Estera Țifești este una dintre echipele nou-înscrise în campionatul de senioare al Ligii 3 Feminin, care a surprins prin evoluțiile și rezultatele obținute. Neînvinsă în acest sezon, cu 5 victorii și un egal, Estera Țifești este liderul Seriei 1 din Liga 3 Feminin!

În urma rezultatelor obținute în partidele disputate până acum, ne-am dorit să cunoaștem strategia echipei, cum a fost trecerea de la competițiile de junioare la cea de senioare și care sunt obiectivele din acest sezon. Despre toate astea am discutat cu antrenorul formației din Vrancea, Paul Cioran.

Sunteți la primul sezon în Liga 3 Feminin, cum v-ați pregătit pentru participarea într-un campionat de senioare și cum au decurs antrenamentele?
Am păstrat aceeași structură a echipei, cu aceleași jucătoare. Grupul este închegat de câțiva ani de zile. Ne este destul de greu, pentru că suntem un club mic și nu avem baze sportive de pregătire în apropiere. Fetele sunt din tot județul, dar cu sprijinul autorităților locale am reușit să ne deplasăm și să desfășurăm antrenamentele. De asemenea, fetele joacă și la U15, este un efort pe care îl fac și prin care dau dovadă de determinare.

În urma rezultatelor obținute sunteți pe primul loc în clasamentul Ligii 3, acesta a fost obiectivul stabilit la începutul sezonului? Ce vă propuneți în continuare ?
Obiectivul principal a fost să prindem experientă si să jucăm cât mai bine. Bineînteles că ne dorim promovare în Liga 2, dar trebuie să muncim mult până acolo. Avem meciuri de verificare și pregătire și suntem într-o continuă evoluție.

Cum le motivați pe fete să își mențină forma și moralul?
Am noroc de un grup unit de fete, cu care am plecat pe acest drum acum 3 ani. Motivația a venit din faptul că se crează o competitivitate între ele în timpul meciurilor. Una dintre ele, Niculescu Alexia, a fost convocată la selecția lotului national, ceea ce o face să devină un exemplu către performanță și nivel de elită. Educația lor și-a spus cuvântul de-a lungul acestor ani și mi-au demonstrat că sunt receptive și concentrate pe fotbal.

Care sunt calitățile fetelor? Ce anume credeți că le pune în valoare?
Sunt implicate, joacă cu patos și determinare și felul lor de a fi m-a impulsionat și pe mine. Văd multă ambiție când lovesc mingea, acest lucru e esențial. Facem antrenamente cu echipa baieților și sunt meciuri pe care reușim să le câștigăm, iar asta ne arată că prin multă muncă se pot obține rezultate foarte bune.

”Conduita școlară este cerința numărul unu pentru performanță”

Care este nivelul fotbalului feminin în percepția dumneavoastră ?
La noi în zona nivelul fotbalului feminin este mediu. În general, echipele folosesc multe  junioare și fetele se prezintă bine fizic și psihic. Cred că suntem într-o continuă creștere.

Reușesc fetele să aibă și o conduită școlară bună, chiar dacă practică acest sport?Eu sunt cadru didactic si pentru mine conduita școlară este cerința numărul unu pentru performanță. Consider că sportul cu școala trebuie să meargă mână-n mână. Am învățat  din propria experiență că intelectul te face să fii un sportiv mai bun.

Daca ar fi să descrieți fotbalul printr-un singur cuvânt, care ar fi acela?
Aș putea spune că este viata mea. M-am construit prin intermediul fotbalului și prin toate aceste sacrificii sunt omul de astăzi.