Naționala feminină de fotbal U17 a României a plecat miercuri, 18 septembrie, spre Republica Moldova, acolo unde, în perioada 19-25 septembrie, va disputa meciurile din Grupa 2 preliminară din calificările pentru turneul final al Campionatului European de anul viitor din Suedia.

România va avea ca adversare naționalele Turciei, Elveției și Moldovei, primele două poziții asigurând calificarea în Elite Round-ul calificărilor pentru 2020 UEFA Women’s Under-17 Championship. Partidele tricolorelor mici vor putea fi urmărite în direct pe www.frf.ro!

Fetele antrenoarei Irina Giurgiu, cea care îl are ca secund pe Călin Svoboda, tehnicianul echipei Heniu Prundu Bârgăului, au trecut Prutul pline de speranțe. Irina Giurgiu speră chiar la o calificare de pe primul loc în grupă, deși nu poate conta în Moldova pe două jucătoare de bază.

„Avem o generație foarte bună„

Cu ce gânduri, cu ce speranțe ați pornit spre Moldova?
– Cu gânduri bune și cu speranțe într-o calificare în faza următoare a preliminariilor. Din păcate, nu avem lotul complet. Ne lipsesc două jucătoare importante. Este vorba despre Balázs Viktória, de la Vasas Femina Odorheiu Secuiesc, și Florentina Iancu, de la Olimpia Cluj, ambele accidentate. Va trebui să ne descurcăm fără ele.

– Cum le simțiți pe fete?
– Ne-am pregătit preț de câteva zile la Iași, în condiții bune, având la dispoziție un lot de 20 de jucătoare, dornice de face performanță în tricoul echipei naționale, foarte hotărâte. Așa le simt! Avem o generație foarte bună și, în ciuda celor două absențe de care am amintit, am convingerea că putem obține calificarea în Elite Round chiar de pe prima poziție, am convingerea că această echipă poate câștiga grupa din Moldova, ceea ce ar reprezenta o mare performanță!

„Va fi foarte greu”

– Vom da piept cu Turcia în primul meci. Ce știți despre adversar?
– Putem spune că meciul contra Turciei e cel mai important în primul rând pentru că e primul. O victorie în prima etapă, un debut cu dreptul, ar face ca echipa să abordeze următoarea confruntare, cea cu Elveția, cu mult optimism. Am văzut câteva meciuri ale naționalei Turciei. Au un vârf de atac masiv și foarte periculos, un „număr 10”, de picior stâng, foarte bun, care execută tot ce înseamnă fază fixă. Turcia nu e însă un adversar care să construiască. Încercăm să le surprindem printr-o linie mediană puternică, inspirată, inteligentă.

– Elveția?
– Un al doilea adversar foarte puternic, cu jucătoare de valoare. Va fi foarte greu, dar am încredere în fetele noastre.

– Le cunoașteți foarte bine pe jucătoare.
– Așa este. Sunt formate la naționala U15 a României, de care m-am ocupat, așa că le știu pe fete. Pentru cele născute în 2004, acestea sunt primele preliminarii. Pentru cele născute în 2003, actuala campanie e ultimul tren pentru a prinde un turneu final european U17.

– Există fete care au debutat în prima reprezentativă?
– Avem inclusiv din această categorie jucătoare ce au deja meciuri la naționala mare. Trei dintre componentele naționalei U17 au debutat în prima reprezentativă: portarul Sara Câmpean, Roxana Mirea și Ioana Bălăceanu, toate de la „U” Olimpia Cluj. Ioana Bălăceanu a și marcat!

Programul jocurilor Grupei 2 a turului preliminar: 

19 septembrie, ora 14:00: România U17 – Turcia U17 (Complexul Sportiv Orhei)
22 septembrie, ora 14:00: Elveția U17 – România U17 (Complexul Sportiv Orhei)
25 septembrie, ora 14:00: Moldova U17 – România U17 (Stadionul Zimbru)

Lotul convocat de Irina Giurgiu:

Portari: Sara Câmpean (”U” Olimpia Cluj), Miruna Nicolae (ACS Dream Team)

Fundași: Edvina Ciontoș (Heniu Prundu Bârgăului), Noemi Vincze (”U” Olimpia Cluj), Cristina Paștea (LPS Cluj Napoca), Brigitta Szasz-Bencze (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Carmen Andrei (Dream Team București), Antonia Bratu (”U” Olimpia Cluj), Rita Mitri (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Gyorgyi Toth (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc)

Mijlocași: Cristina Botojel (”U” Olimpia Cluj), Mădălina Radu (Universitatea Alexandria), Kincso Szekely (Heniu Prundu Bârgăului), Daiana Oneț (Independența Baia Mare), Aranka Orban (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Roxana Mirea (”U” Olimpia Cluj)

Atacanți: Ioana Bălăceanu (”U” Olimpia Cluj), Elena Frîncu (Universitatea Alexandria), Iustina Lupu (Navobi Iași), Adina Borodi (”U” Olimpia Cluj)

Cum ne calificăm la Turul de Elită

La Turul de Elită, programat în primăvara anului 2020, se califică primele două clasate din fiecare grupă, plus cele mai bune patru locuri trei, lor alăturându-li-se și echipele Spaniei și Germaniei.

La EURO 2020, din luna mai, turneu găzduit de Suedia, merg cele șapte câștigătoare de la Turul de Elită plus echipa gazdă, Suedia.

ARTICOL DE ADI DOBRE