Alexandru Andrași, secund al selecționerului Mirel Albon la naționala feminină de fotbal a României, prelua în această iarnă prim-divizionara Vasas Femina Odorheiu Secuiesc.

Era prima experiență ca antrenor principal al unei echipe de fete pentru Alexandru Andrași, care după doar trei luni de muncă aducea la Odorheiu Secuiesc primul trofeu din istorie, Cupa României, un cadou pe care gruparea harghiteană și l-a făcut la împlinirea unui deceniu de existență.

Tehnicianul salută decizia Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal, care a decis ca „începând cu sezonul 2020/2021, toate echipele care vor activa în campionatul Ligii 1 trebuie să îndeplinească cerința de a înregistra minimum 20 de jucătoare care să evolueze în Campionatul Național U15 feminin. Aceasta este o condiție obligatorie pentru primirea licenței de a evolua în Liga 1”.
Alexandru Andrași spune că decizia FRF e un pas înainte, un pas care trebuie însă sprijinit.

„Muncă, disciplină, respect!”

– Domnule Andrași, cum a fost prima experiență ca antrenor principal al unei echipe de fete?
– A fost în primul rând o provocare, așa cum vă spuneam și în momentul în care am hotărât să merg la Odorheiu Secuiesc. Cucerirea Cupei României a reprezentat recompensa unui efort colectiv. Toată lumea a muncit enorm.

– Vorbeați în iarnă despre niște principii pe care vă bazați în munca dumneavoastră.
– Muncă, disciplină, respect! Aceste trei principii mi-au ghidat întotdeauna cariera. Dacă muncești, dacă ești disciplinat, dacă dai dovadă de respect, față de tine însuți, față de cei din jurul tău, față de munca ta și a celorlalți, nu ai cum să nu reușești. Când aceste trei principii sunt canalizate în aceeași direcție rezultatele vor veni.

„Am trecut examenul!”

– A fost greu să le faceți pe fete să înțeleagă această filozofie?
– A fost un examen. Și pentru mine, dar și pentru ele. Le-am spus încă de la primul antrenament că presiunea e pe mine, dar vreau ca și ele să simtă această presiune, această responsabilitate. Dacă nu simți această presiune nu poți face performanță. Dacă am reușit să cucerim un trofeu, primul important din istoria clubului chiar în anul în care Vasas Femina Odorheiu Secuiesc a împlinit 10 ani, înseamnă că am luat examenul de care aminteam!

– Cât de important e factorul mental?
– Foarte important. Poți excela la capitolul fizic, tehnico-tactic, dar dacă nu ai și un psihic puternic, o pregătire mentală adevărată, nu poți avea rezultate. Pentru mine nu rezultatul a fost cel mai important, ci jocul, unul exact cum mi-am dorit. De aceea vreau să le mulțumesc încă o dată fetelor pentru dăruire, pentru înțelegere, pentru faptul că trei luni au stat concentrate pe ceea ce aveau de făcut.

Vom vedea care vor fi rezultatele”

– Continuați cu Vasas?
– Aș vrea să duc mai departe munca începută în iarnă la Odorheiu Secuiesc. Eu am avut contract doar până la finalul sezonului. Voi avea însă o întrevedere cu președintele László Béla și vom vedea. Mărturisesc faptul că am oferte inclusiv de la echipe de băieți! Aud uneori voci care spun că fotbalul feminin e diferit de cel al băieților, că nu poți antrena decât ori fete ori băieți! Eu am antrenat și fete și băieți. De ce în alte sporturi se poate?! Important e să te adaptezi, să știi ce îți dorești cu adevărat, să știi ce vrei să scoți de la fiecare sportiv.

– Cum comentați decizia Comitetului Executiv al FRF de săptămâna trecută?
– E un pas înainte făcut în dezvoltarea fotbalului feminin din România. Unii contestă această decizie. Să nu uităm cu câtă reticență a fost primită regula „U21”, iar după doi ani ne-am bucurat cu toții de rezultatele naționalei de tineret la Campionatul European! E nevoie de timp în fotbalul feminin, e nevoie de răbdare. E, așa cum spuneam, un pas înainte, dar acest pas înainte trebuie sprijinit. Una e să dezvolți, alta e să ajuți fotbalul feminin doar pe hârtie pentru că altfel nu primești licență. Fotbalul feminin are nevoie de oameni capabili să dezvolte acest domeniu. Vom vedea care vor fi rezultatele.

„Fetele joacă fotbal de plăcere”

– Cum ați privit Campionatul Mondial de fotbal din Franța rezervat fetelor?
– Am văzut un Mondial de înaltă clasă, cu un nivel extraordinar. Cu toții ne dorim ca echipa națională a României să se ridice la un asemenea nivel, dar trebuie să fim conștienți că e foarte greu. Aș vrea să mă adresez scepticilor cu privire la modul în care s-a desfășurat acest Campionat Mondial al fetelor. Ați văzut cât de corect, cât de sportiv se poate juca fotbalul?! Ați văzut cât de frumos poate fi fotbalul practicat de fete?! Ați văzut că fotbalul se poate juca și cu zâmbetul pe buze?! Pentru că fetele joacă fotbal de plăcere.

– Putea fi învinsă naționala Statelor Unite?
– Echipa SUA e cea mai completă echipă din fotbalul mondial. E încă foarte greu de doborât!

Articol de Adi Dobre