Echipa din Mârșani (Dolj) vede în Cupa Satelor ocazia perfectă de a pune în valoare tinerii fotbaliști. Reprezentanta județului Dolj este o cunoștință veche a competiției, fiind una dintre echipele care a participat și în prima ediție.
Dornici să joace și să aducă în fotbal cât mai mulți jucători talentați, antrenorii ne-au povestit în cadrul unui interviu marca FRF cât de emoționați au fost copiii în cadrul competiției.
Sunteți prima echipă calificată în finala Cupei Satelor, în urma meciului cu Vaideeni. Puteți să ne spuneți câteva lucuri despre echipă, de unde sunt copiii și cum percep această competiție?
Jocul cu cei din Vaideeni a fost unul destul de disputat, cu două echipe dispuse la efort, însă noi am ieșit învingători. Echipa este formată din copii care învață în comuna Mârșani, majoritatea acestora fiind nășcuți în anii 2011-2012, deci cu 2 ani sub formatul competiției. Din cei 16 jucatori înscriși în competiție, doar 3 sunt născuti 2009-2010, ceea ce pentru noi constituie o realizare și o bucurie imensă această calificare în finala pe țară. Acest turneu final este perceput ca o experiență deosebită și, în plus, trebuie să înțelegem că drumul lor către performanță poate începe cu această competiție națională organizată de FRF.
Credeți că această competiție poate fi o rampă de lansare către fotbalul profesionist?
Cupa Satelor oferă posibilitatea tuturor copiilor din mediul rural să se autodepășească, să ajungă să practice fotbalul în mod organizat și să aibă încredere că pot face performanță. În general, discutăm cu ei la antrenamente sau la jocuri și încercăm să le insuflăm pasiunea pentru fotbal și, în același timp, să îi facem conștienți de faptul că munca este esențială pentru a a ajunge la un nivel profesionist.
Credeți că existența echipelor mixte schimbă ritmul jocului? Acest format este o oportunitate de integrare pentru fete?
Cu siguranță formatul schimbă ritmul jocului, dar depinde și de nivelul fetelor. Cred că ar trebui organizate mai multe competiții pentru echipe mixte și în special în mediul rural, unde găsim atât fete, cât și băieți cu un potențial fantastic. Copiii au nevoie să crească într-un mediu organizat, unde să existe posibilitatea de a fi „șlefuiți” și susținuți pentru a-și atinge obiectivele.
Care este nivelul fetelor? Ați avut și în trecut fete dornice să joace fotbal?
În momentul acesta nu avem fete înscrise în competiție. Cele pe care am avut ocazia să le văd jucând și care au potențial sunt mai mici, dar pe viitor le vom acorda șansa de a participa.
Cum a fost participarea în prima ediție a competiției?
La prima ediție a Cupei Satelor drumul nostru s-a oprit în faza zonală. Anul acesta, în schimb, deși avem o grupă de copii mai mică de vârstă, am reușit să ne calificam la faza națională și să ne luptăm cu alte 7 echipe pentru trofeu, lucru care nu poate decât să ne bucure.
Cum este atmosfera în cadrul competiției?
Copiii au simțit emoțiile acestei competiții la meciul disputat împotriva echipei din Vaideeni. Consider că trebuie să se obișnuiască cu astfel de jocuri, cu presiunea și cu emoțiile, deoarece numai așa pot reuși să ajungă sportivi de performanță.
Calificarea la turneul final i-a emoționat până la lacrimi pe jucătorii comunei Mârșani
Puteți să ne povestiți un moment plăcut?
Ce ar putea fi mai frumos și mai emotionant decât să vezi 16 copii plângând de bucurie, după câstigarea unui joc care îi clasează în primele 8 echipe din țară, într-o competiție unică? Cupa Satelor reprezintă pentru ei punctul de plecare către o carieră în fotbal.
Cum percep părinții această competiție?
Fiecare părinte își dorește ce este mai bun pentru copilul său și ei văd această competiție ca pe o șansă de a face performanță. Drumul copiilor depinde de suportul părinților, de cât de mult vor fi sprijiniți în încercarea lor de a fi mai buni și mai performanți. Părinții au fost bucuroși de realizările lor și sunt prezenți la antrenamente și la jocurile amicale din această perioadă.
Cum ați sărbătorit calificarea în finală?
Noi sărbătorim mereu șansa pe care o avem de a juca fotbal. Ne bucurăm de fiecare moment petrecut pe terenul de fotbal, la antrenamente și la jocuri. Suntem plini de energie și ne dorim să nu facem doar act de prezență la turneul final, ci să profităm de această ocazie pentru a face un meci bun la faza națională a Cupei Satelor.
Competiția națională U13 este organizată de Federația Română de Fotbal cu sprijinul Kaufland România și dedicată tinerilor practicanți ai fotbalului din mediul rural. Echipele participante reprezintă satele și comunele din România.