Echipa feminină de fotbal UTA Arad a reușit să promoveze în Liga 2 Feminin în acest sezon, gruparea arădeană putându-se lăuda în acest moment că are în primele două eșaloane ale fotbalului românesc atât fetele, cât și băieții!

Deși la Arad nu se vorbea despre promovarea fetelor la începutul sezonului recent încheiat, obiectivul a fost „țesut” pe parcursul stagiunii, în timp ce rezultatele echipei erau tot mai bune. Fetele de la UTA au dominat Seria 1 a Ligii 3 Feminin, atât în sezonul regular, cât și în turul suplimentar: 12 victorii, un egal, 3 înfrângeri și un golaveraj de 50-16 (cel mai bun atac, cea mai bună apărare) reprezintă linia de clasament a echipei UTA Arad în sezonul 2023-2024!

„Am avut nevoie de patru ani să formăm această echipă”

Cu un colectiv unit, coordonat de profesorul Daniel Mărcuș, UTA a încheiat sezonul la 9 puncte de a doua clasată, CSM Deva, într-o Serie 1 din care au mai făcut parte ACS Academia de Fotbal Florești, CFR 1907 Cluj și CSM Olimpia Satu Mare.

„Ultimul an a fost, să spunem așa, o încununare a celor trei ani de muncă precedenți. Am avut nevoie de patru ani să formăm această echipă, care se va bate acum în Liga 2 Feminin. Am pornit la drum în plină pandemie, avnd alături oameni nemaipomeniți”, povestește profesorul Daniel Mărcuș, antrenor coordonator al tuturor grupelor de fete din cadrul Clubului UTA.

Daniel Mărcuș e cunoscut în lumea sportului de la noi și pentru faptul că echipa sa de suflet, Șoimii Șimand, a evoluat sezonul precedent în Liga 1 Futsal Fortuna. De altfel, după promovarea cu fetele de la UTA, Daniel Mărcuș va ceda funcția de antrenor coordonator profesorului Ioan Herma. „Voi rămâne colaborator, îmi voi ajuta în continuare colegii atunci când vor avea nevoie de mine. Eu voi încerca, în ceea ce privește futsalul, să îmi împlinesc visul, acela de a forma o academie de futsal”, a mărturisit Daniel Mărcuș.

„Nu am avut niciun moment ca obiectiv promovarea”

Sezonul promovării va rămâne în memoria tuturor celor implicați ca o amintire frumoasă. „A fost un sezon frumos, mai ales că avem foarte multe junioare. Le-aș remarca, pentru a le încuraja pe surorile Ursuțiu, Dalia și Jasmin, dar și pe Lavinia Gontean, junioare 14-15 ani toate trei, care au prins minute bune de-a lungul sezonului. Am avut, e adevărat, și fete cu experiență, venite de la echipa Piroș Security, protagonistă mulți ani în prima ligă a României, o echipă care, din păcate, s-a desființat. Fetele venite de la Piroș Security ne-au ajutat foarte mult. Am avut o colaborare foarte bună cu domnul Pavel Piroș, patronul fostei echipei de fete a Aradului. Ne-a ajutat și la futsal și la fete. Îi mulțumim. Nu am avut niciun moment ca obiectiv promovarea. Aceasta a venit de la sine. Fetele au prins curaj, rezultatele mai puțin bune ale contracandidatelor ne-au ajutat si ele. Obiectivul a venit în timp, mai întâi, firește, în vestiar”, povestește Daniel Mărcuș.

Valentina și Elisa, mame de gemeni!

Antrenor principal al echipei de fete UTA Arad este Valentina Calalb. În vârstă de 35 de ani, fostă portăriță a echipei, mamă a trei copii, din care o pereche de gemeni, Valentina a avut o contribuție decisivă în promovarea echipei. Dumitru Buruiană – antrenor secund la toate grupele, Ioan Herman – profesor, antrenor posesor licență A, cel care va prelua funcția de antrenor-coordonator, sunt alte nume care și-au adus contribuția la performanța echipei feminine a Clubului UTA.

„Avem în acest moment peste o sută de fete care joacă fotbal la UTA! Avem grupe U11, U13, U15, U17, iar dintre fetele crescute de noi câteva au plecat la Timișoara, una la Craiova. Și nu s-au făcut de râs”, a punctat profesorul Mărcuș.

Goalgheterul echipei UTA Arad a fost în sezonul trecut Andrada Vanu – 33 de ani. Echipa s-a bazat, printre altele, pe experiența Elisei Bozean – 29 de ani, mijlocaș central, care, având și ea trei copii, printre care tot o pereche de gemeni, îi face concurență la acest capitol antrenoarei Valentian Calalb!

Căpitanul echipei UTA Arad Feminin este Estera Prunar – cea care în aceste zile își susține licența la Facultatea de Sport din cadrula Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

„Este important faptul că cei mici, fete și băieți, fac sport”

„Echipa de fete a clubului UTA a avut și are în continuare condiții bune pentru desfășurarea echipei, oameni din conducere implicați, directorul general Păcurar Cristian, directorul tehnic Ovidiu Pința. Meciurile le-am jucat pe stadionul Motorul, cel pe care și băieții de la UTA au reușit promovarea în prima ligă. Motorul e un stadion al promovărilor!

Mi-am făcut datoria față de clubul UTA, care a avut încredere în mine. Las totul pe mâini bune. Totul e format, doar trebuie să meargă mai departe. Ca profesor de educație fizică și sport mă bucur că cei mici fac mișcare, că fac sport, că învață să gestioneze disciplinele sportive pe care le iubesc. Este important faptul că cei mici, fete și băieți, fac sport”, a încheiat profesorul Daniel Mărcuș.

ARTICOL DE ADI DOBRE