În cadrul campaniei UEFA & FRF „Devino arbitru!” mai mulți arbitri internaționali români vorbesc despre experiențele lor pe terenul de joc și îi îndeamnă pe tineri să se îndrepte spre această meserie.

Într-un interviu FRF.tv, Ovidiu Hațegan evidențiază rolul important al arbitrilor: „Suntem parte integrantă din fotbal, a treia echipă din teren, nu suntem inamici. Fără arbitri nu poate începe un meci”. Și îi încurajează pe tineri să se îndrepte spre această meserie: „Personal, când am intrat prima dată pe teren ca arbitru la un meci pe teren, m-am îndrăgostit de arbitraj. Cel mai important este să încerce această experiență și, sprijiniți de toți cei implicați în fotbal, să rămână în arbitraj. Ulterior, pe parcurs, cu munca din spate, vor avea parte de toate satisfacțiile pe care le avem și noi. Dacă vrei să ajungi în vârf, trebuie să te dedici acestei meserii”.

Arbitrul din Elite a vorbit și despre revenirea sa după problemele de sănătate: „Arbitrajul este viața mea, dar asta nu înseamnă că îl pun mai presus de familie sau de propria viață. Așa că am revenit doar după ce am simțit că sunt în stare și după ce medici foarte buni din România și din străinătate mi-au dat OK-ul”.

Hațegan l-a dat ca exemplu pe Lionel Messi: „Am întâlnit până acum mulți jucători cu bun simț, educați. Messi m-a impresionat prin modestie, prin respectul de care a dat dovadă. Niciodată nu a zis vreun cuvânt la adresa noastră, a arbitrilor, și nici la adresa adversarilor. Cu toate că era un jucător marcat strâns de jucătorii adverși, iar aceștia îl șicanau, îl faultau constant”.

Interviul complet este disponibil pe FRF.tv.


UEFA, cu sprijinul asociațiilor naționale, a lansat în premieră o campanie de recrutare a oficialilor de joc, care are ca scop sporirea cunoștințelor despre arbitraj, evidențierea importanței acestui rol în jocul de fotbal și inspirarea tinerilor să urmeze o astfel de carieră.

Campania face parte dintr-un program mai amplu prin care UEFA va sprijini asociațiile naționale în activitățile lor de recrutare, cu scopul de a înrola aproximativ 40.000 de arbitri noi în fiecare sezon.

Detalii despre campanie, dar și despre cursurile de arbitraj din țara noastră sunt disponibile aici.