Foto: UEFA/Pierre Albouy

Liderii celor două organizații s-au întâlnit miercuri, 23 februarie, la sediul UEFA de la Nyon, în vederea unei colaborări pentru promovarea beneficiilor pe care sportul și turismul sportiv le aduc în dezvoltarea și crearea de oportunități, în special pentru persoanele tinere.

În acest sens, UEFA se va alătura platformei Global Youth Tourism Summit, creată de Organizația Mondială a Tursimului (UNWTO) pentru a spori implicarea tinerilor în sectorul turistic. De asemenea, cele două organizații vor lucra împreună pentru a dezvolta turismul sportiv în Europa, prin facilitarea mobilității și călătoriilor, dar și promovând oportunitățile de carieră și educație pentru care acestea le aduc.

„Turismul sportiv este unul dintre sectoarele turismului cu cea mai rapidă creștere. Iar turismul și fotbalul, ca cel mai popular sport, se completează într-un mod unic. Evenimente sportive, precum EURO și Campionatul European de Fotbal Feminin, aduc o contribuție extraordinară turismului din țările gazdă. Și chiar mai important decât asta, fotbalul oferă echipelor și suporterilor șansa de a călători pe întregul continent, de a descoperi noi destinații și de a învăța despre culturi diferite. Nu mă pot gândi la un mod mai bun de a învăța mai mult despre ceilalți, de a crește împreună, în loc să punem distanță între noi”, a spus președintele UEFA, Aleksander Čeferin.

Turismul și fotbalul sunt parteneri naturali. Aduc bucurie pentru milioane de oameni, dar beneficiile lor merg mult mai departe de vacanțe și simple meciuri. Colaborând cu UEFA, UNWTO va construi pe potențialul lor de a celebra umanitatea noastră împărtășită, de a crește prietenii dincolo de granițe și de a crea experiențe și oportunități pentru oamenii de pretutindeni”, a adăugat secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili.

Nu în ultimul rând, UEFA și UNWTO lucrează împreună pentru a-și îndeplini responsabilitățile privind acțiuni pentru protejarea mediului și reducerea efectelor schimbărilor climatice.