© FOTO:Gheorghe Fluster/SPORT PICTURES

Tehnicianul de 46 de ani a încheiat 2022 cu buzoienii pe loc de play-off și o singură înfrângere în 8 partide pe banca Gloriei.

Numit în funcție la început de octombrie, Adrian Mihalcea a revenit în Liga 2 Casa Pariurilor, competiție în care a impresionat sezonul precedent cu Unirea Slobozia. A preluat Gloria Buzău din zona play-out-ului și încheie 2022 cu ei pe locul 6, în play-off, cu trei etape programate pentru anul viitor înaintea finalului de sezon regular.

Trei victorii și patru remize în 7 partide, ce ați schimbat la Gloria Buzău prin venirea ca antrenor?

Am încercat să imprim stilul meu, caracterizat printr-o intensitate mai ridicată a antrenamentelor și, implicit, în meciuri. Plus disciplină la cel mai înalt nivel. Nu spun că am găsit o echipă indisciplinată sau fără ritm, dar am schimbat parametrii pentru aceste două capitole foarte importante, în viziunea mea. Poate prin modul în care am transmis și transmit, am accentuat. Cunosc foarte bine Liga 2 și cerințele specifice acestei competiții, de aici și acest parcurs.

„Urmează 3 etape foarte atractive, voi avea emoții cu Slobozia”

Cum simțiți comunitatea și spectatorii în raport cu evoluția recentă a echipei?

Dorința de promovare e enormă la Buzău, atât în ce privește managementul clubului, cât și tot publicul, spectatorii. Există o oportunitate bună în acest sezon, pentru că lipsesc lideri autoritari în serie, deci credința că putem e întărită de acest fapt. Primul obiectiv, clar, e să ajungem în play-off. Dar avem speranțe și încredere și pentru mai mult. Încă nu avem o constanță în joc, dacă transformam 2-3 dintre remize în victorii eram și mai bine poziționați în cursa spre obiectivul nostru.

Cum vedeți ultimele 3 etape din sezonul regular, de anul viitor, cu Brașov, Slobozia și Minaur?

Pentru iubitorii fotbalului vor fi extrem de atractive aceste 3 runde din Liga 2, și mă refer la toate partidele programate, nu doar ale noastre. Cred că primele 8-9 echipe din clasament se vor întări în această iarnă. Șanse la play-off cred că au chiar mai multe formații de atât! Meciurile între concurentele pentru play-off, așa cum vor fi cele ale Gloriei cu Brașov și Slobozia, vor crește mult atractivitatea competiției.

„Pregătire de iarnă și transferuri pentru organizare mai bună”

Cum credeți că vă veți simți în duelul cu Unirea Slobozia, formație pe care ați pregătit-o aproape 2 ani, până în această vară?

Să știi că m-am gândit mult la asta! E pentru prima oară în cariera mea de antrenor când joc împotriva unei echipe pe care o am în suflet. Și n-am prea multe în suflet, să știi! Cu Dinamo încă n-am jucat, ca antrenor advers. Acum, va fi Unirea Slobozia. Voi fi emoționat, nu va fi ca orice meci pentru mine, dar sunt sigur că avem toate resursele pentru a învinge. Nu e exclus să ne reîntâlnim cu ei și în play-off!

Ce fel de echipă e Gloria Buzău acum și ce fel de fotbal ar putea propune în L1?

Îți spun cum mi-aș dori să arătăm foarte curând! După perioada de pregătire din iarnă și după transferurile pe care le vom face, mi-aș dori să văd o echipă organizată și mai bine. Care să domine meciurile într-un mod mult mai clar. Vizibil. Cel puțin pentru mine nu au fost suficient de multe partide în care să văd acest mod de abordare, de dominare autoritară. Cât despre L1, mi-e greu să mă gândesc acum. E o diferență clară între eșaloane, de valoare, așadar sigur ar fi lucruri de schimbat ca să ne adaptăm la L1.

„Mai mult echilibru în serie”

Cum ar arăta o privire comparativă între sezonul actual de Liga 2 și cel precedent?

Au fost multe meciuri în care echipe din partea de jos a clasamentului au obținut puncte cu formațiile din fruntea ierarhiei. Asta ne arată clar că avem o competiție mult mai echilibrată. Au dispărut, în mod evident, cele 3-4 echipe care dominau seria, cum a fost sezonul trecut. Acum sunt distanțe mai mici între cluburile din prima jumătate, un echilibru și mai accentuat spre mijlocul clasamentului.

Dar față de nivelul L1, după experiența pe care ați avut-o la Chindia, în acest start de sezon?

E o diferență certă de ritm și de intensitate a jocului. L2 are caracteristice organizarea jocului și agresivitatea. La primul eșalon e mai multă valoare tehnică individuală.