Naționala feminină de fotbal U19 a României se pregătește pentru debutul în preliminariile Campionatului European de fotbal de anul viitor, competiție care va fi găzduită de Georgia în perioada 21 iulie – 3 august 2020.

Doar șapte bilete sunt disponibile pentru turneul final din vara viitoare, drumul până în Georgia fiind realmente o adevărată misiune imposibilă pentru multe dintre naționalele U19 care vor demara calificările la începutul lunii octombrie.

Florin Bugar, antrenorul naționalei U19 a României, încearcă să repete performanța atinsă în campania pentru EURO 2015, atunci când junioarele noastre au reușit accederea în Elite Round-ul calificărilor.

Săptămâna viitoare, luni, 19 august, și miercuri, 21 august, naționala feminină U19 a României va juca două meciuri de verificare în compania selecționatei similare a Ucrainei. Cele două partide de verificare, care se vor disputa la Centrul Național de Fotbal de la Buftea, reprezenta repetiția generală înaintea meciurilor din Grupa 1 preliminare a calificărilor pentru 2020 UEFA Women’s Under-19 Championship.

România se va duela cu Franța, campioana europeană en-titre, Slovacia și Macedonia de Nord, aceasta din urmă fiind gazda grupei.

Domnule Florin Bugar, se apropie startul preliminariilor pentru Campionatul European!
– Așa este și, ca de fiecare dată, emoțiile cresc!

Aceasta e ultima repetiție înaintea calificărilor?
– Suntem în cantonament de câteva zile, o primă și ultimă acțiune înaintea calificărilor, iar totul va culmina cu dubla de verificare în compania Ucrainei.

Sunteți mulțumit de lot?
– Sunt la dispoziția noastră, în linii mari, cele mai bune fete din țară la această categorie de vârstă. Nu pot spune că această generație e mai bună sau mai puțin bună decât cea de trecută, dar văd la aceste fete foarte multă dorință, sunt foarte harnice, dornice de afirmare. Dacă există motivație?! Din punctul meu de vedere, faptul că joci pentru echipa națională e cea mai importantă motivație.

„Trebuie să avem mare grijă”

Ce știți despre adversarele din calificări?
– Franța nu mai are nevoie de vreo prezentare. Este campioana europeană din acest an, iar multe dintre fetele care s-au impus în finala cu Germania de pe „St Mirren Park” cu 2-1, vor participa și la calificările pentru EURO 2020. Slovacia este un adversar pe care îl cunoaștem, l-am mai întâlnit, o echipă cu talie. Slovacia va fi primul nostru adversar. Acest prim meci va fi capital. O victorie contra Slovaciei în prima etapă ar însemna ceva extraordinar, ar reprezenta o opțiune serioasă în privința calificării în Elite Round.

Macedonia de Nord?
– Nu știm prea multe despre naționala țării gazdă, Macedonia de Nord. Ne-am propus să aflăm cât mai multe. Trebuie să avem mare grijă. În general naționalele țărilor din fosta Iugoslavie sunt echipe care pot produce mari surprize. Mă uit la Kosova, o echipă inexistentă în fotbalul feminin până acum câțiva ani. Cel mai bun exemplu îl reprezintă KFF Mitrovica, campioana din Kosovo, care a trecut de preliminariile UEFA Champions League și s-a calificat în faza eliminatorie a competiției!

Fără Mădălina Marinescu și Genoveva Roșie

Cum ar trebui abordate aceste meciuri?
– Trebuie să adaptăm jocul fetelor noastre la calitățile pe care le avem, tehnică, spirit de echipă. Luăm totul pas cu pas, fără să facem promisiuni, pentru că va fi foarte greu. Mi-ar plăcea să repetăm isprava de acum cinci ani, când ne-am calificat în Elite Round, deși aproape nimeni nu ne dădea vreo șansă.

Ce așteptări aveți de la dubla cu Ucraina de la Buftea?
– Dubla cu Ucraina e foarte importantă. Vrem în primul rând să vedem unde suntem cu această generație, la ce nivel ne ridicăm. Venim după o perioadă destul de lungă de pauză. Din păcate, ne lipsesc piese importante din angrenajul echipei. Mădălina Marinescu, de la Vasas Femina Odorheiu Secuiesc, s-a accidentat grav și nu va fi disponibilă nici pentru preliminarii. Genoveva Roșie, de la Universitatea Alexandria, a doua jucătoare de picior stâng din lot, e și ea indisponibilă. S-a accidentat și a fost trimisă acasă… În cazul Genovevei sperăm să se facă bine până la primul meci din calificări.

ARTICOL DE ADI DOBRE