Sâmbătă, 18 iunie, la Teatrul Național București, 80 de tineri fotbaliști, cu vârste între 14 și 16 ani, din 5 țări – Portugalia, Irlanda, Grecia, Lituania și România – s-au alăturat cauzei Asociației Blondie și au contribuit la umplerea cu roz a celei mai lungi perfuzii văzute vreodată, simbol al drumului lung pe care copiii grav bolnavi trebuie să îl parcurgă până să se facă bine.

Tinerii fotbaliști fac parte din proiectul Football for a Better Chance, proiect al Comisiei Europene, coordonat de Federația Română de Fotbal și au participat în România la turneul care a marcat finalizarea proiectului.

Toți copiii pe care i-ați văzut și pe care i-am adus aici, în România, au diferite probleme de integrare în societate. Ori sunt din zone defavorizate, ori sunt dintr-o zonă cu criminalitate ridicată, ori sunt orfani – deci toți, la vârstă asta, au trecut deja prin probleme de viață, iar programul nostru făcut împreună cu Universitatea Unimore (Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia) a fost de a le oferi o șansă, prin fotbal, să se integreze în societate.” a declarat Răzvan Mitroi, lider de proiect din partea FRF.

Proiectul  “Drumul spre roz” a împlinit o săptămână de la lansare, timp în care sute de oameni au ales să doneze și să ajute la umplerea cu roz a celei mai lungi perfuzii văzute vreodată.  Până în data de 30 iunie, pentru fiecare donație în valoare de minim 10 euro, 1 metru de perfuzie va fi colorat în roz, până când toată lungimea de 1 km va fi acoperită.

“Suntem la o săptămână de când am inaugurat ceea ce credem noi că este cea mai lungă perfuzie creată vreodată și care este modul nostru de a arăta cum se întâmplă lucrurile pentru copiii grav bolnavi, cât este de greu să ajungem de la a fi “neroz” la a fi “roz”. Ne-am bucurat să îi avem alături pe copiii înscriși în programul “Football for a Better Chance” coordonat de Federația Română de Fotbal. Au fost copii care, la rândul lor, provin din medii defavorizate și care luptă cu viața pentru a putea fi integrați și acceptați. Au demonstrat astăzi că, iată – copiii pot să fie alături de copii, că binele se face uneori greu și că este nevoie să fim mulți, să împingem cu putere și să colorăm cu roz acolo unde este încă nevoie de făcut mult bine.” a spus Adelina Toncean, fondatoarea asociației Blondie.

După ce va fi colorată în roz, perfuzia va rămâne la Teatrul Național București până pe dată de 30 iunie, după care, va fi transformată în 5000 de brățări ce vor fi licitate pentru ca acei copii aflați la nevoie să poată beneficia de un zbor spre vindecare. Realizarea evenimentului a fost posibilă cu ajutorul susținătorului principal, OMV Petrom.

De la începutul pandemiei, Asociația Blondie a organizat 121 de zboruri medicale pentru peste 300 de copii care aveau nevoie să ajungă în clinici din Europa deoarece boală de care sufereau nu putea fi tratată în țară.

Despre Asociația „Blondie”

 Asociația „Blondie” s-a înființat în iunie 2019 pentru a oferi o șansă la viață copiilor bolnavi și singuri. Totul a pornit de la Cristi, un băiețel blond, abandonat în spitalul din Constanța. Alintat Blondie, Cristi era grav bolnav, având o malformație cardiacă în care două artere mari erau inversate. Șansa lui la viață a fost un articol în ziarul “Ziua”, cu titlul “Micuțul Cristi are nevoie de o operație la Cluj”. Atunci, Adelina Toncean, care mai târziu avea să fondeze asociația, a știut că va fi copilul ei. La vârsta de doi ani, Cristi a fost luat în plasament și timp de 11 ani el nu a trăit ca un copil bolnav. În 25 octombrie 2014, Blondie a murit la 13 ani și jumătate pentru că operația care trebuia să îi salveze viața nu s-a făcut la timp.

Pentru copiii ca el, asociația a creat un cadru etapizat, care să rezolve cele mai importante probleme ale copiilor cu afecțiuni grave abandonați în spitale:

  1. Monitorizare prenatală a gravidelor în risc social pentru identificarea la timp a nou-născuților cu afecțiuni grave (Caravana Blondie)
  2. Crearea unei soluții mobile pentru identificarea în maternitate a nou-născuților cu afecțiuni grave în risc de părăsire sau părăsiți de părinți (BlonTHE APP)
  3. Crearea unui program de voluntariat în spital pentru copiii internați singuri (Și eu sunt Blondie)
  4. Crearea unui centru de recuperare medicală postspitalizare pentru copiii cu afecțiuni grave în risc social (Căsuța Blondie).

Mai multe detalii la https://www.asociatia-blondie.ro/