Returul Ligii a IV-a Alba oferă cea mai încinsă luptă pentru promovare din ultimii ani, după ce liderul Viitorul Sântimbru a “şchiopătat” vizibil şi din cele şapte puncte avute avans la mijocul sezonului acum mai are doar unul.

Astfel, cu 43 de puncte, prima clasată simte periclitată poziţia fiind ameninţată serios de contracandidatele – Mureşul Vinţu (foto principal) şi Şurianu Sebeş – câte 42 de puncte, Euro Şpring – 41 şi ASC Pianu – 39! În ”Arini”, sâmbătă, 2 aprilie, două dintre pretendente se înfruntă în meci direct, o partidă cu o însemnătate aparte şi nuanţe sentimentale.

Antrenorii şi patru jucători de la Mureşul Vinţu, în tabăra adversă

Practic vorbim despre o întâlnire care se poate rezuma plastic: se înfruntă trecutul şi prezentul Mureşului Vinţu, într-o partidă vitală pentru viitorul ambelor pretendente la promovare, dar şi pentru… Viitorul Sântimbru, pe băncile tehnice aflându-se ”face to face” fostul şi actualul antrenor al ”alb-albaştrilor”.

După încheierea turului, într-un moment în care la Vinţu de Jos se vorbea de criză financiară, antrenorii Mihai Manea şi Raul Oargă au acceptat provocarea dinspre Şurianu (foto, jos), fiind urmaţi de “piesele grele” V. Ignat, Borşoi, I. Grozav (fratele mai mare al lui Gicu Grozav) şi P. Muntean.

Ulterior, la Mureşul s-a descoperit ”pepita”, a fost adus antrenorul Dan Mănăilă, care a iniţiat o campanie de transferuri extrem de prolifică, cu 13 achiziţii  şi ”nume grele” precum N. Bănică, Stoianof, Bratima, Dulap sau M. Popa.

Mihai Manea: “Este un meci special, în ceea ce mă priveşte”

Se vor afla faţă-n faţă cea mai bună defensivă a eşalonului (Şurianu – 12 goluri primite) şi al doilea atac din Liga a IV-a (Mureşul – 48 de reuşite, fiind depăşită numai de ASC Pianu – 50).

“În condiţiile în care an antrenat un an şi jumătate la Mureşul, unde am reuşit cele mai bune rezultate de până în prezent din istoria clubului, normal că este un meci special pentru mine. Am plecat, nu mai contează trecutul, apăr interesul clubului unde muncesc, normal că ne dorim toate punctele, însă nu-i un obiectiv prioritar al meu să învingem cu orice preţ Mureşul”, a declarat antrenorul principal al Şurianului, echipă cu maximum de puncte în retur, după 4 victorii şi cea mai prolifică ofensivă (16-1 golaveraj), tot patru succese având şi Euro Şpring (11-2) şi Mureşul Vinţu (9-0).

“Întâlnim cea mai experimentată formaţie din Liga a IV-a şi din acest punct de vedere cred că atuul nostru este tinereţea. Mă aştept la o partidă de un bun nivel, în care să câştige echipa cea mai bună. Este un joc important de campionat, în care scopul nostru este, firesc, obţinerea victoriei”, a precizat Mihai Manea. Acesta va fi în premieră adversar al fostei echipe, cu care sezonul precedent a terminat pe locul secund după ce s-a bătut la promovare, a jucat finala Cupei şi Supercupei AJF Alba, obstacol fiind, de fiecare dată Performanţa Ighiu.

Dan Mănăilă: “Un joc cu o miză importantă”

Şi discursul experimentatului antrenor Dan Mănăilă a păstrat aceeaşi notă de a încerca să nu se adauge o presiune suplimentară, deşi urmează un meci de şase puncte, în care rezultatul împotriva contracandidatei cântăreşte dublu. Mănăilă acuză probleme de efectiv, în condiţiile în care Dulap este suspendat, iar alţi cinci jucători (Bratima, An. Mărginean, Stelea, Javla sau M. Popa) sunt sub semnul întrebării.

“Prin prin prisma accidentărilor, putem spune că este mai dificil decât meciul cu liderul (n.a. – victorie cu 5-0 ce a relansat campionatul). Va fi însă aceeaşi miză, împotriva unui adversar tenace, echipă preocupată de joc, ce traversează o formă bună şi are acelaşi obiectiv ca şi noi, în condiiţiile în care lupta la vârf este complicată”, a mai adăugat Mănăilă, al cărui goalkeeper, Nicuşor Bănică este unicul portar neînvins în cele 360 de minute scurse din retur

Antrenorul oaspeţilor nu se teme de o reacţie de orgoliu din partea foştilor fotbalişti de la Mureşul care îşi vor înfrunta echipa la care au jucat în toamnă. “Nu va fi un dezavantaj pentru noi faptul că respectivii jucători au fost la Vinţu, n-au petrecut mult timp aici, nu-i leagă ceva aparte de Mureşul. Nu cred că va fi ceva special, pentru că fiecare încearcă să câştige o bucată de pâine acolo unde munceşte”, a conchis Mănăilă.

DAN HENEGAR (ALBA)