NYON, SWITZERLAND - November 23: A general view ahead of the UEFA European Women's Under-19 Championship 2019/20 Qualifying Round draw at the UEFA headquarters, The House of European Football on November 23, 2018 in Nyon, Switzerland. (Photo by Harold Cunningham - UEFA/UEFA via Getty Images)

Joi, 11 martie, la sediul UEFA de la Nyon, a avut loc tragerea la sorți a jocurilor din grupele de calificare pentru Campionatele Europene WU17 și WU19 din 2022.

În urma tragerii la sorți, reprezentativele U17 și U19 ale României și-au aflat și adversarele din grupa de calificare.

Naționala Under 17, pregătită de Irina Giurgiu, a fost repartizată în Grupa 5 din Liga B, alături de Turcia și Letonia. Gazda grupei de calificare va fi Turcia, turneul urmând a se disputa în perioada 30 septembrie – 6 octombrie.

Am aşteptat cu nerăbdare să ne cunoaştem adversarele şi mă bucur că am fost repartizate în grupă cu Turcia şi Letonia. În anul 2019, când ne-am calificat la Turul de Elită, am fost în grupă cu Turcia şi am ajuns să cunoaştem foarte bine stilul lor de joc. Până atunci, îmi doresc să formăm o echipă competitivă. Consider că avem şanse să terminăm grupa pe locul 1 şi să promovăm în grupa A. Mă bucură faptul că la împlinirea vârstei de 30 de ani în data de 30 septembrie o să fiu pe terenul de fotbal şi îmi doresc ca la finalul turneului să sărbătorim promovarea!”, a declarat antrenorul reprezentativei U17, Irina Giurgiu

Tragerea la sorți pentru faza a doua va avea loc spre finalul anului 2021. Câștigătoarele celor șapte grupe se vor alătura țării gazdă, Bosnia și Herțegovina, la turneul final EURO WU17, programat în perioada 3-15 mai 2022.

Tricolorele U19, în grupă cu Israel, Georgia și Malta

Tricolorele U19 vor fi pregătite, începând cu această campanie, de Ion Marin, care a mai antrenat de-a lungul carierei sale echipe precum Dinamo București, Astra Giurgiu, Petrolul Ploiești sau Farul Constanța.

Aflat la prima experiență ca antrenor în fotbalul feminin, acesta va debuta pe banca reprezentativei U19 în această toamnă. În urma tragerii la sorți, reprezentativa U19 a fost repartizată în grupa 4 din Liga B, alături de Israel, Georgia și Malta.

La prima vedere, pare o grupă accesibilă, eu spun că avem șanse mari să ne clasăm pe primul loc. Pentru mine este o nouă provocare ca antrenor, însă ne vom crea o strategie clară de lucru. Am avut deja ocazia să urmăresc o parte dintre fete la antrenamente, am fost în vizită la Cluj, urmează să merg la Odorheiu Secuiesc, unde voi participa și la jocul dintre Vasas Femina și Olimpia Cluj. În acest moment, pregătim prima acțiune pe care o vom avea în acest an, în luna aprilie, prin urmare suntem într-un proces de selecție și monitorizare a jucătoarelor. 

Obiectivele naționalei U19 sunt de a crește și dezvolta jucătoare pentru prima reprezentativă, dar și de a participa la un turneu final. Sunt sigur că dacă vom lucra cu toții, de la președinți de club, antrenori, staff tehnic și jucătoare, vom putea atinge acest ultim obiectiv!”, a declarat Ion Marin, selecționerul naționalei U19

Noul format stabilit de UEFA în competițiile de juniori înlocuiește formatul anterior cu grupe de calificare și turneul de elită. S-a păstrat organizarea mini-turneelor, însă echipele împărțite în cele două ligi în funcție de coeficientul UEFA actual vor promova/retrograda în funcție de rezultatele obținute în aceste turnee.

Turneul final al Campionatului European de Fotbal Feminin U19 va avea loc în perioada 27 iunie – 9 iulie 2022, în Republica Cehă.

Mai multe detalii despre noul sistem competițional 

La finalul primei faze se vor stabili echipele care promovează/retrogradează din cele două ligi, înainte de startul fazei 2, programate în primăvara anului viitor.

Promovare

  • Din Liga B în Liga A: câștigătoarele celor șase grupe + cel mai bun loc 2

Retrogradare

  • Din Liga A în Liga B: cele șapte echipe care se clasează pe ultimul loc în grupele de calificare