Notiunea de performanta conform dictionarului se transpune practic prin obtinerea de rezultate deosebite in domeniul  in care activezi .In sport, domeniu cu impact major la public, performanta se cuantifica de cele mai multe ori  in trofee, cu toate ca obiectivele de performanta pot fi asociate si cu  procesele  de dezvoltare .

O statistica aparuta recent in presa centrala prezinta ditributia din punct de vedere sportiv a echipelor de liga a II-a si liga I, la nivelul judetelor, echipe considerate potentiale pentru o performanta cel putin la nivel national.

Se remarca inca de la o prima analiza, locul  in top 3  a  judetului Cluj alaturi de Municipiul Bucuresti si Judetul Timis , raportand numarul de puncte acumulate la numarul de echipe (in analiza s-a acordat 3 puncte pentru o echipa de Liga I si un punct pentru o echipa de Liga a II-a) .

Totusi, alaturand acestei prime analize si criterii de performanta acordandu-se 3 puncte pentru o echipa clasata pe locul 1, doua puncte pentru o echipa de pe locul 2 si trei puncte pentru locul 3, asistam la o alta ierahizare a judetelor .

Daca exceptam Municipiul Bucuresti cu 9 puncte acumulate, se poate observa o evadare din pluton a judetelor Constanta si Maramures, judetul Cluj  fiind situat abia pe pozitia a  VII-a cu 4 puncte .

 

Fara sa fim subiectivi, trebuie sa  remarcam la nivelul judetului Cluj, aportul clubului Olimpia  in ierahia finala a pefomantei .Cu doua echipe, una in primul esalon si a doua in esalonul doi, cu  titlul de Campioana a Romaniei  la zi, dar si de castigatoare a Cupei Romaniei,   Olimpia ajunge astfel sa justifice la nivel judetean investitia in sport.

Statistica mai poate continua cu cifre la fel de impresionante :

–          57 jucatoare legitimate

–          11 jucatoare convocate la prima reprezentativa a Romaniei

–          2 jucatoare componente ale reprezentativei Ungariei, din care una este capitanul Nationalei: Fanni Vago .

–          1 jucatoare componenta a reprezentativei Camerunului, chiar  capitanul echipei Christine Manie .

–          Singura echipa din fotbalul romanesc care a depasit faza grupelor Champions League.

Si daca tot vorbim de statistici, trebuie sa spunem ca Olimpia are sansa Duminica in partida cu CFR Timisoara sa inscrie golul cu numarul 1000 !

Acumuland pana in prezent 995 goluri in Campionatul National, Olimpia pare decisa ca Duminica sa aniverseze  golul cu nr. 1000 la Cluj .

Tot ca o  premiera pentru fotbalul feminin, remarcam participarea primei jucatoare din Competitia Nationala la un Campionat Mondial.

Este vorba de Christine Manie, capitanul Camerunului care a ajuns la Cupa Africii pana in faza finalei, dupa o victorie cu 2-1 impotriva Coastei de Fildes. Astfel, aflata in primele 3 echipe de la Cupa Africii, Camerunul va participa la Campionatul Mondial din 2015 din Canada.

Putin sau mult, usor sau greu, ramane la latitudinea specialistilor sa transeze comparatia, insa Olimpia ramane un nume la care se raporteaza fotbalul romanesc.

Din fericire pentru noi, raportul este unul de performanta !