Tricolorii pregătiți de Adrian Văsâi își vor afla mâine, 28 aprilie, adversarii de la EURO 2022, turneu care se va desfășura în Slovacia, 18 iunie – 1 iulie.

România U19 a obținut o calificare extraordinară, prima din istorie în urma unor preliminarii, după ce la ediția 2011 am fost prezenți prin prisma statutului de țară-gazdă.

DESCOPERĂ AICI CIFRELE DIN SPATELE CALIFICĂRII EXTRAORDINARE LA EURO!

Anul acesta, la turneul final ne vom duela cu reprezentativa țării organizatoare, Slovacia, alături de Italia, Israel, Anglia, Franța și Austria. A opta echipă va fi decisă în prima parte a lunii iunie, dintre Olanda (gazdă), Ucraina, Serbia și Norvegia. Programarea meciurilor a fost amânată din cauza războiului din Ucraina.

DESCOPERĂ AICI ANALIZA ADVERSARILOR ROMÂNIEI LA EURO U19!

Detaliile turneului final

Cele 8 echipe vor fi împărțite prin tragerea la sorți de mâine în două grupe de câte 4, urmând să joace fiecare trei meciuri. Primele două clasate se califică în semifinale.

Ocupantele locurilor 3 vor disputa pe 28 iunie, la Senec, un baraj pentru a desemna cea de-a cincea echipă, alături de semifinaliste, care va reprezenta Europa la Mondialul U20 din 2023, găzduit de Indonezia.

  • Tragerea la sorți pentru turneul final are loc mâine, 28 aprilie, de la ora 13:00, la X-Bionic Sphere din localitatea Samorin-Cilistov (Slovacia)
  • Va fi oficiată de ambasadorul turneului, fostul fundaș slovac Martin Skrtel, internațional cu peste 100 de meciuri și jucător al lui Liverpool (2008-2016)
  • Slovacia, din postura de țară-gazdă, va fi automat pe poziția 1 din Grupa A
  • Meciurile din grupe se vor disputa pe 18, 21 și 24 iunie (Grupa A), 19, 22 și 25 iunie (Grupa B), semifinalele și barajul pentru Mondialul U20 pe 28 iunie, iar finala turneului, pe 1 iulie
Stadionul din Trnava care va găzdui finala EURO U19 din acest an
  • Se va juca pe 5 stadioane din orașele: Trnava (Grupa A, semifinala 1 și finala), Dunajska Streda (Grupa A, semifinala 2), Banska Bystrica (Grupa B), Ziar nad Hronom (Grupa B), Senec (barajul pentru Mondialul U20)

Ce înseamnă EURO U19

Competiția a început în 1948 sub titulatura Turneul Internațional FIFA de Juniori. Din 1956 a fost preluată de UEFA, care din 1980 a schimbat numele în Campionatul European Under 18. De la ediția 2002 s-a trecut la Campionatul European Under 19.

  • Competiția și-a păstrat caracterul anual din 1948 până în prezent, cu excepția intervalului 1984-1992 când s-a disputat o dată la doi ani
  • Spania a câștigat de cele mai multe ori turneul (11 trofee), urmată de Anglia (10) și Franța (8)
  • Printre fotbaliștii desemnați cei mai buni jucători ai turneului în ultimii ani se află Fernando Torres, Marcos Asensio, Aleksandar Mitrovici și Phil Foden, iar printre golgheterii turneelor finale îi regăsim pe Alvaro Morata sau Trincao.
  • În formatul U18, România a găzduit în 1962 turneul la care au participat 20 de echipe, între care, invitată și o selecționată a Brașovului! Tricolorii au obținut locul 1 după o finală cu Iugoslavia, 4-1.