi Dobre