Azi, cu două zile înaintea meciului Albania – România, din preliminariile pentru Campionatul European de fotbal de anul viitor din Olanda, facem cunoștință cu o altă campioană. E vorba despre Maria Ficzay, care a cucerit pentru al doilea an consecutiv titlul în Polonia cu Medyk Konin.

De la Ocna Șugatag, la Clujana

Născută la Ocna Şugatag, în județul Maramureș, pe 8 noiembrie 1991, Maria e om de bază în naționala României. Atât de mult i-a plăcut fotbalul, încât i-a convins pe părinți să o lase să plece de acasă încă de la 15 ani. “Jucam fotbal cu băieții, acasă, la Ocna Şugatag. Un unchi, Neluțu Hotea se numește, care e antrenor de fotbal, mi-a îndrumat primii pași în fotbal. Tot el m-a recomandat la Cluj. În acele vremuri, echipa se numea Clujana, mai apoi s-a numit Olimpia”, își începe povestea Maria Ficzay.

Absolventă de facultate

Părinții i-au respectat alegerea Mariei. “Au văzut cât de mult iubesc fotbalul și, până la urmă, nu s-au mai putut opune. Mi-a fost greu în prima perioadă. Eram departe de casă, singură… Dar nu am vrut să renunț. M-am gândit că, oricum, la 18 ani voi pleca de acasă pentru studii. Așa am plecat mai devreme! Oamenii din jurul meu m-au ajutat. Apoi, la Cluj a sosit una din surorile mele, care fusese admisă la facultate. Și am locuit împreună, își amintește Maria.

Între timp, Maria Ficzay a câștigat câteva campionate cu Olimpia Cluj, a debutat la echipa națională și a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport. În pauza competițională din iarna 2014-2015, Olimpia a jucat câteva partide amicale cu formația Medyk Konin. Gruparea poloneză tocmai ce întrerupsese hegemonia tandemului AZS Wrocław – RTP Unia Racibórz, echipe care dominau Ekstraliga Kobiet încă din 2001.

Răsfățată la Konin

“Am jucat și la Cluj și la Konin. Cei de la Medyk m-au remarcat și au spus că mă vor. Dacă nu aș fi plecat, cred că mă lăsam de fotbal. Medyk luase titlul în 2014, dar toată lumea era de părere că a fost doar un accident, mai ales că la finalul acelui sezon au plecat mai multe jucătoare de bază. Titlul din 2015, al doilea din istoria clubului și primul pentru mine în Polonia, a fost însă o confirmare a celor întâmplate cu un an mai dereme. Medyk a cucerit respectul tuturor”, povestește Maria.

Cu două etape înaintea actualului sezon al primei ligi feminine din Polonia, Medyk Konin e lider, cu 17 puncte avans față de a doua clasată, Górnik Łęczna. „N-am crezut că Polonia poate avea un campionat atât de tare, de valoros. Oamenii vin la meciuri. Acum o săptămână, la finala Cupei au fost peste 5.000 de oameni. Am uitat să vă spun: am și două Cupe ale Poloniei”, a punctat Maria Ficzay.

În Konin, orășel aflat în centrul Poloniei, fetele de la Medyk sunt adevărate vedete. "Oamenii ne opresc pe stradă, ne felicită. Medyk e cea mai importantă echipă din oraș”, se fălește Maria. La un an și jumătate de la transferul la Medik Konin, Maria Ficzay spune că poate conversa în limba poloneză. “Am învățat singură, acasă! În aceași apartament locuiam alături de două colege, una era din Bulgaria, a doua din Serbia. Cu ele am învățat limba poloneză”, spune Maria Ficzay.

Hummels, Ramos, Fischer și Georges

Îi place să citească, să asculte muzică veche. “Am cărat atât de multe cărți din țară, încât nu știu ce voi face cu ele atunci când voi pleca din Polonia”, se „plânge” ea. Îi admiră pe neamțul Mats Hummels, „pentru intuiția sa”, și pe Sergio Ramos, pentru „spiritul și dăruirea de care dă dovadă”. Îi plac, din fotbalul feminin, suedeza Nilla Fischer, de la Wolfsburg, și Laura Stéphanie Georges, de la PSG, cărora vrea să le calce pe urme.

Despre meciul cu Albania, de peste două zile, Maria Ficzay spune că e unul mai mult decât important. “Trebuie să învingem, pentru a pregăti sezonul de toamnă, care ne-ar putea aduce calificarea la Campionatul European”, spune ea.