Situată pe unul dintre cele mai importante drumuri din țară, pe DN 17, cel care face legătura între Ardeal și Bucovina prin Pasul Tihuța, comuna Prundu Bârgăului se află de câțiva ani și pe harta primului eșalon feminin al fotbalului românesc.

Heniu Prundu Bârgăului e mândria localnicilor în materie de sport, iar anul 2018 va rămâne unul de referință în istoria grupării bistrițene. Echipa de fete a ajuns până în finala Cupei României, performanță unică până acum pentru sportul din Prundu Bârgăului!

Cu puțin noroc, Heniu ar fi încheiat anul 2018 pe locul 2 în campionat, după „U” Olimpia Cluj, înfrângerea surprinzătoare din ultima rundă, 0-2 pe teren propriu cu Universitatea Alexandria, trimițând însă echipa pregătită de Călin Svoboda pe poziția a cincea. Chiar și așa, cei care se ocupă de destinele echipei Heniu Prundu Bârgăului se declară mulțumiți de parcursul echipei în anul care abia s-a încheiat.

În pauza de iarnă se va încerca întărirea echipei cu 4-5 jucătoare. Până atunci, Călin Svoboda și secundul său, Gheorghe Ruscău-junior, vor avea la dispoziție același nucleu de bază format din Szidonia Papp, Simona Căldare, Elena Ștef, Denisa Lovenberger, Adina Rognean, Iulia Mera, Iulia Zamfir, Daniela Mateș, Ioana Pop, Mihaela Purcil, Ioana Cătună, Mihaela Merlan.

„A fost un drum lung”

Domnule Svoboda, cum a fost anul 2018 pentru Heniu?
– A fost un an perfect din punctul meu de vedere. Un an foarte bun atât pentru echipă, cât și pentru comunitatea noastră, pe care încercăm să o reprezentăm cu cinste și cu modestie. Prundu Bârgăului e doar o comună, dar, iată, ne putem lăuda cu o echipă de fotbal și nu una oarecare! În 2013, când am pornit la drum alături de Heniu doar visam să ajungem aici. Visam, aveam acest drept! A fost un drum lung pe parcursul căruia toată lumea implicată a muncit mult.

2018 a fost un an care au fost bifate câteva premiere!
– Așa este. În primul rând faptul că am ajuns în finala Cupei României. Apoi faptul că o fată crescută de noi a ajuns la prima reprezentativă a României. E vorba despre Adina Rognean. Avem, de asemenea, fete la naționalele U17 și U19 ale țării noastre.

„Încercăm să aducem un portar”

Și dumneavoastră ați fost convocat în premieră la lot!
– Am făcut parte, ca antrenor secund, în premieră, din staff-ul unei echipe naționale. E vorba despre cel al naționalei sub 19 ani a României, staff condus de antrenorul-principal Florin Bugar, care a ajuns până în Elite Round-ul preliminariilor Campionatului European. A fost o experiență extraordinară, alături de adevărați profesioniști.

Se putea mai mult în 2018?
– Cu siguranță. În finala Cupei României cu CSȘ Târgoviște de la Sfântu Gheorghe foarte mulți vedeau Heniu drept favorită. A fost o presiune căreia nu i-am putut face față, nu am știut să gestionăm emoțiile și am pierdut. La începutul acestui sezon am avut ghinionul să o pierdem pe Ana Zatușevscaia, un portar de mare clasă, care, din pricina unor probleme personale, a rămas acasă, în Republica Moldova. Am fost astfel nevoiți să improvizăm și am apelat la serviciile Iuliei Mera. Fundaș central de meserie, Iulia a făcut față cu brio și în poartă. Nu i se pot reproșa multe. Dar avem nevoie de un goalkeeper. Încercăm să aducem un portar în această iarnă.

„Suntem o adevărată echipă”

Care sunt punctele forte ale echipei?
– În primul rând unitatea grupului. Suntem o adevărată echipă, de la cea mai mică jucătoare și, trecând pe la Marius Pantae, jurnalist cunoscut, cel care se ocupă de imaginea noastră, sau la președintele Gheorghe Ruscău, până la domnul Doru Crișan, primarul comunei și președintele de onoare al clubului nostru. Cu toții am fost o echipă. În partea a doua a sezonului trecut am avut șansa să o avem în lot pe Andreea Corduneanu, jucătoare de echipă națională, care, cu experiența sa, în ciuda vârstei, a venit cu ceva nou la echipă, a fost un model pentru fete.

De la stânga la dreapta, Călin Svoboda, antrenorul principal, Gheorghe Ruscău senior, președintele de la Heniu (în centru) și Gheorghe Ruscău junior – antrenor secund

Care sunt obiectivele pentru 2019?
– Să ne clasăm în primele patru echipe la sfârșitul campionatului, iar în Cupa României să avem un parcurs cât mai lung, poate chiar o nouă finală. În urma tragerii la sorți, în sferturile de finală, vom întâlni, în deplasare, Fortuna Becicherecu Mic, o echipă redutabilă. Va fi foarte greu. Așa cum spuneam și mai devreme, vom încerca să ne întărim, să aducem câteva fete în această iarnă.

Când se va reuni lotul?
– Reunirea lotului echipei Heniu Prundu Bârgăului e programată pentru 28 ianuarie. Pe 9 februarie avem deja programat un prim meci amical, împotriva campioanei „U” Olimpia Cluj, la ea acasă. Din 15 februarie și până în 23 februarie vom avea un cantonament, aici, la noi, cu două meciuri în compania unor echipe de băieți. Facem eforturi să le asigurăm condiții fetelor. Avem bază de recuperare, sală de forță, terenuri de joc și de antrenament.

Oamenii vin la meciurile fetelor de pe „Bârgău Arena” în număr mare.
– La semifinala de Cupa României cu Vasas Femina Odorheiu Secuiesc din primăvară, tribuna a fost plină, dar au  fost oameni și în jurul terenului. Vă spun sincer, rar mi-a fost dat să văd așa ceva în România la un meci de fete. Suntem mândri de această realizare. Tocmai de aceea trebuie să continuăm ceea ce am început aici la Prundu Bârgăului.

 

Articol de Adi Dobre