Liga de Tineret, cea mai importantă competiție dedicată celor mai talentați tineri jucători din România, se aproprie de startul celui de-al doilea sezon de la înființare.

Prima ediție a fost cucerită de Universitatea Craiova, care a trecut în finală de UTA Arad, scor 3-1, și va reprezenta România în actualul sezon al UEFA Youth League!

La startul noului sezon se află cele mai bune 24 de echipe din țară, conform procesului de clasificare a academiilor.

Componența celor două serii:

SERIA DE EST SERIA DE VEST
Campionii FC Argeș UTA Arad
LPS Buzău Kids Tâmpa Brașov
Concordia Chiajna CFR Cluj
Farul Constanța Universitatea Cluj
CSA Steaua Viitorul Cluj
SC Dinamo 1948 Universitatea Craiova
FCSB AFK Csikszereda
Politehnica Iași LPS Bihorul Oradea
ACS Petrolul 52 Sepsi OSK
FC Rapid 1923 LPS Banatul Timișoara
ACS Sport Team Politehnica Timișoara
FC Voluntari Ripensia Timișoara

Programul primei etape:

SERIA DE EST

Duminică, 13 august – ora 12:00

LPS Buăzu – SC Dinamo 1948

ACS Petrolul 52 – FC Rapid 1923

Campionii  FC Argeș – Concordia Chiajna

ACS Sport Team – CSA Steaua

Marți, 15 august – ora 12:00

Politehnica Iași – Farul Constanța

FCSB – FC Voluntari

SERIA DE VEST

Duminică, 13 august – ora 12:00

Kids Tâmpa Brașov – Universitatea Cluj

Universitatea Craiova – Viitorul Cluj

Ripensia Timișoara – CFR Cluj

Sepsi OSK – LPS Bihorul Oradea

LPS Banatul Timișoara – AFK Csikszereda

Politehnica Timișoara – UTA Arad

Intră în scenă generația 2006

În sezonul 2023/2024 al Ligii de Tineret sunt eligibili jucătorii născuți începând cu 1 ianuarie 2006 sau mai tineri. De asemenea, cluburile au dreptul de a folosi maxim 3 jucători U21 (născuți începând cu 1 ianuarie 2002).

Podiumul sezonului 2022/2023 al Ligii Elitelor U17 (generația 2006):

  1. Universitatea Cluj
  2. CSA Steaua
  3. FCSB

Generația jucătorilor născuți începând cu 1 ianuarie 2006 a Universității Cluj a câștigat în sezonul precedent atât titlul de campioană națională, cât și supercupa, în ambele finale întâlnind CSA Steaua. Aceeași generație a clujenilor reușea, în sezonul 2021/2022, să ocupe locul 3 la finalul Ligii Elitelor U16.

Jucătorii celor de la CSA Steaua se pot mândri cu trofeul Cupei României U17 din sezonul precedent, cucerit în finala cu AFK Csikszereda, dar și cu prezența în finala campionatului și, ulterior, în meciul pentru supercupă.

Liga de Tineret, ultimul pas înainte de trecerea la seniori

O parte a protagoniștilor celor două finale din luna mai, de pe stadionul Eugen Popescu din Târgoviște, au început sezonul competițional sub însemnele altor cluburi, de această dată la nivel de seniori!

Alexandru Melniciuc, autorul primului gol din istoria Ligii de Tineret, a ajuns în lotul celor de la Unirea Slobozia, în eșalonul secund. Tot un marcator al Universității din finală, Denis Dragu, va evolua tot pentru o formație din Liga 2, CSM Slatina.

În partida din epilogul rundei inaugurale de Liga 2, dintre Chindia și CSA Steaua, i-am văzut în teren pe Ionuț Anișorac și Luca Manolache pentru formația din Târgoviște, în timp ce Alberto Călin a fost rezervă.

În total, 28 de jucători ce au făcut parte din loturile celor patru semifinaliste au părăsit, sub formă de împrumut sau definitiv, formațiile pentru a evolua la nivel de seniori, adică un procent de 35% din total. 20 dintre aceștia au plecat la formații din Liga 2!