• Sâmbătă, 8 iulie, de la ora 20:00, pe stadionul ”Ilie Oană” din Ploiești, se joacă Supercupa României: Farul Constanța – Sepsi OSK.

  • S-au disputat 24 de meciuri până acum în competiția care pune față în fața campioana națională și câștigătoarea Cupei României, prilej de repere interesante într-un istoric al mizelor cu trofeul pe masă!

Faptul că avem pe teren în Supercupa României cele mai bune formații ale sezonului recent încheiat e dovedit și de detaliul că, de la prima ediție desfășurată în 1994 și până azi, 9 dintre cele 24 de Supercupe au avut nevoie de prelungiri sau penalty-uri!

Cea mai lungă Supercupă a României a fost în 2007. Atunci, după 0-0 în timp regulamentar și 1-1 după reprizele de prelungiri, Dinamo și Rapid au trecut la lovituri de departajare. S-au impus finalmente giuleștenii, cu 6-5 la penalty-uri, Pulhac ratând execuția decisivă în dreptul “câinilor”!

Sergiu Radu, golgheter! Florin Bratu, bornă specială!

Până azi, 43 de fotbaliști au marcat în Supercupa României. Primul a fost ex-atacantul constănțean Marian Popa, autor al golului victoriei din reprizele de prelungiri în 1994, în Steaua – Gloria Bistrița 1-0.

Golgheterul all-time al Supercupei este însă Sergiu Radu. În Supercupa 1999, Rapid – Steaua 5-0, vârful a reușit singurul hattrick din istoria competiției și a rămas unicul fotbalist cu 3 goluri în această competiție!

Câte două goluri au mai reușit alți 6 jucători, pe care îi veți descoperi în tabelul complet de mai jos, din care merită evidențiat Florin Bratu. Atacantul este singurul jucător care a marcat pentru două cluburi diferite în Supercupa României, atât pentru Rapid, cât și pentru Dinamo!

Un singur autogol s-a consemnat în 24 de Supercupe ale României, mijlocașul Kivuvu reușind contraperformanța în 2010, culmea, tocmai în meciul în care a și marcat pentru ardelenii din Gruia!

Marcatorii Supercupei României all-time

  • 3 – Sg. Radu (Rapid)
  • 2 – L. Roșu, Trică (Steaua), Măldărășanu (Rapid), Cl. Niculescu, Țucudean (Dinamo), Fl. Bratu (Rapid & Dinamo)
  • 1 – M. Popa, Militaru, Vlădoiu, D. Șerban, I. Dumitrescu (Steaua), Al.Bălțoi, Vl. Munteanu, Dănciulescu (Dinamo), Perjă, R.Niță, Burdujan (Rapid), Dică, V. Iacob, Oprița, Nikolic, Bourceanu, Szukala, Pintilii, Chipciu (FCSB), S. Frunză, L. Marinescu (Unirea Urziceni), Cadu, Kivuvu, Deac, D. Valente, Kapetanos, Culio, Ad. Păun (CFR Cluj), L. Buș (Oțelul Galați), G. Enache, Amorim (Astra Giurgiu), Axente (ASA Tg. Mureș), C. Lazăr (Voluntari), Artean (Viitorul), C. Matei, Rondon (Sepsi)
FOTO: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

Selecționerul, în topul performerilor Supercupei

O parte din cei mai importanți antrenori români de după 1990 se regăsesc pe lista câștigătorilor de Supercupă a României din postura de tehnician! Doar patru însă, printre care și actualul selecționer Edward Iordănescu, se pot mândri cu două trofee de acest fel! Iar Bergodi e unicul cu două trofee cucerite cu două echipe diferite!

  • 2 – D. Dumitriu (Steaua), M. Rednic (Rapid), Ed.Iordănescu (CFR Cluj),  Bergodi (Rapid & Sepsi)
  • 1 – Stoichiță, Pițurcă (Steaua), M. Lucescu (Rapid), Andone, Bonetti (Dinamo), Olăroiu, Reghecampf (FCSB), Conceicao, Mandorlini (CFR Cluj), D. Munteanu (Oțelul Galați), Isăilă, Șumudică (Astra Giurgiu), D. Petrescu (ASA Tg. Mureș), Cl. Niculescu (Voluntari), Hagi (Viitorul), Ouzounidis (Univ. Craiova)

Biletele la Supercupa României, Farul Constanța – Sepsi, sunt disponibile online pe site-ul bilete.frf.ro, la prețul de 40 RON (tribună). Biletele la peluză (25 RON) pot fi achiziționate prin intermediul celor două cluburi care își dispută trofeul.

Acces gratuit pentru copiii sub 14 ani

Copiii cu vârsta sub 14 ani au acces gratuit în zona destinată familiilor ”Tribuna 2 Family Zone”, alegând tipul biletului (copil) în efectuarea comenzii. Datele copiilor trebuie, de asemenea, introduse în comandă pentru a le fi eliberate acestora bilete cu valoare zero.

Accesul pe stadion al fiecărei persoane, indiferent de vârstă, se face în baza unui bilet valabil, în format digital sau printat, și a actului de identitate.