ASA Târgu Mureș, câștigătoarea Cupei României în 2016

La 64 de ani, Carol Secheș refuză să stea departe de fotbal. Unul dintre cei mai experimentați tehnicieni din fotbalul feminin românesc încearcă să readucă orașul Târgu Mureș pe harta primei divizii.

CSM Târgu Mureș, formația pregătită de Carol Secheș, se pregătește să debuteze în competițiile oficiale după o pauză de un an. Liga secundă feminină a pornit în acest sezon la drum doar cu primele două serii, care au bifat deja patru etape. Startul în Seria a 3-a în sezonul 2020-2021 a fost amânat din pricina pandemiei de coronavirus, dar va fi dat odată cu venirea primăverii.

În ciuda problemelor de tot felul, în principal a celor financiare, obiectivul echipei CSM Târgu Mureș îl reprezintă promovarea pe prima scenă a fotbalului românesc. „Este în primul rând obiectivul fetelor, al celor cu experiență, care știu cu ce se mănâncă fotbalul, care știu ce înseamnă să te bați cu cei mai buni, cum e să evoluezi cu inima pentru orașul pe care îl reprezinți. Ele m-au rugat să fixăm acest obiectiv”, a mărturisit Carol Secheș.

„Nu ne plângem”

Fetele de la CSM Târgu Mureș se pregătesc pe unul dintre terenurile sintetice din cadrul Bazei „Transil”. „Avem câte un antrenament în fiecare zi. Am ales această variantă pentru că fetele nu pot veni la antrenamente după un program fix. Unele lucrează, altele sunt mămici, altele sunt studente. Nu e ușor, dar nu ne plângem”, spune profesorul Secheș, care mizează pe un total de 40 de jucătoare. „Avem aceste 40 de jucătoare legitimate. Vorbim aici de jucătoare de toate vârstele, nu de cele care formează prima echipă. Apoi mai sunt câteva în curs de legitimare. Am avut echipe de U13 și U15, dar, din cauza pandemiei, proiectele au rămas blocate. Fetițele nu au mai fost lăsate să facă sport de părinții lor de teamă, teama de coronavirus. E de înțeles”.

„Nu vreau să renunț”

Pandemia de coronavirus a schimbat total activitatea echipei feminine de fotbal CSM Târgu și nu doar a ei. „2020 a fost un an în care nu s-a putut vorbi despre sport, despre fotbal. Și, totuși, acest an fatidic ar trebui să aibă darul să ne schimbe pe noi toți, să schimbe sportul și percepția noastră despre sport. Trebuie să învățăm din această perioadă, să încercăm să creștem oameni sănătoși, cu o gândire pozitivă, oameni care să aducă schimbări ce devin obligatorii în condițiile date. Trebuie să ne determinăm copiii, nepoții, pe cei mici să facă sport, pentru că viața nu poate fi concepută fără mișcare, fără sport.

Deși am 64 de ani, nu vreau să mă las. Nu vreau să renunț pentru că am creat împreună cu cei care mi-au fost alături în ultimele două decenii povești de care suntem mândri, povești adevărate, despre oameni care au reușit. Am reușit să menținem câțiva ani buni pe harta fotbalului feminin românesc orașul Târgu Mureș. Faptul că primesc și acum telefoane de la fostele mele eleve răspândite în lume, că cele mai multe nu m-au uitat e ceva extraordinar, că ne vizităm. Toate acestea mă motivează, mă obligă practic să continui”, susține Carol Secheș.

„Emoțiile, bucuriile și tristețile nu vor fi uitate vreodată”

Tehnicianul spune că fotbalul feminin i-a produs unele dintre cele mai mari bucurii din această viață: „Aș vrea să le mulțumesc fetelor cu care am lucrat în toți acești ani, pentru că datorită lor am reușit să îmi însușesc atât de multe cunoștințe fotbalistice. Fotbalul jucat de fete e ceva deosebit. Am și susținut că dacă vrei să fii cu adevărat antrenor de fotbal, trebuie să ai în CV și o experiență în fotbalul feminin. Fotbalul feminin mi-a adus unele dintre cele mai mari satisfacții din viața mea. Nu trofeele cucerite, ci clipele de dinaintea unui derby nu au corespondent. Momentele când pregăteam un meci cu Olimpia Cluj, emoțiile, bucuriile și tristețile nu vor fi uitate vreodată”.

„Nu va fi ușor”

Carol Secheș e convins că CSM Târgu Mureș are forța de a promova în Liga I la finalul acestui sezon. „Facem parte din Seria a III-a, cea care numără șapte echipe, din care primele două se vor califica în Final-Four-ul pentru promovare, acolo unde vor sosi câștigătoarele primelor două serii. Nu va fi ușor. Toate echipele vor evolua cu ambiție”, a mai spus Carol Secheș, a cărui carieră se confundă cu întreaga activitate a fotbalului feminin din Târgu Mureș.

FCM Târgu Mureș (devenită ulterior ASA Târgu Mureș) a fost singura echipă din fotbalul feminin românesc care s-a opus în ultimele două decenii Clujului fotbalistic. De la finalul sezonului 2002-2003, Clujul a reușit să cucerească titlul de campioană a României la fete de 17 ori, prin Clujana (de 7 ori) și Olimpia (de 10 ori)! FCM Târgu Mureș a devenit campioană a României în sezonul 2009-2010. În alte șase rânduri (2011-2016) a încheiat pe locul secund. De două ori, Cupa României a ajuns la Târgu Mureș!

Programul primei etape din Seria 3 a Ligii 2 Feminin:

14 martie

Luceafărul Filiași – Atletic Club Onix 2010

Dream Team București – Măgura 2012 Bacău

CSM Târgu Mureș – ACS United Bihor

*ACS ASU Politehnica Timișoara stă în această etapă

Articol de Adi Dobre