Federația Română de Fotbal a aprobat astăzi, prin Comitet de Urgență, un nou format competițional, mai spectaculos și atractiv, pentru Liga 1 Feminin și Cupa României Feminin.

LIGA 1 FEMININ cu 8 echipe la start! 

Noul sezon al Ligii 1 Feminin vine cu mai mult spectacol fotbalistic pe teren! În urma implementării pentru prima dată în istorie a certificării la Liga 1 Feminin, 8 echipe se vor duela în acest sezon pentru titlul de de campioană a României, totul într-un cadru profesionist, beneficiind de o infrastructură corelată cu spectacolul pe care îl promite noul sezon.

Liga 1 Feminin va putea fi urmărită și în acest sezon pe FRF.tv și PRO Arena! Două jocuri din campionat vor fi transmise în direct în fiecare etapă.

Echipe participante:
Universitatea Cluj
Politehnica Timisoara
AFK Csikszereda Miercurea Ciuc
Banat Girls
CSM Alexandria
Farul Constanța
CS Gloria 2018 Bistrița Năsăud
ACS Tg. Mureş 1898 – MSE 1898
(În urma retragerii din competiție a clubului CS Carmen București, Liga 1  Feminin va fi formată din 8 echipe). 

  • Cele 8 echipa participante în competiție vor juca tur-retur, rezultând un total de 14 meciuri.
  • La finalul returului, primele 4 echipe clasate se vor califica în play-off, iar următoarele 4 clasate se vor califica în play-out.
  • Atât meciurile din play-off, cât și cele din play-out se vor disputa în sistem tur-retur de 2 ori (2x tur-retur) = 12 meciuri
  • În total, se vor disputa 26 partide în sezonul 2023/2024.

Pentru sezonul regular, se trage la sorti pozitia fiecarei echipe in schema prevazuta de tabela Berger de 8 echipe.

Pentru play-off si play-out se aplică tabela Berger în functie de locul ocupat de echipe la finalul sezonului regular.

PROMOVARE / RETROGRADARE

Câștigătoarele celor două serii din Liga 2 Feminin (locul 1 Seria 1 și locul 1 Seria 2) vor juca un meci de baraj în dublă manșă cu ocupantele locurilor 7-8 din Liga 1 Feminin. Meciurile se vor stabili prin tragere la sorți, gazda primului joc fiind echipa din Liga 2 Feminin. Se va împerechea o echipă din Urna A cu o echipă din Urna B.
URNA A: locurile 7-8 din Liga 1 Feminin
URNA B: câștigătoarele celor două serii din Liga 2 Feminin
Câștigătoarele jocurilor de baraj vor promova / se vor menține în Liga 1 Feminin.

Un format mai atractiv și competitiv în Cupa României Feminin

Noul sezon competițional vine cu o nouă față și pentru competiția Cupei României, care își propune prin acest format să crească meciurile competitive și calitatea jocului. Totodată, fondul de premiere a crescut cu peste 50% față de sezonul precedent.

Iată cum va arăta noul format al Cupei României în sezonul 2023/2024: 

Total echipe participante, 2023/2024: 46
Liga 1 Feminin: 8 echipe
Liga 2 Feminin: 19 echipe
Liga 3 Feminin: 19 echipe

*Notă: numărul echipelor participante în sezoanele următoare poate diferi, în funcție de echipele înscrise în competiție

FAZA PRELIMINARĂ

Turul 1: Intră în competiție 12 echipe din Liga 3 Feminin (nou intrate + ultimele clasate în sezonul precedent) – rezultând 6 câștigătoare. Jocurile se dispută pe terenul echipei mai slab clasate sezonul trecut, cu mențiunea că dacă sunt extrase să joace între ele două echipe nou-înscrise, se stabilește prin tragere la sorți echipa gazdă.

Turul 2: Participă cele șase câștigătoare din turul 1 + cele 7 echipe din L3 rămase + cele 19 echipe din Liga 2 Feminin, rezultând 32 echipe participante  – ceea ce înseamnă 16 câștigătoare care se califică mai departe în Turul 3.

Turul 3: Cele 16 câștigătoare din Turul 2 joacă între ele rezultând 8 echipe calificate în Turul 4
Turul 4: Cele 8 echipe câștigătoare din Turul 3 joacă între ele rezultând 4 echipe în faza grupelor

Pentru toate cele trei tururi, meciurile se vor disputa într-o singură manșă, pe terenul echipei mai slab clasate în sezonul precedent. Împerecherea jocurilor va fi făcută ținând cont de criteriul geografic.

FAZA GRUPELOR

Intră în competiție echipele din Liga 1 Feminin (8), alături de cele 4 echipe calificate din tururile anterioare. Cele 12 echipe vor fi împărțite în 3 grupe a câte 4 echipe în funcție de grupele valorice astfel:
Grupa A valorică: patru echipe din Liga 1 Feminin în funcție de clasarea lor în sezonul precedent (cel mai bine clasate 4 echipe – Locurile 1, 2, 4, 5 din sezonul 2022/2023)

Grupa B valorică: patru echipe din Liga 1 Feminin în funcție de clasarea lor în sezonul precedent (următoarele 4 clasate, altele decât cele din grupa A – locurile 6, 7 + cele două noi-promovate – din sezonul 2022/2023)
Grupa C valorică: cele patru echipe calificate din faza preliminară

Meciurile se vor disputa în sistemul ”fiecare cu fiecare” într-o singură manșă, pe terenul echipei mai bine clasate în sezonul precedent.
Se califică mai departe în semifinale primele două clasate în Grupa A + locurile 1 din grupele B și C.

Semifinale: Cele patru echipe calificate se întâlnesc într-o manșă eliminatorie. Meciurile se vor în semifinale după cum urmează:
Locul 1 Grupa A vs Locul 1 Grupa C
Locul 2 Grupa A vs Locul 1 Grupa B
Meciul se vor disputa pe terenul echipei mai bine clasate în sezonul precedent.

Finala: Câștigătoarele semifinalelor se întâlnesc în etapa finală.