Romania U19

Tricolorii pregătiți de Adrian Văsâi își vor afla în această lună, pe 28 aprilie, adversarii de la EURO 2022, turneu la care s-au calificat în urma Turului de Elită.

România U19 a obținut o calificare extraordinară, prima din istorie în urma unor preliminarii, după ce la ediția 2011 am fost prezenți prin prisma statutului de țară-gazdă.

Anul acesta, la turneul final găzduit de Slovacia între 18 iunie și 1 iulie, ne vom lupta cu reprezentativa țării organizatoare, Italia, Israel, Anglia, Franța și Austria. Vor fi două grupe de câte 4 echipe, componența acestora urmând să fie stabilită pe 28 aprilie prin tragere la sorți efectuată de UEFA.

Reperele calificării la nivel de rezultate

România U19 a început drumul spre EURO de pe poziția 24, din 53 de reprezentative, la nivel de coeficient. Și a fost astfel în urna 2 la tragerea la sorți pentru prima fază preliminară a grupelor de calificare.

În noiembrie 2021, Turcia a organizat la Manavgat grupa în care tricolorii au terminat pe locul 2, după 1-0 cu Letonia, 5-0 cu San Marino și 1-4 cu gazdele. Am mers mai departe spre Turul de Elită, disputat luna trecută în Croația.

Aici, am învins cu 5-1 reprezentativa Georgiei și apoi, cu 2-1, Croația. Deja calificați la EURO, am pierdut ultima partidă, 0-3 cu Islanda.

 • 2,33 goluri pe meci au marcat tricolorii U19 în drumul spre EURO
 • 1,5 goluri pe meci este media celor încasate de România U19 în aceste preliminarii
 • 4 victorii din 6 meciuri au repurtat tricolorii, fără a înregistra vreo remiză.

Cine a luptat pentru România

La nivel de PORTARI, selecționerul Adrian Văsâi a avut în cele două loturi convocate pentru cele două faze preliminare 5 nume pe care s-a putut baza. Borbei, titular în două din meciurile rundei preliminare, și care a apărat 2 penalty-uri în victoria cu Letonia!, nu a putut fi prezent la Turul de Elită, deși convocat, din motive medicale.

La capitolul FUNDAȘI, loturile noastre au numărat 9 fotbaliști, în vreme ce MIJLOCAȘII au fost reprezentați prin 12 jucători. Iar la ATACANȚI am putut regăsit 3 fotbaliști care se pliază 100% pe acest post, cu multiple opțiuni ofensive însă din rândul mijlocașilor, împărțirea pe categorii find una destul de relativă.

 • 29 de jucători au fost în loturile reunite ale României U19 pentru grupa preliminară și grupa Turului de Elită pentru EURO 2022, doar 2 portari neprizând minute în teren.
 • 6 stranieri și 23 de jucători din fotbalul intern au fost în loturi
 • 10 jucători au provenit din la formații de Liga 2, adică un procent de 34%!
 • 8 fotbaliști au provenit de la Farul Constanța, clubul cu cei mai mulți reprezentanți

Top statistici interesante ale României

 • 14 șuturi pe meci a expediat România în medie spre poarta adversarilor
 • 2,6 cartonașe galbene au încasat în medie tricolorii în cele 6 partide, primind și unul roșu
 • 3 goluri a marcat Chirițoiu, atacantul FCSB împrumutat la Unirea Constanța, golgheterul României în preliminarii. Celelalte goluri au fost marcate de Bodișteanu (2), Pantea (2), Ilie (2), Burnete, Hofman, Tănasă, Dănuleasa, Radaslavescu
 • 4 jucători au apărut în toate cele 6 meciuri ale României: Coubiș, Pandele, Chirițoiu și Hofman. Mijlocașul Pandele, împrumutat de FCSB la Metaloglobus, a fost singurul tricolor titular în toate cele 6 meciuri!

ROMÂNIA U19 în drumul spre EURO 2022

PORTARI: Alexandru Borbei (Lecce | Italia), Aleksander Mitrovic (Genoa | Italia), Alexandru Silveanu (Concordia Chiajna), Robert Popa (U Craiova 1948), Denis Lungu-Bocean (SV Kuchl | Austria);

FUNDAȘI: Alexandru Pantea (Hermannstadt), Sergiu Pîrvulescu (ACS Petrolul 52), Dan Sîrbu (Farul Constanța), Andrei Coubiș (A.C. Milan | Italia), Botond Gergely (AFK Csikszereda), Cristian Ignat (FC Rapid 1923), Bogdan Lazăr (Farul Constanța), Costin Amzăr (Dinamo), Gabriel Dănuleasa (Farul Constanța);

MIJLOCAȘI: Andrei Pandele (Metaloglobus), Alex Trifan (FCSB), Alex Militaru (Unirea Dej), Claudiu Negoescu (Metaloglobus), Răzvan Tănasă (Farul Constanța), Ștefan Bodișteanu (Farul Constanța), Doru Andrei (Politehnica Timișoara), Albert Hofman (Universitatea Cluj), Mihai Luca (S.P.A.L. | Italia), Nicolas Popescu (Farul Constanța), Rareș Ilie (FC Rapid 1923), Eduard Radaslavescu (Farul Constanța);

ATACANȚI: Andreas Chirițoiu (Unirea Constanța), Cătălin Burnete (Lecce | Italia), Luca Andronache (Farul Constanța).