Foto: UEFA

UEFA implementează în perioada 2020-2022 un nou sistem de calificare la EURO pentru naționalele sub 19 ani.

Noul format este unul asemănător cu cel al Ligii Națiunilor: naționalele au fost împărțite în divizii pe baza coeficienților. La final, cele mai bune echipe din prima divizie vor merge la turneul final.

Marți, 3 decembrie, a avut loc tragerea la sorți a primei faze. România, aflată în a doua divizie valorică, va întâlni în grupă Ungaria, Cipru și Islanda. Partidele se vor disputa în perioada 10-16 noiembrie 2020 și vor fi găzduite de Cipru.

Liga A
A1: Irlanda, Olanda, Croația, Turcia
A2: Ucraina, Germania, Suedia, Belgia
A3: Portugalia, Cehia, Grecia, Polonia
A4: Italia, Anglia, Serbia, Austria
A5: Spania, Franța, Norvegia, Slovacia

Liga B
B1: Bulgaria, Georgia, Bosnia-Herțegovina, Țara Galilor
B2: Danemarca, Scoția, Rusia, Letonia
B3: Ungaria, ROMÂNIA, Cipru, Islanda
B4: Israel, Slovenia, Finlanda, Elveția

Liga C
C1: Kosovo, Armenia, Luxemburg, Estonia
C2: Belarus, Irlanda de Nord, Gibraltar, San Marino
C3: Azerbaidjan, Muntenegru, Feroe, Andorra
C4: Malta, Albania, Moldova
C5: Macedonia de Nord, Kazahstan, Lituania

După fiecare din primele două faze, primele clasate în Ligile B și C promovează, în timp ce ultimele din A și B retrogradează. Faza a treia va fi disputată doar de naționalele din Ligile A și B, în timp ce faza a patra, programată în martie 2022, va fi dedicată doar echipelor din Liga A, fiind runda decisivă pentru calificare.

Prin acest nou format se asigură o continuitate tinerelor naționale și, în același timp, un număr mai mare de meciuri cu miză. La Campionatul European 2022 găzduit de Slovacia se vor califica câștigătoarele celor 5 grupe din Liga A și cele mai bune două echipe clasate pe locul al doilea, la finalul fazei a patra. Pentru turneul din 2022 sunt eligibili fotbaliștii născuți începând cu 1 ianuarie 2003.