Irina Giurgiu

Echipa națională feminină U17 a României se află de câteva zile în pregătiri la Oradea, acolo unde tricolorele mici pun la punct ultimele detalii înaintea debutului în preliminariile pentru Campionatul European de anul viitor, din Suedia.

România face parte din Grupa 2 a turului preliminar, alături de Elveția, Turcia și Moldova. Meciurile Grupei 2 se vor juca în Moldova, în perioada 19-25 septembrie.

Proaspăt admisă la cursurile licenței UEFA PRO, Irina Giurgiu, antrenorul principal al naționalei U17 a României, este încrezătoare în șansele formației noastre de a se califica în faza următoare a preliminariilor.

Mai aveți puțin până la startul preliminariilor pentru UEFA Women’s Under-17 Euro 2020!
– Așa este, preliminariile bat la ușă! Ne așteaptă examene dificile în Grupa 2 preliminară. Suntem de câteva zile la Oradea, unde avem condiții foarte bune. Aceasta este cea de-a doua acțiune a naționalei U17 a României în acest an. A fost în primăvară acel turneu de dezvoltare de la Mogoșoaia, foarte bun, când am avut, să spunem, o primă acțiune de selecție, acțiune de selecție ce a continuat și în acest cantonament de la Oradea.

Câte jucătoare aveți în lot?
– În acest moment lotul e format din 20 de jucătoare. Vor pleca însă la echipele lor cinci fete, locul lor urmând să fie luat de cinci jucătoare de la „U” Olimpia Cluj, campioana României, care au făcut parte din lotul pentru preliminariile Ligii Campionilor.

–  Cum le simțiți pe fete?
– Fetele au reluat de curând pregătirile, au fost în vacanță. La început a fost puțin mai greu, dar totul va intra în normal, deși încă suntem într-o perioadă de acumulare. Sunt și jucătoare noi, care traversează o perioadă normală de acomodare. Avem însă în lot și junioare ce au debutat la prima reprezentativă: Sara Câmpean, Roxana Mirea și Ioana Bălăceanu.

Veți juca o dublă de verificare în compania Ungariei.
– Pe 19 jucăm în deplasare, la Gyula, după care, trei zile mai târziu, vom evolua la Sânmartin. Este o acțiune binevenită. Știm echipa Ungariei de la turneul de dezvoltare de la Mogoșoaia, când am învins, dar meciul a fost dominat de formația oaspete. Ne așteaptă două meciuri-test foarte dificile, cu un adversar foarte bine organizat, care are multe acțiuni la activ.

„Unele jucătoare au debutat în Liga I”

Cum vedeți Grupa 2 preliminară?
– O grupă tare, cu Elveția principala candidată la locul 1. Ne vom bate cu Turcia și cu Moldova pentru locul 2. Asta nu înseamnă că plecăm la drum cu acest gând! Mergem în Moldova cu gândul să încheiem grupa pe primul loc, dar știm ce ne așteaptă.

Aveți la dispoziție cele mai bune jucătoare din țară la această categorie de vârstă?
– Îmi place să cred că așa este, deși ne lipsesc două fete foarte talentate, care, din păcate, sunt accidentate. Este vorba despre Florentina Iancu, de la „U” Olimpia, și de  Balázs Viktória, de la Vasas Odorheiu Secuiesc. Avem în lot jucătoare născute în 2003 și 2004. Unele au debutat în Liga I pentru echipele lor de club, altele însă au jucat puțin sau foarte puțin pe teren mare.

„Principalul obiectiv: să creștem jucătoare pentru prima reprezentativă”

Cum este aria de selecție?
– Aria de selecție a crescut în ultima vreme. La U15 avem 39 de echipe. Urmărim mai ales jucătoarele care au făcut pasul spre prima ligă. Din acest an avem și Centrul Național de la Cluj. A avut loc o selecție la LPS Cluj, unde am văzut jucătoare despre care nu știam, dar de mare perspectivă.

Care este obiectivul pe termen lung al naționalei U17?
– Să creștem jucătoare pentru prima reprezentativă. Avem fete care au progresat enorm în ultima vreme.

Lotul convocat de Irina Giurgiu pentru această acțiune:

Portari: Miruna Nicolae (ACS Dream Team), Ioana Grigoraș (CSM Pașcani), *Sara Câmpean (”U” Olimpia Cluj)

Fundași: Antonia Bratu (”U” Olimpia Cluj), Patricia Trifa (”U” Olimpia Cluj), Cristina Paștea (”U” Olimpia Cluj), Izabela Vintilă (Selena Constanța), Brigitta Bencze (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Krisztina Eged (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), *Edvina Ciontoș (”U” Olimpia Cluj), *Noemi Vincze (”U” Olimpia Cluj)

Mijlocași: Daniela Pascu (Activ Slobozia), Carmen Andrei (ACS Dream Team), Mădălina Radu (Universitatea Alexandria), Daiana Oneț (Independența Baia Mare), Elena Frîncu (Universitatea Alexandria), Iustina Lupu (Navobi Iași), Aranka Orban (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Diandra Jean (”U” Olimpia Cluj), Cristina Botojel (”U” Olimpia Cluj), *Roxana Mirea (”U” Olimpia Cluj), *Ioana Bălăceanu (”U” Olimpia Cluj)

Atacanți: Isabela Ilie (ACS Academic Craiova), Rita Mitri (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Adina Borodi (”U” Olimpia Cluj)

*În prima parte a cantonamentului, care se va desfășura în perioada 11-15 august, vor fi prezente 20 de jucătoare, cu excepția celor 5 fete care fac parte din lotul Olimpiei pentru calificările din UEFA Champions League: Sara Câmpean, Edvina Ciontoș, Noemi Vincze , Roxana Mirea și Ioana Bălăceanu.

 

Articol de Adi Dobre