UEFA a lansat în premieră o campanie de recrutare a oficialilor de joc: „Fii arbitru!” are ca scop sporirea cunoștințelor despre arbitraj, evidențierea importanței acestui rol în jocul de fotbal și inspirarea tinerilor să urmeze o astfel de carieră.

Campania face parte dintr-un program mai amplu prin care UEFA va sprijini asociațiile naționale în activitățile lor de recrutare, cu scopul de a înrola aproximativ 40.000 de arbitri noi în fiecare sezon.

O evaluare a Comisiei de Arbitri UEFA a arătat că mai multe asociații membre se confruntă cu provocări în recrutarea sau retenția arbitrilor tineri în fenomen înainte ca aceștia să atingă niveluri superioare, ceea ce devine o amenințare serioasă pentru joc și ar putea avea un impact negativ asupra numărului de arbitri de top.

Șeful Comisiei de arbitri la UEFA, Roberto Rosetti, a declarat: „Cu numărul de meciuri în creștere, avem nevoie în prezent de aproximativ 277.000 de oficiali în fotbalul european, dar ne lipsesc aproape 40.000 de arbitri. Acesta este motivul pentru care UEFA a decis să investească într-un program care sprijină asociațiile naționale în recrutarea și retenția arbitrilor tineri, esențial pentru fotbalul european”.

Ca parte a campaniei, pe platformele UEFA a fost lansat un videoclip care prezintă arbitri de toate nivelurile, inclusiv doi arbitri actuali de elită la nivel național și internațional, Stéphanie Frappart din Franța și Michael Oliver din Anglia. Materialul video arată abilitățile impresionante și entuziasmul de a oficia meciuri la diferite niveluri, de la fotbal de bază la fotbal profesionist. Materialele de promovare a campaniei vor fi furnizate tuturor asociațiilor membre ale UEFA în limbile lor, pentru a le sprijini în activitățile lor de recrutare.

Zvonimir Boban, director dezvoltare tehnică UEFA, a declarat: „Această campanie are o importanță imensă pentru viitorul fotbalului, deoarece arbitrii joacă un rol esențial în protejarea jocului pe terenul de joc. Pe lângă o condiție fizică îmbunătățită și o înțelegere profundă a fotbalului, arbitrajul poate dota tinerii cu abilități de viață neprețuite care îi vor servi atât pe teren, cât și în afara ei”.

Roberto Rosetti evidențiază principalii piloni pentru recrutarea cu succes a arbitrilor: „Sfătuim asociațiile să vizeze jucătorii care au încetat să mai joace fotbal și să identifice, de asemenea, potențiali candidați în școli sau universități. De asemenea, este important să se consolideze componenta de învățare online și să existe o strategie de comunicare clară. Orice interes adunat prin videoclipul campaniei UEFA va fi canalizat direct către asociațiile naționale”.

Asociațiile vor stabili obiective clare în ceea ce privește numărul de recruți vizați și de arbitri păstrați în fenomen, precum și modul de abordare a abuzului, care a fost identificat ca fiind unul dintre motivele pentru care arbitrii decid să nu își mai continue cariera. UEFA va sprijini, de asemenea, asociațiile naționale să lucreze îndeaproape cu asociațiile lor regionale și cu cluburile naționale pentru a motiva și inspira tinerii să devină arbitri.

CAMPANIA CCA, LANSATĂ ANUL TRECUT

În vara anului 2022, Federația Română de Fotbal, prin Comisia Centrală a Arbitrilor, a lansat în România o campanie similară: programul ”Fii parte din joc! Fii arbitru!”. DETALII AICI

În cadrul proiectului CCA ”Fii parte din joc! Fii arbitru”, Comisiile Județene de Arbitri organizează cursurile de formare a noilor arbitri.

Cursul de formare a arbitrilor de fotbal vizează toți doritorii, băieți și fete, care sunt apţi din punct de vedere medical pentru efort fizic. Acesta este elaborat de CCA și e organizat în fiecare județ din țară, prin intermediul Comisiilor Județene de Arbitri.

Cu aceeași ocazie, arbitrii de top din România au avut un mesaj pentru tineri în încercarea de a îi încuraja să urmeze o carieră în arbitraj: