Elemer Hirsch este finanțatorul și purtătorul primului tricou al echipei naționale a României la fotbal.

Fiul unor evrei bogaţi, cu pământuri întinse în zona Becleanului, Hirsch a avut parte de o educaţie aleasă. Băiatul a urmat studii de drept la Budapesta şi la Viena, iar la vârsta de 24 de ani pleda deja ca avocat în cauze aristocratice!

În paralel, s-a dedicat fotbalului, fiind selecţionat în cea dintâi echipă naţională, pusă sub comanda lui Teofil Moraru, unul dintre întemeietorii Universităţii Cluj, la 1919, el însuşi doctor în ştiinţe juridice şi campion naţional la aruncarea greutăţii. Tip rasat, cu exerciţiul respectului pentru sport câştigat în Occident, Hirsch s-a ocupat personal de procurarea primului set de echipament al “naţionalei”, pe care l-a comandat, pe banii lui, în Anglia!

“A ţinut neapărat ca, la pantaloni, să existe un buzunar pe partea dorsală, în care jucătorii să poarte o batistă spre a-şi şterge sudoarea de pe frunte pe parcursul întâlnirii. O dovadă de mare galanterie!”, a evocat episodul Gheorghe Bodea, autor al unei istorii complete a fotbalului clujean, “Agora U”, din secolul XIX până în 1945.

Tricou aniversar recreat
Pentru a cinsti cei 100 de ani de la primul meci al Echipei Naționale de Fotbal, Federația Română de Fotbal a recreat tricoul de joc de acum un secol. Acesta, purtat de actualii tricolori la imn, la meciul de pe 11 iunie, cu Finlanda, a fost dăruit și foștilor internaționali români ca o mulțumire pentru contribuția lor la istoria tricolorilor.