E una dintre multele fete care au fugit de acasă doar pentru a-și urma visul, acela de a juca fotbal. De mai bine de patru ani evoluează la formația Konak Belediyespor, alături de Cosmina Dușa, marea absență din lotul echipei naționale a României pentru barajul cu Portugalia. Cosmina a suferit o accidentare gravă, ruperea ligamentelor încrucișate, chiar înaintea ultimului meci din preliminarii, cu Grecia, de la Cluj. 

Astfel, prima reprezentativă nu mai are în acest moment decât o „turcoaică”, Raluca Sârghe!

„Trebuie doar să credem în steaua noastră”

Raluca a trecut și ea prin astfel de clipe. A suferit o accidentare similară cu ceva ani în urmă. Toată lumea îi spunea să se lase de fotbal. A strâns însă din dinți și a continuat. „Ca să mă simt însă împlinită trebuie să joc la un turneu final”, spune frumoasa jucătoare. Raluca Sârghe, 29 de ani, mărturisește faptul că „acesta e ultimul meu tren. Nu cred că aș mai putea avea vreodată o asemenea șansă. Tocmai de aceea trebuie să ne calificăm la EURO”.

Mijlocașul naționalei României e convinsă că România poate ajunge la turneul final a Campionatului European de anul viitor din Olanda: „Avem o echipă bună, cu jucătoare experimentate și cu multe fete tinere, cu o dorință nebună de afirmare. Am văzut echipa Portugaliei, adversara de la baraj, în câteva meciuri din preliminarii. Eu cred că ne putem impune. Trebuie doar să credem în steaua noastră, să nu facem greșeli și, la retur, cu ajutorul publicului, să ne calificăm”.

„Suporterii ne-au dat aripi”

Raluca Sârghe a mărturisit că în finalul preliminariilor a trăit un uriaș sentiment de satisfacție legat de fanii echipei naționale. „Eram obișnuite să evoluăm cu puțin spectatori în tribune. Nici la Cluj, la cele două meciuri cu Ucraina și Grecia nu au fost foarte mulți, dar, probabil, cei mai fideli. Atmosfera a fost extraordinară. N-am să uit acel minut 75, când, în plină dominare a echipei Ucrainei, publicul s-a ridicat în picioare și ne-a încurajat, simțind momentul greu prin care treceam. A fost fantastic! Ne-au dat aripi! Cred că nici nu au realizat cât de mult a contat reacția lor. Așa aș vrea să fie și la returul cu Portugalia”, a spus Raluca.

Patru titluri consecutive

La Izmir, în Turcia, Raluca Sârghe are și o mică afacere, o sală de fitness! Își face timp și pentru această pasiune, la care nu vrea să renunțe. A învățat limba, iar turcii o adoră. Raluca și Cosmina au făcut parte din echipa care a adus primul titlu din istoria clubului Konak Belediyespor. Se întâmpla în 2013. De atunci, cu Raluca și Cosmina printre cele mai bune jucătoare, formația din Konak, un district al Izmirului, domină campionatul Turciei. În vară, Konak Belediyespor și-a trecut în palmares al patrulea titlu consecutiv!

În cantonamentul echipei naționale, în lipsa prietenei Cosmina Dușa, Raluca Sârghe a luat-o sub aripa sa protectoare pe Loredana Popa, 17 ani, una dintre mezinele lotului. Legitimată la campioana Olimpia Cluj, Loredana are un început de sezon extraordinar, cu goluri marcate pe bandă rulantă.

Partida tur a „dublei” Portugalia – România se va disputa pe „Estádio do Restelo” din Lisabona, fieful echipei de primă ligă C.F. Os Belenenses, de la ora locală 18:45 (20:45 ora României). Returul e programat pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj-Napoca, arena formației CFR Cluj, acolo unde România a încheiat meciurile din Grupa a 3-a preliminară, începând cu ora 18:00.