Pe 15 aprilie, Andrei Vlad (1,90 metri și 80 kg, foto, primul din stânga) va împlini 17 ani şi trece prin cea mai fastă perioadă a carierei sale. Târgoviștean la origini, a fost adus la Craiova în urmă cu trei ani, iar până acum a apărat poarta echipei a doua a CS Universitatea și pe cea a formației lui Mugurel Gușatu, lideră la Liga Elitelor U17. Odată cu plecarea lui Cristi Bălgrădean, Andrei Vlad și Laurențiu Popescu, colegul său mai vârstnic cu doi ani, au făcut pasul în prima "linie", secondându-l alternativ pe Cătălin Straton la meciurile alb-albaștrilor.

Pe 27 februarie a fost convocat în premieră în lotul de 18 al seniorilor pentru un meci de Liga I, fiind rezerva lui Straton în meciul cu CFR Cluj. Cu acest prilej, la 16 ani, 10 luni şi 12 zile a stabilit recordul de cea mai tânără rezervă de portar din ediţia 2015-2016 a primului eşalon.

Așteaptă debutul în Liga I

De atunci, Andrei a mai stat pe bancă la încă două meciuri: cu Botoşani şi cu CSMS Iaşi şi visează cu ochii deschişi la clipa când va sta între buturi ca titular.

"CS Universitatea Craiova înseamnă foarte mult pentru mine. Este un club foarte mare și pentru mine este a doua familie. Mă simt foarte bine la Craiova. Mă înțeleg foarte bine cu colegii mei din compartiment. Cătălin Straton este un portar foarte bun. Ați văzut și voi că a făcut niște meciuri senzaționale în ultimul timp, iar Popică este colegul meu de la echipa a doua. Îmi face o concurență bună Popică, dar noi suntem prieteni foarte buni și nu există invidie între noi", a spus Vlad.

"Primul joc la care am fost rezervă la echipa mare a fost cel cu CFR Cluj și nu o să-l uit niciodată. Am avut emoții, dar au trecut ușor, ușor. Acum aștept debutul. O să vină și rândul meu într-o zi. Când antrenorii vor vedea că sunt pregătit o să intru și sper să-mi fac treaba cât mai bine. Până atunci evoluez acolo unde sunt trimis și vreau să apăr cât mai bine", a completat tânărul portar al Craiovei.

A trecut la nivelul următor: naţionala Under 18

Titular indiscutabil al porții naționalei Under 17, Andrei Vlad a primit la sfârşitul lunii martie o nouă convocare sub tricolor, dar de data aceasta la reprezentativa sub 18 ani. Selecționerul Costel Enache a apelat la portarul CS U Craiova pentru o acțiune care s-a desfăşurat la Piatra Neamț. Vlad s-a arătat încântat de șansa oferită şi speră să se acomodeze rapid la Under 18, acolo unde îl are alături pe atacantul Sergiu Jurj, împrumutat de CSU în această iarnă la FCM Baia Mare.

"A fost prima mea convocare la Under 18 și mă bucur că domnul selecționer Costel Enache m-a chemat pentru acest cantonament. A fost prima dată când am lucrat cu dânsul și a fost un pas înainte pentru mine. Am evoluat contra Moldovei, a fost o experiență bună pentru mine. Eu sunt un obișnuit al naționalei U17, dar acolo este altceva, îi cunosc pe toți. Aici îl ştiam doar pe Jurj", a declarat Andrei Vlad.

El a debutat într-un amical cu juniorii republicani ai Ceahlăului şi apoi a evoluat în primul dintre cele două meciuri disputate de "tricolori" contra naţionalei Under 19 a Moldovei. Portarul oltenilor nu a mai rămas la lot şi pentru al doilea meci cu moldovenii, fiind rechemat la echipa de club pentru a sta pe bancă la meciul din Liga I al craiovenilor, contra Botoşaniului, scor 2-1.

Andrei Vlad a mărturisit cine este idolul său din fotbalul mare și a dezvăluit unde și-ar dori să evolueze când va ajunge la maturitate: "Idolul meu este Manuel Neuer. E cel mai bun portar din lume la ora actuală, așa cred eu. Momentan mi-e bine aici, la Craiova, dar odată și odată o să vreau să merg la un club mare din Europa. Îmi place foarte mult campionatul Germaniei și Bayern München în special, dar sunt conștient că e foarte greu să ajung acolo".

"Craiova nu va mai avea nevoie să cumpere portari"

Antrenorul cu portarii de la Centrul de copii și juniori al CS Universitatea Craiova, Tibi Lung, a avut cuvinte de laudă la adresa lui Andrei Vlad, și nu numai, subliniind ideea că gruparea din Bănie are asigurat postul de portar pentru o perioadă lungă de timp.

"Am lucrat de mic cu el și mi se pare normal ca Andrei să apere la Under 18, pentru că are valoare. Oricum, Centrul produce și o să mai producă portari buni. Pentru asta sunt eu și tatăl meu aici, să-i educăm, să-i instruim, pentru a face pasul spre echipa mare. Vlad, și nu numai el, îndeplinește perfect tiparul internațional. Poate fi un portar de mare clasă. Nu numai el, dar și cei care vor veni din urmă. El și Popescu se bat deja pentru un loc în echipa mare. În viitor, Craiova nu va mai avea nevoie să cumpere portari. Din contră, pentru că tot e un business, Craiova va produce portari, atât pentru ea, cât și pentru export. Avem condiții foarte bune acum la baza de lângă Aeroport și rezultatele se vor vedea. Poate că nu vor ajunge toți portari de națională, dar sigur vor juca la un nivel bun", a punctat Tibi Lung.

Alexandru VÂRTOSU (DOLJ)