Foto: Alex Nicodim

Cine își imagina că partida cu Irlanda de Nord va fi una ușoară s-a înșelat. Prima repriză e dovada. Avertizaseră atât selecționerul Mirel Rădoi, după numeroase ore de analiză video, cât și unul dintre jucătorii de bază, Alex Pașcanu, cu o zi înaintea partidei. „Ne așteaptă un meci greu cu un adversar complicat”. O echipă a extremelor, care a nu a învins Malta pe teren propriu, 0-0, dar a pierdut foarte târziu în Danemarca, acolo unde și tricolorii au cedat. A fost tot 2-1 pentru nordici.

Forțat și de accidentarea lui Moruțan de la antrenamentul oficial, Rădoi a trimis patru noi jucători în formula de start față de succesul cu Ucraina. Velisar, Moruțan, Drăguș și Ganea le-au lăsat locul lui Rațiu, Mihăilă, Ciobanu și Petre. Ultimul, marcator al unei „duble” în partida de la Ploiești.

Începutul a fost timid, ca în urmă cu 4 zile. Petre a alergat mult după baloane în debutul jocului, de partea cealaltă, micuțul vârf Lavery părea izolat între „turnurile” Pașcanu și Chindriș. Iar insularii au avut o primă șansă, atunci când Mihăilă a pierdut o minge la mijloc, iar Lavery a avansat periculos spre poarta lui Vlad, înainte de a trimite alături.

Mihăilă s-a revanșat cu o cursă excelentă în minutul 29, și-a depășit în viteză adversarul direct, dar a fost blocat în ultima clipă. Din cornerul ieșit, Pașcanu a reluat cu capul deasupra. Apoi a intrat în scenă Dennis Man. În minutul 30 a luat mingea, a pătruns în centru, dar nu a nimerit ținta. Apoi, în minutul 34, a scăpat singur spre careul advers, dar a fost doborât de portarul advers. Tot stadionul a strigat „roșuuuu!”. Așa a decis și arbitrul!

Din lovitura liberă, Ciobanu a fost aproape de a-i înscrie neîncălzitului Hughes, dar cumva goalkeeper-ul a scos mingea de la vinclu. Am urcat și mai mult, am riscat, iar o neatenție din prelungirile primei părți putea să ne coste. Lavery, rămas cu mingea la picior pe la 10 metri, a tras alături.

Scenariul clasic: goluri în repriza a doua!

Fără a se uita prea mult înapoi, naționala noastră a mizat totul pe atac în debutul reprizei a doua. Și am reușit să marcăm repede! După o fază fixă Pașcanu a ajuns să centreze pentru Chindriș, acesta a trimis în fața porții, de unde Petre a fost blocat. Acolo s-a aflat însă Băluță, care a trimis în plasă! 1-0 din minutul 48!

Cu un om în plus, fundașii laterali au putut urca și mai mult. Astfel, Rațiu a ajuns într-o poziție bună, la 25 de metri distanță, și doar bara s-a opus golului secund.

S-a făcut 2-0 în minutul 59! Mingea centrată pe jos de Man și peste care a sărit Oaidă a ajuns la Mihăilă, care a înscris cu un șut puternic. Și 3-0, în minutul 67, pasă Petre pentru Ciobanu, șut în plasa laterală, la colțul lung. „România! România! România!” se aude din tribune. 4.064 de spectatori au venit să îi vadă pe tricolori. Și au avut ce vedea.

Un nou succes în drumul spre Campionatul European 2021, tot cu 3-0. Peste doi ani, toți românii vrem o nouă vară de vis! Hai România!