Echipa feminină de fotbal Carmen București s-a numărat printre premiantele sezonului trecut al Ligii 1. Gruparea adoptată de orașul Giurgiu a încheiat pe locul 3 competiția internă și a reușit să cucerească primul trofeu din istorie, Cupa României!

Carmen a fost sarea și piperul ultimei ediții de campionat, reușind să devină prima echipă care învinge multipla campioană Universitatea Olimpia Cluj la ea acasă, iar în drumul său spre finala Cupei de pe „Arcul de Triumf” să treacă de marea revelație Politehnica Timișoara, „argintul” Ligii 1 stagiunea trecută.

Oficialii clubului Carmen București promit să ridice ștacheta în sezonul viitor. Carmen se prezintă la startul următorului sezon cu un nou președinte. Este vorba despre Călin Giurgiu, cel care a făcut respectat numele Dream Team București. Cu experiență în fotbalul feminin din România, Călin Giurgiu spune că trofeul cucerit de Carmen București pe 11 iunie e doar un început și că gruparea care își desfășoară activitatea pe Arena „Marin Anastasovici” din Giurgiu va deveni în scurt timp un model de urmat.

„Am simțit că împreună putem să dezvoltăm acestă ramură sportivă la un alt nivel”

Drum bun în noua provocare! Cum e să ocupați funcția de președinte la Carmen București?!
Mulțumesc frumos! Funcția de președinte la Carmen reprezintă un pas uriaș pentru mine, dar, în același timp, și o responsabilitate pe măsură, ținând cont că reprezint clubul de fotbal feminin din România cu cea mai interesantă ascensiune din ultima vreme.

Ați stat pe gânduri înainte să acceptați oferta de la Carmen?
Am analizat  fenomenul Carmen, știam o mare parte a jucătoarelor, a staff-ului, știam ce pot, iar când am primit oferta nu am stat prea mult pe gânduri. Am simțit că împreună putem să dezvoltăm acestă ramură sportivă la un alt nivel.

„Doar așa vom arăta că suntem puternici”

Exista deja o colaborare între dumneavoastră (Dream Team) și Carmen?
Da, avem o colaborare. Dream Team s-a axat tot timpul mai mult pe junioare și, ca să dăm continuitate acestora, am ales această colaborare cu cei de la Carmen București. Am primit mai multe oferte  de colaborare între Dream Team și diferite cluburi din București și nu numai, dar am analizat fiecare detaliu în parte și am ales varianta cea mai bună, Carmen!

Ce planuri are președintele Călin Giurgiu?
Îmi propun să îmi folosesc toate cunoștiințele accumulate de când sunt în acest fenomen. Fotbalul feminin a avut o creștere extraordinară în ultimi ani datorită oamenilor care sunt implicati sută la sută în acest fenomen. Îmi doresc să dezvolt acest club ca pe un club sănătos, unde fiecare jucătoare sau membru al staff-ului să rămână cu o amintire frumosă și să fim un exemplu pentru celelate cluburi. Consider că doar învățând unii de la alți putem evolua. Mi-aș dori ca toate cluburile de fotbal femin din acestă țară să aibă o conexiune specială între ele. Consider de asemenea că nu trebuie să dovedim nimănui nimic pe plan național și atunci când un club, oricare ar fi acela, dacă ne reprezintă pe plan internațional, noi toți ceilalți trebuie să îl susținem din toate punctele de vedere. Doar așa vom arăta că suntem puternici, că suntem organizați și, atunci, cei de afară ne vor privi cu alți ochi!

„Scopul este acela de a crea o bază solidă de jucătoare”

Ce planuri are Carmen București?
Visăm să ajungem cât mai sus, să ne batem cu cele mai puternice echipe din campionatul nostru, iar la final să ne bucurăm cu toții; cei implicati în acest proiect, de reușita noastră. Ne dorim să punem accent deosebit pe dezvoltarea tinerelor jucătoare, dorim să formăm o  academie, spă încheiem parteneriate cu cluburi mai mici pentru a identifica și dezvolta tinere talente. Scopul este acela de a crea o bază solidă de jucătoare pentru prima echipă și, firește, pentru echipele naționale. Așa cum am spus și mai devreme, trebuie să dovedim celor din care ne privesc că suntem o țară organizată și unită din acest punct de vedere. În momentul de față avem colaborări cu mai multe cluburi din mai multe orașe din țară, cum ar fi Baia Mare, Ulmi, Giurgiu și București, avem colaborări și pe plan extern, cu Academia PMFC din PECS, Ungaria, o colaborare strânsă în care avem un schimb de experiență cu know-how pe partea tehnică și administrativă.

Care sunt noutățile pentru viitorul sezon?
Consider că am făcut niște achiziții foarte bune, am reușit să aducem mai multe jucătoare care sunt constant în vederea selecționerilor, jucătoare ce au evoluat la echipe importante din afara țării și consider că vor aduce un plus enorm echipei noastre, iar experiența lor le va motiva pe tinerele jucătoare din acest proiect.

„Carmen se va axa  foarte mult pe junioare”

Cine a plecat?
Sunt câteva fete de care ne-am despartit, dar consideram că au lăsat în urma lor experiența și motivația de a rămâne la același nivel. Doresc să le mulțumesc pentru tot efortul despus în slujba clubului și le dorim succes.

