Selecționerul reprezentativei feminine a României, învinsă cu 8-1 în primul meci din istorie în fața Statelor Unite ale Americii, campioana mondială și liderul clasamentului FIFA, a acordat la finalul jocului un interviu pentru site-ul Federației Române de Fotbal. Explică diferența de pe tabelă și prezintă obiectivele echipei pentru meciul revanșă de duminică, 13 noiembrie, programat la Carson, California, cu începere de la ora locală 18:30. În România, ora de start va fi 04:30, în 14 noiembrie.

– Domnule Albon, care este atmosfera după înfrângerea din meciul istoric cu Statele Unite ale Americii?
– Este clar că nu te poți simți confortabil la un asemenea scor, dar în fotbalul feminin aceste diferențe sunt fracvente. Chiar zilele trecute, în optimile de finală ale Ligii Campionilor, Lyon a bătut -o pe Zurich, o echipă tare, cu 8-0. Recent, aceeași națională a Statelor Unite a câștigat în fața Elveției, prezentă în optimi la ultimul Mondial, cu 4-0 și 5-1. Însă experiența de care au avut parte jucătoarele noastre poate fi benefică pentru dezvoltarea lor. Și-au măsurat forțele cu cea mai bună echipă din lume și, dacă trag învățămintele corespunzătoare, cu ajutorul nostru, al staff-ului, va exista cu siguranță un real progres.

– Scorul reflectă diferența actuală dintre cele două reprezentative?
– Sunt de părere că nu, Diferența reală este de 3-4 goluri, doar că au fost și anumiți factori care au afectat evoluția noastră și, implicit, rezultatul de pe tabelă: am avut doar trei zile la dispoziție pentru a ne acomoda la o diferență de fus orar de 10 ore, oboseala drumului, faptul că nu am avut la dispoziție cea mai bună echipă posibilă, din cauza absențelor.

– Totuși, cu ce rămânem după acest joc?
– Au fost și lucruri pozitive în jocul nostru. Faptul că am avut curajul să ieșim din apărare cu pase la firul ierbii în momente de maximă presiune din partea adversarului. Poate dacă reușeam acest lucru și în Portugalia, în manșa tur a barajului de calificare la Euro, deznodământul ar fi fost altul. Am înscris un gol frumos și nu multe echipe pot spune că au înscris în poarta Statelor Unite, am mai avut o ocazie mare de a marca plus alte câteva oportunități. Mare parte din diferență s-a făcut la duelurile unu contra unu, duelurile fizice în care forța în plus și-a spus cuvântul. Analizarea acestor dueluri și găsirea unor soluții poate fi un punct important de plecare pentru viitor, pentru a ne putea lupta cu marile puteri din fotbalul feminin mondial.

”Din 2011 și până în prezent au avut ocazia să văd pe viu sau să joc împotriva celor mai bune și mai în formă echipe din lume la momentele respective, Japonia, Germania, Franța, Brazilia, Suedia, la nivel de echipe naționale, sau Lyon, Wolfsburg, PSG, la nivel de club. Niciuna dintre acestea nu s-a ridicat la nivelul Statelor Unite din meciul contra noastră! Au un joc fantastic și cred că la ora actuală nicio echipă din lume nu le poate face față!”

– Ce obiective v-ați stabilit pentru meciul secund, de duminică?
– Sper ca adaptarea la fusul orar să fie completă, îmi doresc să le recuperăm pe fetele care au suferit traumatisme la meciul din San Jose și ne vom propune să avem mai multă încredere în noi, să gestionăm mai bine acele dueluri unu contra unu, iar rezultatul final ar putea fi unul mai apropiat realității.

– Înaintea jocului ați avut un dialog cu Jill Ellis, antrenoarea Statelor Unite ale Americii. Ce v-a spus?
– În primul rând mi-a spus că se bucură că am acceptat invitația de disputa aceste două jocuri. În prezent, echipa lor se află într-o campanie de promovare, așa că vor juca mai multe partide în diferite orașe de pe teritoriul țării. Am discutat despre strategii și tactică, mi-a mărturisit că a urmărit partida noastră cu Franța, de la Pitești, pierdută la limită, și că a rămas plăcut surprinsă de jocul nostru. Am vorbit și despre eventualitatea unui joc în România, în iunie 2017, atunci când echipa Statelor Unite se va afla într-un tur european, și am primit invitația de participa, în ianuarie, la un seminar dedicat antrenorilor de fotbal feminin, cu peste 800 de participanți, și de a asista în acea perioadă la pregătirea naționalei pe care o conduce.

– La partidă au fost prezenți 16.425 de spectatori, printre care și aproape două sute de români. Mare parte dintre ei au rămas după joc pentru a se întâlni cu fetele și pentru a le încuraja. Ce mesaj aveți pentru ei?
– Într-adevăr, a fost o atmosferă extraordinară, iar noi trebuie să creștem nu doar valoric, ci și la acest capitol. Am progresat și noi, desigur, am avut peste 7.000 de fani la barajul cu Portugalia de la Cluj, dar aceste meciuri ale naționalei Statelor Unite trebuie să fie un exemplu pentru oricine. Jucătoarele lor sunt adevărate modele pentru miile de suporteri, de copii, care vin pe stadion. Jucătoarele noastre s-au simțit cu adevărat fotbaliste într-o asemenea atmosferă! Le mulțumim foarte mult suporterilor români care ne-au încurajat, care le-au consolat pe fete la final și îmi doresc să avem parte de aceeași susținere și la Carson, duminică. Important e ca publicul să vină la meciurile naționalei feminine și acasă, în România. Vom reuși să progresăm mult mai repede în aceste condiții.