Consiliul FIFA a votat în unanimitate extinderea numărului de echipe participante la Campionatul Mondial dedicat fotbalului feminin de la 24 la 32 de formații.

Decizia se va pune în aplicare începând cu următoarea ediție a turneului final, din 2023, unde vor fi alcătuite 8 grupe a câte patru echipe.

Din moment ce procesul de licitație pentru Cupa Mondială din 2023 este deja în curs – cei nouă ofertanți se așteptau inițial să își prezinte ofertele pe 4 octombrie 2019 – Consiliul FIFA a luat în mod excepțional această decizie de la distanță și nu la una dintre reuniunile sale, următoarea fiind programată în perioada 23-24 octombrie, la Shanghai.

După ce s-a prezentat un document de fond privind extinderea, organismul decizional FIFA a votat în favoarea adoptării formatului cu 32 de echipe și, în consecință, actualizarea cerințelor de găzduire și a calendarului procesului de licitație pentru 2023.

Succesul ediției din acest an a Cupei Mondiale din Franța a evidențiat faptul că acesta este momentul pentru a face noi pași decisivi în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea fotbalului feminin. Sunt bucuros să văd că această propunere, prima din multele în acest sens, a devenit o realitate”, a declarat președintele FIFA, Gianni Infantino.

”Extinderea reprezintă o oportunitate pentru opt echipe în plus, ceea ce înseamnă că, de acum înainte, zeci de asociații membre își vor organiza programul de fotbal dedicat fetelor știind că au o șansă reală de a se califica.

În același timp, cu toții avem datoria de a continua munca și de a consolida infrastructura de dezvoltare a fotbalului feminin în toate confederațiile”, a încheiat președintele forului mondial.