Foto: tokyo2020.org

În fiecare săptămână până la reunirea lotului României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, echipa frf.ro îți pregătește un material special dedicat acestei sărbători fotbalistice!

Fostul atacant mexican Oribe Peralta a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, în 2012 și 2016. La prima dintre ele, găzduită de Londra, Mexic a obținut aurul, cu două goluri ale lui Peralta împotriva Braziliei în finală, 2-1! Prima dintre reușite, venită în secunda 29, este cel mai rapid gol înscris vreodată într-un turneul final FIFA!

“Privind în urmă, încă am satisfacția că am reușit deși mulți nu ne dădeau șanse. Sfatul meu este să vă bucurați de participarea la Jocurile Olimpice! E o experiență rară, dăruiți-vă total fotbalului și meciului care urmează într-un astfel de turneu!”, povestește Peralta pentru fifa.com.

“CA ȘI CUM RIDICI CUPA MONDIALĂ!”

Fost atacant la Real Madrid, Barcelona, Betis Sevilla și Marseille, spaniolul Alfonso Perez a strâns 38 de meciuri și 11 goluri pentru prima reprezentativă. Iar aurul olimpic obținut în 1992, la ediția găzduită chiar de Barcelona, are un farmec de neuitat pentru cariera lui impresionantă!

“E ca și cum ai ridica trofeul Ligii Campionilor sau Cupa Mondială! Are o însemnătate aparte pentru că e greu de obținut, iar turneul se joacă din 4 în 4 ani. Am numai amintiri frumoase de la această experiență, în plus a fost o ediție specială, spaniolă. Eram o echipă tânără cu jucători care deja activau la cel mai înalt nivel”, se destăinuie Alfonso Perez celor de la FIFA.

AURUL NEAȘTEPTAT

Fost jucător la Real Madrid ori Chelsea la începutul anilor 2000, camerunezul Geremi a adunat 118 meciuri pentru reprezentativa țării sale. Un loc aparte în cariera lui de dublu câștigător al Ligii Campionilor îl ocupă însă medalia de aur obținută cu Camerun la Jocurile Olimpice Sydney 2000.

“A fost o surpriză magnifică, nu aveam obiectiv medalia, dar ideea că o putem câștiga ne-a venit pe parcursul turneului. În momentul ceremoniei de premiere am înțeles că scriem istorie!”, povestește Geremi.

“Am plâns în fața televizorului când eram copil și Camerun a ajuns în sferturi la World Cup 1990, o performanță uriașă pentru toată Africa. Dar nu s-a câștigat un trofeu la capătul acelui parcurs, iar istoria îi reține mai ales pe câștigători”, completează camerunezul pentru fifa.com.

→ PRIMUL EPISOD DIN SERIA “TRICOLORII LA TOKYO” ESTE DISPONIBIL AICI

→ AL DOILEA EPISOD DIN SERIA “TRICOLORII LA TOKYO” ESTE DISPONIBIL AICI

FOTBALUL ROMÂNESC LA TOKYO

România face parte din grupa B și va juca împotriva reprezentativelor din Honduras (22 iulie – Kashima), Coreea de Sud (25 iulie – Kashima) și Noua Zeelandă (28 iulie – Sapporo). Se califică în sferturi primele două clasate din grupă.