NYON, SWITZERLAND - FEBRUARY 21: A view of the draw results as shown on the big screen following the UEFA Women's EURO 2021 Qualifying Round draw at the UEFA headquarters, The House of European Football on February 21, 2019 in Nyon, Switzerland. (Photo by Harold Cunningham - UEFA/UEFA via Getty Images)

Joi, 21 februarie, la Nyon, a avut loc tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului European 2021, găzduit de Anglia.

România a fost repartizată în Grupa H, alături de Elveția, Belgia, Croația și Lituania. Câștigătoarele celor 9 grupe alături de cele mai bune trei locuri doi se vor califica direct la turneul final, alăturându-se țării-gazdă, Anglia. Celelalte șase ocupante ale pozițiiilor secunde vor disputa un play-off, în sistem tur-retur, astfel urmând a se stabili celelalte trei care se vor califica la EURO 2021.

Grupele preliminare

Grupa A: Olanda, Rusia, Slovenia, Turcia, Kosovo, Estonia
Grupa B: Italia, Danemarca, Bosnia-Herțegovina, Israel, Malta, Georgia
Grupa C: Norvegia, Țara Galilor, Belarus, Irlanda de Nord, Insulele Feroe
Grupa D: Spania, Cehia, Polonia, Moldova, Azerbaidjan
Grupa E: Scoția, Finlanda, Portugalia, Albania, Cipru
Grupa F: Suedia, Islanda, Ungaria, Slovacia, Letonia
Grupa G: Franța, Austria, Serbia, Kazahstan, FYR Macedonia
Grupa H: Elveția, Belgia, ROMÂNIA, Croația, Lituania
Grupa I: Germania, Ucraina, Irlanda, Grecia, Muntenegru

Preliminariile încep pe 26 august 2019 și se încheie pe 22 septembrie 2020. Turneul final este găzduit de Anglia și se va disputa în iulie 2021, în următoarele orașe: Brighton & Hove (Brighton Community Stadium), Londra (Brentford Community Stadium), Manchester (Manchester City Academy Stadium), Milton Keynes (Stadionul MK), Nottingham (City Ground), Rotherham (New York Stadium), Sheffield (Bramall Lane) și Southampton (St Mary’s Stadium).

Finala se va juca pe stadionul Wembley din Londra.

Reacții după tragerea la sorți

”Am fost repartizați într-o grupă destul de grea, aș fi preferat cu totul altă echipă din urna a doua! Sanse de calificare sunt, cred că va fi o luptă aprigă pentru calificarea directă de pe locul doi/play-off. Însă, acum că ne cunoaștem adversarii, nu ne rămâne decât să ne pregătim corespunzător și să credem în șansa noastră!”, a declarat căpitanul naționalei, Florentina Olar. 

Este o grupă grea, dar nu cred că este imposibilă calificarea! Elveția este cea mai bună echipă din grupa noastră și probabil și prima favorita, cât despre reîntâlnirea cu Belgia, aveam o presimțire că o să jucăm din nou, dar sper că de data asta să luăm maximum de puncte din cele doua întâlniri. Chiar dacă în partida de la Botoșani am pierdut la limită, 0-1, echipa noastră au avut mult mai multe realizări față de meciul tur”, a declarat fundașul naționalei, Teodora Meluță.

„Avem șanse la calificare. Din păcate, nu am putut fi prezentă la meciurile contra Belgiei din preliminariile trecute, dar am urmărit ambele jocuri. Am luptat până în ultimul minut și același lucru îl vom face și acum. E un nou început, poate că e timpul să învingem Belgia”, a spus Isabelle Mihail, componentă a reprezentativei României.

Drumul spre EURO: calendarul competiției

  • Preliminarii (faza grupelor): 26 august – 3 septembrie 2019; 30 septembrie – 8 octombrie 2019, 4-12 noiembrie 2019, 2-11 martie 2020, 6-14 aprilie 2020, 1-9 iunie 2020, 14-22 septembrie 2020;
  • Tragerea la sorți a play-off-ului: 25 septembrie 2020, la Nyon
  • Play-off-ul (în dublă manșă): 19-27 octombrie 2020
  • Turneul final: iulie 2021, în Anglia