Foto: UEFA

UEFA a aprobat un nou model de distribuție financiară pentru ciclul 2021-25 al UEFA Women’s Champions League.

Noul model de distribuție financiară va contribui la asigurarea sustenabilității pe termen lung a fotbalului feminin european prin:

  • Creșterea semnificativă a recompenselor financiare pentru fiecare club care participă în competiție.
  • Pentru prima dată în istoria competitiei, UEFA acordă plăți de solidaritate către toate cluburile din diviziile de top ale asociațiilor naționale care se califică în UEFA Women’s Champions League. Aceste plăți trebuie reinvestite în dezvoltarea fotbalului feminin.

Începând cu sezonul 2021/22, UEFA estimează că cea mai importantă competiție din lume dedicată cluburilor de fotbal feminin va redistribui un total de 24 de milioane de euro – de peste patru ori mai mult decât în prezent – fie ca recompense pentru cluburile participante, fie ca „plăți de solidaritate” către cluburi non-participante.

Fiecare club care se califică în competiție va beneficia de recompensele crescute disponibile, indiferent de faza în care ajung. De exemplu, conform estimărilor inițiale, fiecare club care participă în faza grupelor va primi o recompensă minimă de 400.000 euro – de aproximativ cinci ori mai mult decât se oferea înainte în faza optimilor de finală. Câștigătoarea va încasa până la 1,4 milioane euro.

Se așteaptă ca „plățile de solidaritate” să reprezinte aproape un sfert (23%, echivalentul a 5,6 milioane euro) din suma totală disponibilă pentru redistribuire. Suma alocată fiecărui campionat intern va fi calculată în funcție de cele mai performante cluburi care reprezintă ligile lor în UEFA Women’s Champions League.

Când a introdus UEFA noul model de distribuție financiară?

Comitetul executiv al UEFA a aprobat noul model de distribuție financiară la o reuniune care a avut loc la Montreux, în 19 aprilie 2021 – parte a aprobării unui nou cadru de reglementare pentru UEFA Women’s Champions League.

Modelul, care a intrat în vigoare la 1 mai 2021, a fost conceput de un grup de lucru dedicat cadrului de reglementare UEFA Women’s Champions League format din cluburi europene, ligi, asociații naționale, Asociația Europeană a Cluburilor și supravegheat de Comitetul de fotbal feminin UEFA.

În ce alte moduri noul cadru de reglementare pentru UEFA Women’s Champions League susține dezvoltarea fotbalului profesionist feminin?

UEFA a luat măsuri de adaptare a reglementărilor competiției pentru a proteja mai bine jucătoarele profesioniste, precum și pentru a promova dezvoltarea talentelor europene.

Asistență socială: regulamentele vor proteja acum bunăstarea jucătoarelor însărcinate și a celor care devin mame. Începând cu sezonul 2021/22, cluburile participante vor avea posibilitatea de a-și modifica lotul de jucătoare în orice moment al sezonului pentru a înlocui temporar jucătoarele, fie pentru că sunt însărcinate, fie pentru că pleacă sau se întorc din concediul de maternitate.

Dezvoltarea jucătoarelor: dezvoltarea tinerelor jucătoare talentate ocupă un loc central în reglementările competiției. Introducerea unei liste B va permite cluburilor să completeze lotul, incluzând jucătoare tinere care îndeplinesc anumite criterii. Mai mult, din sezonul 2022/23, UEFA intenționează să introducă o regulă a „jucătorului antrenat la nivel local” pentru a favoriza dezvoltarea talentelor europene autohtone.