În fiecare săptămână până la reunirea lotului României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, echipa frf.ro îți pregătește un material special dedicat acestei sărbători fotbalistice!

România va disputa cele 3 partide din grupa B în două localități, Kashima și Sapporo. În prima dintre ele ne vom duela cu Honduras (22 iulie) și Coreea de Sud (25 iulie), cea de-a doua urmând să fie gazdă pentru meciul cu Noua Zeelandă (28 iulie).

Dacă ne vom califica de pe primul loc în grupă, vom disputa meciul din sferturile de finală la Yokohama, iar în varianta ocupării locului secund, vom juca tot la Kashima. Să sperăm că vom avea prilejul și să prezentăm, după calificare, arena din Yokohama 🙂

IBARAKI KASHIMA STADIUM

  • Prima gazdă pentru tricolori este o arenă cu 40.728 locuri capacitate, a cărei construcție a început în martie 1992 și s-a finalizat în mai 1993, cu o serie de lucrări de extindere efectuate în 2001.
  • Capacitatea inițială era de aproximativ 15.000 locuri, dar extinderea din 2001 a venit în contextul organizării CM 2002, când stadionul a primit partidele Argentina-Nigeria, Germania-Irlanda și Italia-Croația, toate din faza grupelor.
  • Denumirea obișnuită localnicilor este Kashima Stadium, Kashima Soccer Stadium sau Kashima Soccer Field, actuala titulatură, pentru Jocurile Olimpice, alăturând Ibaraki, numele prefecturii japoneze în care se localizează orașul Kashima.
  • Cu suprafață de joc din iarbă, reprezintă “casa” echipei nipone de primă ligă Kashima Antlers, una dintre cele mai iubite din Japonia, dar pe arenă s-au mai organizat, pe lângă concerte și festivaluri diferite, chiar și partide de rugby din primul eșalon intern.
  • Localitatea Kashima are o populație de 67.000 locuitori, plasată pe malul Oceanului Pacific, la 110 km nord-est de Tokyo. Templul shinto din oraș este unul din cele mai vechi din zona estică a Japoniei, iar Kashima e considerat leagănul foarte multor stiluri de mânuire a sabiei.

SAPPORO DOME

  • Arena de 41.580 de locuri a fost construită în 2001, găzduind trei partide din faza grupelor la CM 2002, ceremonia inaugurală a Jocurilor de Iarnă ale Asiei în 2017 și partide de la Rugby World Cup 2019, dar și etape din Raliul Japoniei!
  • În prezent este gazdă pentru partidele echipei de fotbal de primă ligă Hokkaido Consadole Sapporo și a celei de baseball Hokkaido Nippon-Ham Fighters, cu suprafața sa de 53.800 metri pătrați construiți.
  • Arena acoperită complet are două suprafețe de joc, utilizate alternativ prin intermediul tehnologiei! Astfel, la partidele de baseball este utilizat gazon artificial, pentru ca, la fotbal, suprafața de iarbă să fie propulsată în loc, ieșind practic din interiorul a arenei (vezi video mai jos)! Arenele lui Vitesse Arnhem, Schalke 04 și Tottenham beneficiază de tehnologii similare.
  • Pe lângă utilizările în sport, Sapporo Dome este deja celebru pentru concertele fantastice găzduite, primind soliști și formații precum Jon Bon Jovi, Aerosmith, Rolling Stones, Eric Clapton, Simon and Garfunkel, Eagles.
  • Orașul Sapporo are aproape 2 milioane de locuitori și este capitala insulei Hokkaido, cea mai nordică și a doua ca întindere din Japonia. Festivalul Zăpezii, la care în 2007 au participat 2 milioane de turiști!, se organizează anual în Sapporo în luna februarie și prezintă peste 400 de statui de gheață.

→ PRIMUL EPISOD DIN SERIA “TRICOLORII LA TOKYO” ESTE DISPONIBIL AICI

FOTBALUL ROMÂNESC LA TOKYO

România face parte din grupa B și va juca împotriva reprezentativelor din Honduras (22 iulie – Kashima), Coreea de Sud (25 iulie – Kashima) și Noua Zeelandă (28 iulie – Sapporo). Se califică în sferturi primele două clasate din grupă.