La 13 ani, Oana Negrea este prima fată din Vrancea care a ales să joace fotbal într-o lume a sportului lovită de scandaluri şi lipsuri financiare. Privită la început cu reticenţă de colegii săi de la clubul Prosport Focşani, tânăra fotbalistă a trecut peste emoţii şi, în ciuda vârstei sale, a reuşit să se impună şi să prindă un loc de titular în formaţia grupei 2000 de la Prosport. Ajutată de părinţi, dar şi de sora sa, Oana Negrea a demonstrat că „sportul rege“ poate fi privit cu ochi buni şi de sexul feminin, chiar dacă uneori, pe stadioane, injuriile sunt la ele acasă. „Monitorul de Vrancea“ a stat de vorbă cu sportiva şi a încercat să afle de unde a apărut pasiunea pentru sportul cu „balonul rotund“, într-o lume a fotbalului dominată de bani, valori şi certuri fără sens.

Reporter: Cine este tânăra Oana Negrea şi ce hobby-uri are?
Oana Negrea: Am 12 ani, sunt elevă în clasa a VI-a C la Şcoala „Duiliu Zamfirescu“ din Focşani. În timpul liber merg la antrenamentele echipei de fotbal Prosport Focşani. În ultimul an, am participat la mai multe turnee organizate în Vrancea, dar şi în afara judeţului. Domnul profesor Laurenţiu Muscalu a încercat de mai multe ori să formeze o echipă pentru fete, care să joace fotbal, însă nu a reuşit. Cu prilejul unui meci amical pe care l-am disputat la Buzău, am fost remarcată de domnul profesor care antrenează echipa de fotbal de fete Viitorul Buzău şi a hotărât cu domnul profesor Muscalu şi domnul profesor Schineşte să organizăm un meci amical la Focşani, după care am fost selectată la acea echipă.

Reporter: Ce performanţe ai avut la Buzău?

O.N.: În perioada 15-16 decembrie 2012 am participat cu echipa din Buzău la un turneu de fotbal la Alexandria în judeţul Teleorman, unde am jucat pe post de atacant, obţinând în final locul 4.

Reporter: De ce fotbal?
O.N.: În anul 2010, am mers la antrenament, la atletism, la Stadionul Milcovul din Focşani, iar după antrenament aveam o minge de fotbal cu mine şi jucam fotbal. Ulterior, am fost observată de domnul profesor Adrian Schineşte care m-a ajutat să intru în echipă. Părinţii mei, la început, mi-au spus că nu o să pot face faţă alături de băieţi, însă m-au susţinut. Întrucât le-am demonstrat că îmi place acest sport, părinţii m-au ajutat să îmi cumpăr echipamente, ghete, apărători şi vreau să continui antrenamentul la echipa de băieţi în perioada anului şcolar, însă în vacanţa de vară voi efectua antrenamentele cu fetele de la Viitorul Buzău.

Reporter: Fotbalul feminin crezi că este dorit la Focşani?

O.N: Încă mai sper ca la Focşani să se înfiinţeze o echipă de fotbal de fete şi să pot să fac antrenament aici la Focşani. Prin intermediul „Monitorului de Vrancea“, cred că vor afla mai multe fete care doresc să practice acest sport şi să avem, pentru prima oară în istoria judeţului, o echipă de fotbal feminin.

Reporter: Ce planuri ai pentru viitor?
O.N.: Pentru viitor mi-aş dori să ajung în Naţionala României la fotbal feminin. Nu am abandonat antrenamentele de la atletism pentru că în acest fel îmi păstrez condiţia fizică de care am nevoie. În aproape toate sporturile, la bază stă atletismul, aşa mi-a spus doamna profesor Rodica Pendus care a crezut în mine şi m-a susţinut în orice decizie pe care am luat-o. Mai am o soră care este studentă în anul I la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca. Pe viitor, mi-aş dori şi eu să o urmez şi apoi să îmi continui sportul de performanţă într-un oraş universitar.

Oana Negrea, în lotul naţional de fotbal al României

Eleva Şcolii „Duiliu Zamfirescu“ joacă fotbal de trei ani la clubul Prosport Focşani. Ea este pasionată de sportul rege şi nu ezită să joace de la egal la egal cu băieţii de vârsta ei. „Nu i-a fost dificil să se integreze în colectiv pentru că are un ta-lent deosebit. Poate părea ieşit din comun, dar Oana s-a impus rapid în primul 11 al grupei 2000. Se pregăteşte conştiincios şi nu lipseşte de la niciun antrenament. Evoluează foarte bine pe mai multe posturi, fiind o jucătoare de bază. În urmă cu câteva săptămâni a participat cu echipa de junioare din Buzău la un turneu amical, unde a fost remarcată de toţi antrenorii prezenţi la competiţie. În vara acestui an, Oana Negrea va participa la o acţiune a lotului naţional feminin de fotbal junioare al României. Este o mare realizare pentru Oana, dar şi pentru Prosport care va încerca în perioada următoare să formeze o grupă de fete“, a spus preşedintele clubului Prosport Focşani, Laurenţiu Muscalu.

Pe când majoritatea fetelor se jucau cu păpuşile în casă, Oana bătea mingea alături de vecini

Anii au trecut, însă obiceiurile au rămas aceleaşi. Oana Negrea este o focşăneancă cu o pasiune rară în rândul fetelor: fotbalul. Prima întâlnire cu „sportul rege” a avut-o pe maidanul din faţa blocului, pe terenul din curtea şcolii şi apoi pe marele „dreptunghi verde”. „M-am apucat de fotbal de mic copil. Nu erau niciodată fix la număr, iar eu eram chemată să întregesc echipa. În primii ani de şcoală am participat la diferite competiţii în condiţiile în care eu eram singura fată din echipă”, a mai spus Oana, singura fotbalistă care activează în competiţiile organizate de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Vrancea.
Primele şedinţe de pregătire nu au fost simple. „Primele noastre întâlniri cu mingea într-un mediu organizat nu au fost foarte prieteneşti. Antrenorul nostru a avut foarte multă răbdare cu mine. E necesară mai ales când eşti la început de drum. Am văzut cum reuşesc băieţii elementele simple din fotbal, gen pasa şi preluarea cu latul, şutul cu şiretul, conducerea balonului şi aşa mai departe. Am vizionat foarte multe meciuri şi ceea ce vedeam în acele partide încercam să punem în aplicare. Bineînţeles că nu prea reuşeam, însă mă străduiam”, a completat fotbalista de la clubul Prosport.