Foto: Costel Șerban

Liga de Tineret se aproprie de finalul primei ediții de la înființare, finalele urmând să se dispute mâine, duminică, 28 mai, pe stadionul „Eugen Popescu” din Târgoviște. Ambele partide vor putea fi urmărite în exclusivitate pe FRF.tv!

Programul meciurilor:

  • Finala mică: FCSB – Farul Constanța – ora 11:00 – LIVE FRF.tv
  • Finala mare: UTA Arad – Universitatea Craiova – ora 14:00 – LIVE FRF.tv

Începând din acest sezon, Liga de Tineret a înlocuit Liga Elitelor U19. Decizia a fost luată ca urmare a unei analize FRF din care a rezultat faptul că, dintre jucătorii folosiți în Liga Elitelor U19, 60 la sută erau, de fapt, Under 18. În plus, jucătorii de la loturile naționale U19 și U18 nu mai evoluau în Liga Elitelor U19, provenind în totalitate de la seniori.

De asemenea, în UEFA Youth League, jucătorii U19 care câștigau Liga Elitelor nu aveau drept de joc. În competiția europeană evolua următoarea generație U19, adică jucătorii U18 din Liga Elitelor U19 plus cel mult trei jucători Under 19.

În Liga de Tineret au participat cele mai bune 24 de echipe din Clasificarea Academiilor, acestea utilizând jucători Under 18, cu posibilitatea de a putea folosi trei fotbaliști peste limita de vârstă, dar fără a depăși categoria Under 21.

FCSB și Farul, al 6-lea episod al sezonului

Duelul din finala mică dintre primele două clasate în play-off-ul seriei de est va fi cel de-al 6-lea meci direct din acest sezon. De 3 ori s-au întâlnit în campionat și de 2 ori în Cupa de Tineret, ultimul duel fiind chiar acum 3 zile, la Sibiu, când FCSB s-a impus în finală cu 3-2!

În cele 5 partide directe dintre cele două formații, Farul s-a impus de două ori, de fiecare dată în campionat (2-0 în sezonul regular și 3-2 în turul play-off-ului), o partidă s-a încheiat la egalitate (1-1 în returul play-off-ului), în timp ce FCSB s-a impus de asemenea de două ori (2-1 în faza grupelor Cupei de Tineret și 3-2 în finala Cupei de Tineret).

În faza semifinalelor Ligii de Tineret, FCSB a pierdut în fața celor de la UTA Arad, scor 1-4 în dublă manșă (1-1 la București și 0-3 la Arad), în timp ce Farul Constanța a pierdut la loviturile de departajare duelul cu Universitatea Craiova (1-2 în tur, 1-0 în retur și 4-5 după loviturile de departajare), astfel încât duelul de mâine dintre cele două echipe va fi pentru medaliile de bronz în prima ediție a Ligii de Tineret.

Seria de vest are două reprezentate în finală pentru al doilea an consecutiv

Universitatea Cluj și AFK Csikszereda se întâlneau în ultimul act al Ligii Elitelor U19 în sezonul precedent, ciucanii reușind să câștige cel de-al doilea titlu consecutiv la tineret. Pentru prima dată de la înființare, în sezonul 2015-2016, finala de la tineret a fost între două echipe din seria de vest. În cele 7 sezoane ale Ligii Elitelor U19, 4 finale au fost între formații din seria de est, 2 între echipe din cele două serii și o finală între echipe din seria de vest. Acum, prima finală din istoria Ligii de Tineret va fi de asemenea între două reprezentante ale vestului. UTA Arad a fost pe toată perioada sezonului lider în seria de vest, atât în sezonul regular, cât și în play-off. Universitatea Craiova s-a luptat cu CFR Cluj pentru prezența în careul de ași al competiției până în ultima etapă a play-off-ului, adjudecându-și poziția secundă la un punct diferență de clujeni.

Echilibru perfect în compartimentul ofensiv

Atât UTA Arad, cât și Universitatea Craiova au marcat 54 de goluri în acest campionat, o medie de peste 2 goluri pe meci. Arădenii au fost mai activi pe plan ofensiv în sezonul regular, reușind 36 de goluri în primele 11 etape, comparativ cu cele 27 reușite de Universitatea. În play-off însă, Craiova a fost formația mai ofensivă, marcând 25 de goluri în cele 10 etape, față de cele 14 reușite ale UTA-ei. În faza semifinalelor, UTA a marcat de 4 ori în dubla cu FCSB, în timp ce Universitatea a punctat de 2 ori.

De 3 ori s-au întâlnit cele două finaliste în acest sezon, de fiecare dată în campionat. Două victorii a înregistrat UTA Arad (1-0 în sezonul regular și 3-2 în turul play-off-ului), în timp ce Universitatea s-a impus în returul play-off-ului, scor 3-1.

Ahmed Ekmekci este cel mai bun marcator al arădenilor în acest sezon, având 13 reușite în campionat. În urma lui se află Robert Ronai (7 reușite), Raul Popa (5 reușite), Răzvan Ristin sau Fabiano Cibi (ambii cu câte 4 reușite). În acest sezon au mai evoluat și marcat pentru UTA jucători precum Patrick Andreaș, plecat în pauza competițională la Ripensia Timișoara, sau Rareș Pop, devenit jucător de bază al primei echipe.

Ionuț Cîrpici (9 goluri) este cel mai bun marcator din lotul oltenilor în acest campionat, fiind urmat printre alții de Alexandru Melniciuc (8 goluri) și Robert Lăpădătescu (7 goluri).

Universitatea continuă ascensiunea. UTA revine în fazele finale la tineret

În sezonul precedent, Universitatea a cucerit titlul de campioană națională la categoriile U17 și U16, majoritatea jucătorilor ce alcătuiesc actuala echipă a Craiovei fiind implicați în finalele respective. Fabian Șandru și Ionuț Olaru marcau golurile Universității în victoria din finala cu „U” Cluj la categoria U17, în timp Robert Lăpădătescu era desemnat cel mai bun jucător al finalei!

De cealaltă parte, UTA revine în fazele superioare ale competițiilor de juniori după o pauză de 2 ani. În sezonul 2020/2021, aceștia jucau în finala Ligii Elitelor U17 cu Viitorul Constanța, pe care o pierdeau cu 4-1. Arădenii au fost prezenți în ultimele sezoane în fazele finale la categoriile U19 și U17, atât în campionat, cât și în cupă: 4 clasări pe podium (3 în campionat și una în cupă) la cateogria U17 și 3 clasări pe podium (una în campionat și 2 în cupă) la cateogria U19 este bilanțul celor de la UTA în finalele de juniori din ultimii ani.

Miza marii finale: prezența în viitorul sezon UEFA Youth League

Prima campioană din istoria Ligii de Tineret va fi decisă mâine, după duelul dintre UTA Arad și Universitatea Craiova. Pe lângă titlul de campioană națională, echipa câștigătoare va reprezenta România în viitorul sezon al UEFA Youth League!

Competiția europeană dedicată juniorilor a luat startul în sezonul 2013/2014, România fiind reprezentată până acum de FCSB, Viitorul Constanța (în 5 ediții*), Dinamo și AFK Csikszereda (în 2 ediții).

*Ediția din 2020/2021 a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus.