Naționala feminină de fotbal a României a bifat în aceste zile a treia acțiune de verificare din 2019.

După turneul din China și cel din Turcia, prima noastră reprezentativă a disputat la Mogoșoaia o ”dublă” amicală în compania selecționatei similare a Maltei, tricolorele impunându-se în ambele meciuri, 2-0 și 5-0.

Domnule Mirel Albon, câteva concluzii după dubla cu Malta?
– A fost a treia perioadă FIFA din acest an și mă bucur că am profitat de toate. A fost mai întâi acțiunea din China, acolo unde am avut rezultate bune, deși nu am avut tot lotul la dispoziție. A urmat turneul din Alania, bun și acesta, unde, din păcate, am pierdut pentru o perioadă destul de lungă două jucătoare, Melinda Nagy și Adina Giurgiu. Îmbucurător este faptul că operațiile au reușit, iar acum sunt în recuperare. Sperăm să le avem în toamnă la debutul în preliminariile pentru Campionatul European.

– Acțiunea cu Malta a fost una reușită?
– Nu am niciun motiv să fiu nemulțumit. Am avut două obiective importante în cadrul acestei acțiuni. Primul, promovarea de tinere talente, de la naționalele U17 și U19, care să devină pe viitor soluții pentru prima reprezentativă. În plus, aducerea lor la lotul mare, integrarea lor aici, să fie benefică pentru naționalele U17 și U19, acolo unde fetele să fie lideri. Și s-a văzut asta la Sara Câmpean, la Ioana Bălăceanu în meciurile naționalei U16, care va deveni din toamnă U17.

Al doilea obiectiv?
– Am lucrat preț de o săptămână la ofensivă. Au apărut progresele, fetele făcând faza ofensivă din ce în ce mai bine, ceea ce ne dă mari speranțe pentru viitor. Am lucrat de asemenea fazele fixe, la faza defensivă. Urmează acțiunile FIFA din iunie și de la sfârșitul lunii august, atunci când sper să avem continuitate în munca începută. Dacă vom gestiona cum trebuie perioada următoare, sunt convins că ne vom prezenta așa cum trebuie în toamnă la debutul preliminariilor.

Să vorbim puțin despre primul meci contra Maltei.
– Am învins cu 2-0 în condițiile în care jumătate din garnitura de start a fost compusă din jucătoare de la U17 și de la U19! Am marcat două goluri, am avut două bare, ne-am creat și alte situații de a marca, fetele s-au descurcat. Am avut două debutante, Ana maria Vlădulescu și Roxana Mirea. În plus, Sara Câmpean s-a aflat pentru prima oară titular în poarta naționalei. Ioana Bălăceanu a marcat din nou pentru prima reprezentativă, Mădălina Marinescu a răsplătit încrederea de la primele convocări. Am avut ceva probleme pe faza defensivă, Malta având câteva ocazii. E bine că aceste fetițe au evoluat alături de jucătoare cu mare experiență și cred că s-au integrat.

„Felicit întreaga echipă”

A urmat al doilea joc.
– Un meci în care am aliniat cea mai bună echipă de care dispunem în acest moment. A fost 5-0, la capătul unui meci dominat de la un capăt la celălalt de echipa noastră. Singurele emoții în careul nostru le-am avut la lipsa de concentrare a Andreei Părăluță. E adevărat, Malta a fost un adversar modest, dar eu sunt mulțumit de fete, de seriozitatea cu care au abordat meciul. Ne trebuiesc adversari din ce în ce mai puternici, pe care sper să îi avem la următoarele  acțiuni, despre care am vorbit mai devreme, din iunie și august. Trebuie să ne menținem nivelul atins acum, în cel de-al doilea meci cu Malta.

Cine v-a mulțumit în mod special?
– Toată echipa.

Cosmina Dușa a revenit la națională cu goluri. 
– Ea a revenit după o lungă perioadă de timp la echipa națională. Marea problemă a fost că nu o mai văzusem jucând, pentru că nu am putut să urmărim meciurile echipei sale din campionatul Turciei. Nu o mai văzusem din octombrie 2017, de la meciul cu Italia. Reapariția ei era un mare semn de întrebare în aceste condiții. Știam că are o mulțime de calități, dar am dorit să o vedem din nou la joc. Cosmina a înscris două goluri în al doilea meci, are calități de marcatoare pe care nu i le poate lua nimeni, și a arătat o dorință extraordinară de a reveni. Am stat de vorbă cu ea și cred că la ora primului meci din preliminariile pentru EURO 2021 va fi la turație maximă. Sper să o avem la acțiunile următoare, dar mai ales la toamnă, în calificări, și pe Isabelle Mihail. Un atac Isabelle Mihail – Cosmina Dușa – Florentina Olar poate fi unul de coșmar pentru orice apărare.

În toamnă debutăm în calificările EURO 2021

Reprezentativa feminină a României a fost repartizată în Grupa H, alături de Elveția, Belgia, Croația și Lituania, în urma tragerii la sorți care s-a desfășurat pe 21 februarie, la Nyon.

Naționala feminină va debuta în preliminariile pentru EURO 2021 pe teren propriu, chiar împotriva Belgiei, pe 8 octombrie. Locul și ora de disputare ale partidei vor fi stabilite ulterior.

ARTICOL DE ADI DOBRE