Pe 14 iulie 1930, ”tricolorii” debutau la prima ediție a Mondialului, ce a fost găzduită de Uruguay. 
 
Cele 13 participante au fost împărțite în patru grupe, una de patru echipe și trei de câtre trei, România nimerind împreună cu țara gazdă, Uruguay, și cu Peru. 
 

Caseta meciului

Peru – România 1-3 (0-1)
Stadion: Pocitos. Spectatori: 2.000. Arbitru: Wanken (Chile). Jucător eliminat: Galindo (70).
Au marcat: De Souza Ferreira (63) / Deșu (1), Stanciu (77), N. Kovacs (85).
Peru: Valdivieso – De las Casas, A. Soria – Galindo, D. Garcia, Denegri – Julio Flores, Villanueva, Lavalle, Neyra, De Souza Ferreira. Antrenor: Francisco Bru.
România: Jean Lăpușneanu (Sportul Stud.) – Adalbert Steiner II (CA Timișoara), Rudolf Burger (Chinezul) – Ladislau Raffinsky (Juventus), Emerich Vogl-cpt. (Juventus), Alfred Eisenbeisser (Dragoș Vodă) – Nicolae Kovacs (Banatul), Adalbert Deșu (UDR), Rudolf Wetzer I (Juventus), Constantin Stanciu (Venus), Ștefan Barbu (Olympia Arad). Antrenor: Costel Rădulescu.
 
Iată cum comenta Gazeta Sporturilor meciul: ”Un strălucit succes românesc. Victoria este cu atât mai importantă cu cât a fost mai puțin așteptată. România, conștientă de importanța momentului, a făcut o partidă magistrală”. ”Peru a pus de la început în practică, un joc dur, un joc de uzură exagerată”. ”România a utilizat la vreme tactica necesară pentru anihilarea acestui fel de joc. Balonul era ținut foarte puțin, driblingul fiind aproape exclus. Veteranul Wetzer, cari după cum se știe excelează în astfel de joc, a condus ofensiva cu atâta măiestrie, încât duritățile peruanilor au dus la o completă deconectare”
 
Faza golului marcat de Deșu în chiar primul minut de joc
 
Meciul cu Peru din 1930 a fost al 25-lea din palmaresul României
Fragment din Istoria Fotbalului Românesc: ”Debutul a fost de vis pentru echipa României, Deșu surprinzându-l pe portarul Valdivieso, chiar în primul minut, cu ”o lovitură magistrală, lucru care a îndârjit și mai mult spiritul războinic al adversarului”. A urmat însă un coșmar pentru echipa noastră din cauza durității excesive a peruanilor. Mai întâi Souza îi provoacă lui Steiner o dublă fractură (min. 11), care-l va scoate definitiv din fotbal pe timișorean. Arbitrul nu a luat nicio măsură disciplinară. Peste alte zece minute, mijlocașul peruan Alberto Denegri îi aplică o talpă pe genunchi lui Costică Stanciu, deplasându-i rotula și obligându-l să părăsească terenul”.
 
După ce peruanii au reușit să egaleze în minutul 60, Stanciu, accidentat, a reintrat pe teren și chiar a reușit să înscrie cu piciorul lovit! Ultimul gol al ”tricolorilor” a fost înscris de Nicolae Kovacs, fratele lui Ștefan Kovacs, antrenor care ulterior a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Ajax Amsterdam. 
 
Pentru România a urmat înfrângerea cu țara gazdă, Uruguay, scor 0-4, și ratarea prezenței în semifinalele competiției. Doar câștigătoarele celor patru grupe se calificau mai departe. Primul Campionat Mondial din istorie a fost câștigat de Uruguay, 4-2 în finala cu Argenina.