Ce veți aduce nou la Carmen?
Carmen se va axa  foarte mult pe junioare. De aceea avem și o academie de fotbal la Giurgiu de unde sperăm ca pe viitor să furnizăm jucătoare pentru echipa naționala. Până atunci însă, să nu uităm că pentru Carmen au marcat în finala Cupei României două junioare. De ce? Pentru că acest club are o fundație puternică, pe care, ulterior, se construiește piramida! Concret, mizăm pe un mix între jucătoare cu experiență și junioare foarte bune.

„Doar o competitie puternică va genera o creștere considerabilă”

Ce credeți că îi trebuie fotbalului feminin din România pentru a se ridica la nivelul celui din West?
Bună întrebare! Cred că e nevoie de multe lucruri, dar cel mai important e că au început să se miște serios lucrurile în fotbalul feminin din România. Asta mă bucură și îmi dă speranță că ne vom apropia și noi de fotbalul feminin din Vest. Doar o competitie puternică va genera o creștere considerabilă. Dacă fiecare persoană implicată în acest fenomen se va dedica sută la sută atunci vom trece la un alt nivel. Avem nevoie ca acești oameni să fie organizați, să fie deschiși către noi parteneriate și colaborări cu cât mai multe cluburi, inclusiv din afară.

Ce ar trebui să facă cluburile pentru a se ridica la nivelul celori din Vest?
Avem nevoie de investiții serioase pentru a ajunge la nivelul celor din Vest și un proiect sustenabil din toate punctele de vedere.

„Sportul merge mână în mână cu educația”

Cum vedeți Liga 1?
Liga 1 de fotbal feminin va fi extrem de competitivă în sezonul viitor. Să nu uităm că Farul și Gloria Bistrița au promovat și au investit puternic. Farul a adus jucătoare foarte bune și cu experiență, iar la Bistrița tocmai s-a construit o arenă superbă. Se dorește performanță la ambele echipe. Apoi mai sunt Universitatea Cluj și Politehnica Timișoara, două formații foarte bune, rezultatele lor din ultima vreme o spun. Dar, și nu vreau să par lipsit de modestie, suntem și noi acolo! La primul an după promovare, Carmen București a reușit să câștige Cupa României și să termine pe locul 3 în Liga 1. Pentru noi e o performanță remarcabilă. Sezonul viitor va fi unul foarte disputat, iar asta nu poate să ducă decât la evoluție.

Sunteți de ani bun în fenomen. Ce sfaturi ați da celor care se implică sau doresc să se implice în fotbalul feminin?
Fotbalul feminin, așa cum am mai sus, este în plină dezvoltare și avem nevoie de oameni care să susțină acest fenomen. Fotbalul oferă oportunități incredibile. Sportul în general merge mână în mână cu educația și este esențial pentru a forma o comunitate puternică și sănătoasă, așa că invit cât mai multe persoane în aceest fenomen pentru a creea modele pentru societatea noastră.

„Carmen București este un proiect pe termen lung”

Ce le-ați transmite celor care au fete ce își doresc să joace fotbal?
Le transmit tuturor părinților să își lase copiii la sport, indiferent de ramura lui. Un copil trebuie să facă sport, să se descarce pe un teren de sport. Iar dacă e să vorbim despre fotbalul feminin, trebuie să le spun părinților că acest sport, chiar dacă e relativ nou la noi în România, este un sport care te educă atât ca sportiv, cât și ca om. Fotbalul feminin e puțin diferit față de cel masculin și am să explic de ce consider asta. Pentru că în fotbalul feminin fetele sunt mult mai emotive, mult mai sincere, mult mai directe și se creează mult mai ușor o familie în cadrul echipei. Exact asta am găsit la Carmen, un grup de peste 20 de fete care formează o familie. Acest lucru e foarte important și pentru copiii care sunt în plină dezvoltare și vor să facă fotbal feminin, trebuie să practice acest sport cu drag și poți face asta doar într-un mediu propice.

Este Carmen București un proiect pe termen lung? E Carmen un proiect ce ar putea deveni cu timpul un adevărat etalon?
Carmen București este un proiect pe termen lung. Vrem și ne dorim ca acest proiect să reprezinte un etalon pentru fotbalul feminin din România și cred că am început deja să lucrăm la asta. De ce spun asta? Pentru că, fiind prezent în acest fenomen, cel puțin în partea de sud a țării foarte mulți părinți vor să-și ducă fetițele la academia pe care am deschis-o la Giurgiu. În această parte a țării cred că reprezentăm un etalon, dar să nu uităm, totuși, că abia am deschis această academie de fotbal feminin.

„Acest trofeu va rămâne ca o pagină importantă în istoria clubului Carmen București”

Ce condiții au fetele de la Carmen?
Conditiile de la Giurgiu sunt foarte bune. Mă bucur că administrația orașului ne susține în acest sens și le multumesc. Învit autoritățile din alte localități locale să vină în sprijinul unor astfel de proiecte. Fetele noastre beneficiază de toate conditiile Complexului „Marin Anastasovici” din Giurgiu și au toate uneltele la îndemână pentru a evolua pe plan sportiv.

Cât de mult a contat cucerirea Cupei României?
Câștigarea Cupei României a fost o gură de oxigen pe care am primit-o la capătul unui sezon plin și o etichetă care pune în gardă adversarele în meciurile care urmează. Acest trofeu va rămâne ca o pagină importantă în istoria clubului Carmen București. Ne dorim ca în sezoanele viitoare să umplem vitrina clubului cu trofee!

ARTICOL DE ADI DOBRE