În fiecare săptămână până la reunirea lotului României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, echipa frf.ro îți pregătește un material special dedicat acestei sărbători fotbalistice!

Deschidem seria inedită cu o radiografie a câtorva fotbaliști de top la nivel mondial pentru care participarea la Jocurile Olimpice a reprezentat platforma extraordinară de propulsare în elită.

După turneele olimpice, cotele lor de piață au explodat, au venit transferurile la cluburi uriașe, primele convocări sau titularizări la naționalele de seniori. Iar mai apoi, restul e poveste! Dar a început prin Jocurile Olimpice!

OSCAR (BRAZILIA)

  • Jucătorul lui Internacional Porto Alegre în 2012, talentatul mijlocaș a explodat pe piața internațională prin intermediul Jocurilor Olimpice Londra 2012 unde a obținut medalia de argint. Toate golurile Braziliei la JO au fost marcate sau au venit în urma unor pase de gol semnate Oscar și Neymar, alt jucător propulsat de turneu.
  • Cota de piață a jucătorului a crescut de la 10 milioane euro în mai 2012 la 32 de milioane euro, după finalul turneului olimpic.
  • S-a transferat la Chelsea și a început aventura la clubul londonez unde, până în 2017, a câștigat de două ori Premier League și o dată Europa League.
  • A strâns 48 de meciuri în care a marcat 12 goluri pentru reprezentativa de seniori a Braziliei, unde a devenit titular în premieră după Jocurile Olimpice Londra 2012.

ANGEL DI MARIA (ARGENTINA)

  • În vara lui 2008, starul de azi al lui PSG și al naționalei Argentinei era legitimat la Benfica. Se afla la finalul primului sezon în Europa, în care fusese însă titular și integralist pentru Benfica în doar 2 din cele 42 de meciuri în toate competițiile.
  • La Jocurile Olimpice Beijing 2008, Di Maria a marcat golul calificării în semifinale pentru Argentina, în prelungiri, cu Țările de Jos. Apoi, golul pentru medalia de aur, în finala cu Nigeria.
  • După turneu, cota de piață a jucătorului aproape s-a dublat, de la 4,5 milioane de euro la 7 milioane de euro (potrivit transfermarkt.de).
  • La o lună după Jocurile Olimpice, Di Maria primește prima convocare la naționala de seniori a Argentinei și debutează în meciul cu Paraguay. Până azi, a strâns 104 meciuri și 20 de goluri pentru națională, a evoluat între timp pentru Real Madrid, Manchester United și PSG, câștigând printre altele Liga Campionilor.

VINCENT CANDELA (FRANȚA)

  • În vara lui 1996, la 23 de ani neîmpliniți, fundașul francez era un jucător de mijlocul clasamentului în prima ligă din Hexagon, la Guingamp. Talentul însă l-a promovat în lotul lui Domenech pentru Jocurile Olimpice SUA 1996.
  • Franța a trecut de faza grupelor la turneul olimpic și s-a oprit în sferturi, dar ascensiunea lui Candela abia începea. La două luni după experiența olimpică, vine prima convocare și primul meci pentru Franța la seniori.
  • Va cumula 40 de apariții pentru Franța până la finalul carierei, devenind campion mondial în 1998 și campion european în 2000.
  • La câteva luni după turneul olimpic, AS Roma îl transferă de la Guingamp. Va rămâne opt sezoane în Serie A, cucerind titlul de campion în 2001. A mai jucat la Udinese, Bolton Wanderers și Siena.

ANDRZEJ JUSKOWIAK (POLONIA)

  • Vârful polonez legitimat în 1992 la Lech Poznan a devenit un jucător de prim-plan european după Jocurile Olimpice găzduite de Spania în acel an.
  • A câștigat medalia de argint și a devenit golgheterul turneului, cu 7 reușite în 6 partide! Din ’92 până azi, doar Carlos Tevez cu 9 goluri pentru Argentina la JO 2004 a reușit să marcheze mai mult la un turneu final olimpic.
  • Traiectoria evoluției lui s-a scris pe axa Sporting Lisabona, Olympiakos, Borussia Monchengladbach, Wolfsburg, cu sezoane foarte bune în Bundesliga.
  • Imediat după Jocurile Olimpice din vara lui 1992, în luna septembrie a venit primul meci oficial pentru Polonia la seniori, fiind titular și integralist. Cariera lui a însemnat 39 de meciuri și 13 goluri pentru prima reprezentativă.

KIKO (SPANIA)

  • Francisco Miguel Narvaez Machon, cunoscut lumii fotbalului drept Kiko, era legitimat în 1992 la Cadiz. Debutase în La Liga abia în aprilie 1991 și fusese utilizat în doar 4 meciuri din acel sezon.
  • A participat la Jocurile Olimpice 1992 găzduite chiar de Spania și a câștigat medalia de aur, marcând două goluri în finala 3-2 cu Polonia. Mai marcase de două ori în faza grupelor, apoi golul de 1-0 în sferturi cu Italia.
  • După turneul olimpic, Kiko este transferat de la retrogradata Cadiz la Atletico Madrid, unde se va consacra până în 2001 ca un jucător exponențial. A câștigat titlul de campion al Spaniei și Cupa cu madrilenii în 1996.
  • Evoluțiile de la turneul olimpic din vara lui 1992 i-au adus, în luna decembrie a aceluiași an, prima convocare la naționala de seniori a Spaniei. Totodată, titularizare și meci jucat ca integralist. A strâns 26 de meciuri în care a marcat de patru ori pentru prima reprezentativă, participând la turnee finale de European și Mondial. 

FOTBALUL ROMÂNESC LA TOKYO

România face parte din grupa B și va juca împotriva reprezentativelor din Honduras (22 iulie – Kashima), Coreea de Sud (25 iulie – Kashima) și Noua Zeelandă (28 iulie – Sapporo). Se califică în sferturi primele două clasate din grupă.