Bucureștiul găzduiește în aceste zile un simpozion UEFA dedicat arbitrajului, primul de această amploare organizat până acum în Europa. Prezent și el în România, Roberto Rosetti, șeful Comisiei pentru arbitri UEFA, a făcut o scurtă caracterizare arbitrajului românesc într-un interviu FRF.tv.

Evenimentul din Capitală a avut trei componente: una cu instructorii fitness pentru arbitri, a doua cu instructorii tehnici din Europa și încă una cu președinții comisiilor de arbitri de pe continent. „Reprezintă o bună oportunitate pentru cei care se ocupă de partea tehnică din arbitraj și pentru cei care conduc arbitrajul să împărtășească idei, să lucreze împreună, să fie uniți pentru binele arbitrajului și fotbalului”, spune Roberto Rosetti.

Acesta a tras un semnal de alarmă: „Avem o problemă importantă din cauza numărului în scădere al arbitrilor în toată Europa. Suntem aici împreună și pentru a discuta strategia pentru viitor astfel încât să susținem arbitrii, pe cei care încep această activitate”.

Despre VAR și utilizarea tehnologiei în fotbal, șeful Comisiei pentru arbitri UEFA spune: „Fotbalul nu este perfect. La fel, nici arbitrajul nu este perfect și nu poate fi pentru că în fotbal, în arbitraj, sunt multe faze la limită. De aceea e frumos fotbalul, toată lumea poate discuta despre fotbal, toată lumea poate discuta despre deciziile arbitrilor. Cred că VAR este un proiect foarte important. Am eliminat multe din greșeli evidente, este o plasă de siguranță importantă pentru arbitri și e crucial pentru fotbal. Ne bucurăm că putem folosi tehnologia, dar trebuie să o folosim într-un mod corect”.

În final, Rosetti a făcut o scurtă caracterizare arbitrajului românesc, despre care spune că „beneficiază de educație de înaltă calitate”: „Cred că rezultatele sunt evidente, arbitrii români se descurcă bine. La ultimul EURO, au fost doi arbitri români pe teren, iar acest lucru nu este o coincidență. Este doar rezultatul muncii intense. Istvan (n.r. Kovacs) și Ovidiu (n.r. Hațegan) au meritat să fie acolo și au fost acolo! Ne dorim calitate, iar la momentul actual arbitrajul românesc ne oferă această calitate”.


La eveniment participă membrii Comisiei de Arbitraj de la UEFA: președintele Roberto Rosetti (Italia) și membrii: Dagmar Damková (Cehia), Björn Kuipers (Țările de Jos), Vladimir Sajn (Slovenia) și Carlos Velasco Carballo (Spania).

Printre numele importante care se mai află la București se mai numără: Howard Webb (Anglia), Gianluca Rocchi (Italia), Luis Medina Cantalejo (Spania), Alberto Undiano Mallenco (Spania), Victor Kassai (Ungaria – șeful arbitrilor în Bulgaria), Milorad Mazic (Croația – șeful arbitrilor în Cipru) și Herbert Fandel (Germania – șeful arbitrilor în Belgia).