UEFA a trimis o nouă informare privind acordarea plăților de solidaritate care se vor acorda cluburilor non-participante în UEFA Women’s Champions League.

În mai 2021, UEFA a anunțat aprobarea unui nou model de distribuție financiară pentru ciclul 2021-25 al UEFA Women’s Champions League, care va contribui la asigurarea sustenabilității pe termen lung a fotbalului feminin european.

„Plățile de solidaritate” reprezintă aproape un sfert (23%, echivalentul a 5,6 milioane euro) din suma totală disponibilă pentru redistribuire. Suma alocată fiecărui campionat intern a fost calculată în funcție de cele mai performante cluburi care reprezintă ligile lor în UEFA Women’s Champions League.

Astfel, fiecare asociație națională care a avut cel puțin o reprezentantă în UEFA Women’s Champions League în sezonul 2021/2022 va primi o anumită sumă de bani care va fi distribuită în mod egal celorlalte cluburi din prima divizie. În cazul României, 110.000 de euro vor fi oferiți celorlalte 11 echipe participante în Liga 1 Feminin.

Cluburile care vor beneficia de aceste ”plăți de solidaritate” trebuie să utilizeze suma acordată pentru a completa sau îmbunătăți una sau mai multe dintre următoarele categorii eligibile:

Sportiv: 

  • Fotbal juvenil (echipe de junioare între 12-17 ani, participante în competițiile oficiale ale asociației naționale)
  • Îngrijirea medicală a jucătoarelor (verificări medicale anuale pentru echipa de senioare realizate în concordanță cu cerințele UEFA Medical Regulation; verificări medicale anuale pentru jucătoarele cu vârsta peste 12 ani)

Infrastructură:

  • Îmbunătățirea facilităților de antrenament (pe parcursul întregului sezon și la dispoziția tuturor echipelor clubului)
  • Îmbunătățirea infrastructurii stadionului astfel încât să fie îndeplinite cerințele minime privind stadionul, așa cum este specificat în Stadium Infrastructure Regulation

Personal administrativ:

  • Secretariatul clubului (personal adecvat și calificat pentru a gestiona munca de zi cu zi a clubului)
  • Manager administrativ (o persoană delegată cu sarcinile operaționale ale clubului exclusiv pentru fotbalul feminin)
  • Doctor (cel puțin o persoană calificată în cadrul clubului, care să fie prezentă pe durata antrenamentelor și a meciurilor)
  • Kinetoterapeut (cel puțin o persoană calificată care să ofere tratamente medicale și masaje echipei de senioare la antrenamente și meciuri)
  • Antrenorul principal al echipei de senioare (deținător de licență UEFA A)
  • Antrenor al echipei de junioare (cel puțin un antrenor calificat pentru echipa de junioare, deținător al unei certificări solicitate de asociația națională)