În perioada 16-18 iunie, 10 echipe de tineri din România, Irlanda, Grecia, Lituania și Portugalia au participat la Centrul Național de Fotbal Buftea la un turneu de fotbal care a încheiat programul „Football for a Better Chance”, care și-a propus să promoveze incluziunea socială și să combată radicalizarea în rândul tinerilor.

60 de tineri, fete și băieți, alături de antrenori, au venit în România la activitățile care au marcat finalul programului „Football for a Better Chance”, pornit în toamna lui 2020, finanțat de Comisia Europeană și implementat de Federația Română de Fotbal.

Tinerii din proiect au fost selectați din comunități defavorizate economic sau social – periferiile marilor orașe, minorități, orfelinate.

Obiectivul a fost de a realiza integrarea prin intermediul fotbalului, cel mai popular sport din țările participante la acest program-pilot, mai exact prin dezvoltarea unor programe în diferite etape ale pregătirii tinerilor sportivi. Cele trei sectoare de intervenție au fost coeziunea la nivel de echipă, încrederea de sine a tinerilor și responsabilitatea socială.

În total, au participat peste 1000 de copii din toate cele 5 țări implicate. Cursul de integrare socială prin fotbal pentru copii va fi publicat online, pe o platformă de e-learning, în șase limbi și va fi disponibil gratuit celor care vor să-l urmeze.

„Football for a Better Chance” a beneficiat de expertiza specialiștilor în sociologie de la Universitatea UNIMORE din regiunea Emilia-Romagna, Italia, cei care au pus bazele unui training specific pe care, ulterior, antrenori de fotbal l-au implementat împreună cu propriii jucători. În total, în cadrul proiectului, au colaborat 18 specialiști și experți internaționali, între care opt reprezentanți FRF.

Având în vedere că programul a fost bine primit de copii și antrenori, UEFA va populariza  „Football for a Better Chance” în rândul federațiilor europene de fotbal.

Câștigătorii turneului

Deși turneul nu și-a propus neapărat o ierarhizare sportivă, ci a fost mai degrabă o continuare a programului de integrare socială prin interacțiune între participanți, au existat și două câștigătoare: Portugalia la fete și Grecia la băieți. Toți copiii au primit echipament de joc și diplome de participare la program.