Nume cunoscut în futsalul românesc și antrenor cu rezultate apreciate la nivel național, David Asandei a fost mai întâi jucător de fotbal la nivelul Ligii 2, apoi tehnician la mai multe formații de Liga 3. În 2003, alături internaționalul din futsal Florin Ignat, Asandei a pus bazele echipei United Galați, formație cu care a avut rezultate importante în ultimii zece ani. “Am obținut opt medalii cu United Galați, ultima chiar anul trecut, când am pierdut dramatic finala campionatului contra celor de la Autobergamo Deva”, punctează Asandei.

– Domnule Asandei, felicitări! Ce înseamnă pentru dumneavoastră această numire?
– Sunt onorat pentru că mi s-a dat o asemenea misiune. Este o mare provocare în carierea mea și sunt conștient de faptul că voi avea extrem de mult de muncit, atât eu, cât și fetele care vor face parte din viitoarea echipă națională. Spun că nu va fi simplu pentru că în acest moment în România nu există un campionat dedicat futsalului la nivel de fete, dar sunt și premise importante care ne dau speranțe. Proiectele echipei FRF din ultimii patru ani, atât pentru dezvoltarea futsalului, cât și pentru dezvoltarea fotbalului feminin, au avut rezultate fără precedent în istorie! Acum, futsalul și fotbalul feminin se unesc.

“În iunie debutăm, fetele sunt extrem de entuziasmate!”

– Cum veți face selecția pentru acest lot?
– Deja am început să muncesc. Mă voi baza în principal pe fete legitimate la echipele de fotbal, dar avem și jucătoare de futsal în Italia, de exemplu, pe Roxana Ion în prima ligă, pe Sabrina Radu și Alina Huchitu în eșalonul secund. Deja am luat legătura cu ele, vă spun sincer că au fost extrem de entuziasmate că vom avea o echipă națională! Mai sunt jucătoare din România și din Spania, iar Sito Rivera, fost selecționer la futsal al României, m-a asigurat de tot sprijinul său.
– Cum vă simțiți înaintea primelor acțiuni? Emoționat, pregătit, nerăbdător?
– Am un avantaj important, sunt și profesor la liceu, am lucrat cu fetele în sport de-a lungul carierei. Sunt foarte nerăbdător!
– Cum arată calendarul pentru acest an?
– Pentru început, o acțiune de selecție va avea loc în mai, după ce se vor încheia și campionatele din Italia și Spania. Apoi, primele partide ale acestei naționale vor fi organizate în iunie. Vom întâlni reprezentativa Moldovei în două partide amicale, la Galați sau la Vaslui. Acela va fi momentul istoric al futsalului feminin românesc. Apoi, în august cel mai probabil, vor începe preliminariile pentru Campionatul European 2019, primul din istorie.