Concluziile proiectului ”Football for a Better Chance”, implementat de către Federația Română de Fotbal și cofinanțat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus Sport, au fost prezentate de către coordonatorii acestuia în cadrul unei sesiuni dedicate Rolului Social al Sportului în cea de-a treia zi a forumului EUROSFAT 2022, vineri, 17 iunie 2022.

Cu acest prilej, psihologii Loris Vezzali și Elisa Bisagno, de la Universitatea UNIMORE din Modena și Reggio Emilia – Italia și experți în proiectul ”Football for a Better Chance” au prezentat rezutatele proiectului: o cercetare asupra manifestrărilor timpurii ale riscului de radicalizare a tinerilor, un curs pentru antrenorii de fotbal și o metodologie de aplicare a măsurilor de prevenire și combatere a radicalizării, în cadrul antrenamentelor de fotbal.

PREZENTAREA PROIECTULUI

”Football for a Better Chance”  este un proiect al Federației Române de Fotbal, cofinanțat prin programul Erasmus Sport al Comisiei Europene. A început în 2020 și și-a propus să promoveze incluziunea socială și să combată radicalizarea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani. Tinerii din proiect au fost selectați din comunități defavorizate economic sau social – periferiile marilor orașe, minorități, orfelinate – din 5 țări europene. Obiectivul a fost de a realiza integrarea prin intermediul fotbalului, cel mai popular sport din țările participante la acest program-pilot, mai exact prin dezvoltarea unor programe în diferite etape ale pregătirii tinerilor sportivi. Cele trei sectoare de intervenție au fost coeziunea la nivel de echipă, încrederea de sine a tinerilor și responsabilitatea socială.

Elisa Bisagno, unul dintre coordonatorii științifici ai programului, a sintetizat astfel concluzia cercetării academice:

”289 de tineri din programul ”Football For A Better Chance” au completat un chestionar final, atât cu privire la satisfacția lor față de activități, cât și la percepția despre cele trei domenii psihologice. Nu numai că percepția tinerilor despre distracție și utilitate a activităților a avut o medie de 4,5 din 5, dar ei s-au evaluat și cu o medie de 4,55 din cinci pentru coeziune sportivă și 4,67 pentru încrederea de sine și responsabilitate socială. În acest sens, tinerii care au participat la programul Football Chance au arătat că se simt uniți ca grup, au încredere în forțele proprii și manifestă un interes foarte ridicat față de comunitățile lor, în ciuda dezavantajelor sociale. Acestea sunt premise optime pentru prevenirea radicalizării.”

”Football For A  Better Chance” a beneficiat de expertiza specialiștilor în psihologie de la Universitatea UNIMORE din regiunea Emilia-Romagna, Italia, precum și de sprijinul federațiilor de fotbal din Grecia, Lituania, Irlanda și Portugalia și al UEFA, în calitate de supervizor. Ei au pus bazele unui training specific pe care, ulterior, antrenorii de fotbal implicați în proiect l-au implementat împreună cu propriii jucători. În total, în cadrul proiectului, au colaborat 18 specialiști și experți internaționali, între care opt reprezentanți FRF.

Datorită succesului acestui program-pilot, cursul de incluziune socială prin fotbal este publicat, în 6 limbi, la adresa https://www.footballchance.eu/  și poate fi descărcat gratuit. UEFA va promova programul în rândul federațiilor europene afiliate. Concluziile proiectului au beneficiat de o audiență de 65 persoane – experți, decidenți naționali și europeni, reprezentanți ai societății civile din zona parlamentară, a asociațiilor și federațiilor sportive.

La dezbaterea din data de 17 iunie, de la Casa Fotbalului, au participat din cadrul proiectului Florin Șari, Manager Football Social Responsability FRF, Elisa Bisagno, PhD, Developmental and Sport Psychologist, Universitatea UNIMORE, Loris Vezzali, PhD, Social Psychologist, Universitatea UNIMORE, și șefii delegațiilor țărilor participante în programul ”Football For A Better Chance”, precum și Radu Antohi, subsecretar de stat la Ministerul Sportului, Andei Novac, secretar de stat la Ministerul de Interne, Carmencita Constantin, președinta Federației Române de Gimnastică, Cristian Brian, membru al Camerei Deputaților, Ovidiu Condurache, din partea ASHOKA Romania, Claudiu Miu, Asociația Club Sportiv Climb Again și Marius Ghiță, expert afiliat EUROPULS, în calitate de moderator.

Dincolo de expunerea rezultatelor ”Football For A Better Chance”, dezbaterea „Rolul social al sportului în România” a evaluat contribuția sportului la creșterea coeziunii și a incluziunii sociale, rolul sportului în promovarea sănătății, toleranței, înțelegerii și respectului reciproc. Concluzia unanimă și recomandarea forumului a fost că investițiile și implicarea statului român în domeniul sportului ar putea reprezenta o șansă foarte bună pentru dezvoltarea societății românești. Această oportunitate a fost ignorată timp de 15 ani de când România este membră UE.

Florin Șari, managerul de responsabilitate socială al FRF, a expus în cadrul conferinței obiectivul instituțional:

“Federaţia Română de Fotbal îşi propune prin noua strategie adoptată anul trecut să devină până în 2026 cel mai important actor social în zona ei de responsabilitate. Iar anul 2022 este dedicat definirii rolului social al fotbalului. Un exemplu grăitor este faptul că în cazul crizei umanitare din Ucraina, Federaţia Română de Fotbal, în parteneriat cu Federaţia de Fotbal din Ucraina, găzduieşte şi susţine aproximativ 100 de refugiaţi, copii proveniţi de la cluburile din Ucraina, în cadrul unui proiect denumit ”Pentru Fotbal, Pentru Viață”. Am reuşit împreună cu partenerii noştri, pe lângă condiţiile necesare şi protecţia de care au nevoie, să îi integrăm pe aceşti copii în fenomenul fotbalistic românesc, cu rezultate foarte bune.”

***

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, inițiatorul și organizatorul forumului EUROSFAT, este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2010, la Bruxelles, de un grup de tineri experți români în afaceri europene. Scopul organizației este acela de a promova procesul de integrare europeană în România, dar și de a contribui la dezvoltarea unui spațiu public european prin articole și studii, prin organizarea de dezbateri, ateliere de lucru și conferințe de nivel înalt.

Forumul EUROSFAT este un proiect bazat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis și reprezintă oportunitatea perfectă de a dezbate cele mai actuale subiecte la nivel european, național și regional, angrenând în dezbateri actori și reprezentanți politici la nivel local, național sau internațional, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri.